Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κερδίζουν στη διαφωνία με τη Σαουδική Αραβία

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κερδίζουν στη διαφωνία με τη Σαουδική Αραβία

Οι υπουργοί των χωρών του OPEC+ κατέληξαν σε συμφωνία την Κυριακή να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου από τον Αύγουστο για να συγκρατηθεί η άνοδος των τιμών που έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλό δυόμιση ετών καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τα πλήγματα της πανδημίας COVID-19.

Το καρτέλ του OPEC και οι σύμμαχες χώρες όπως η Ρωσία που συγκροτούν το OPEC+ κατάφεραν να συμφωνήσουν μετά την αποδοχή από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του αιτήματος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αυξηθεί η παραγωγή που λίγο έλλειψε να τινάξει τις συνομιλίες στον αέρα.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με τη συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Suhail bin Mohammed al-Mazroui ενώ ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Abdulaziz bin Salman απέφυγε να δώσει εξηγήσεις για το πως επετεύχθη ο συμβιβασμός.

Πέρυσι το OPEC+ μείωσε την παραγωγή πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα καθώς η πανδημία προκάλεσε καθίζηση στη ζήτηση και κραχ στις τιμές πετρελαίου. Σταδιακά έκτοτε, το OPEC+ επανέφερε κομμάτι της παραγωγής ώστε σήμερα η μείωση να αντιστοιχεί σε περίπου 5,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που επετεύχθη, οι πετρελαιοπαραγωγοί του OPEC+ θα αυξήσουν την προσφορά του μαύρου χρυσού κατά 2 εκατ. βαρέλια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο της φετινής χρονιάς. Τα μέλη του είχαν συμφωνήσει να επεκτείνουν το προηγούμενο καθεστώς παραγωγής έως το τέλος του 2022 γαι να υπάρχει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ευελιξίας σε περίπτωση που η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ανακοπεί λόγω της έξαρσης των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Παρόλο που και οι δύο πλευρές, η Ριάντ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστήριζαν μια άμεση αύξηση της παραγωγής, τα ΗΑΕ αντιδρούσαν στην πρόταση της Σαουδικής Αραβίας να επεκταθεί η προηγούμενη συμφωνία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 χωρίς νέα κατανομή ποσοστώσεων παραγωγής.

Για να καμφθεί η διαφωνία το OPEC+ συναίνεσε σε νέες ποσοστώσεις παραγωγής για έναν αριθμό μελών από τον Μάιο του 2022 συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, του Κουβέιτ και του Ιράκ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς η προσαρμογή αυτή θα προσθέσει περίπου 1,63 εκατ. βαρέλια ημερησίως στην προσφορά πετρελαίου από τον Μάιο της επόμενης χρονιάς. Τα ΗΑΕ θα δουν το βασικό τους επίπεδο παραγωγής πάνω στο οποίο υπολογίζονται οι περικοπές να αυξάνεται στα 3,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο από το σημερινό επίπεδο των 3,168 εκατ. βαρελιών.

Αντίστοιχα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα δουν τα δικά τους βασικά επίπεδα παραγωγής να αυξάνονται στα 11,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 11 εκατ. η κάθε μία. Όσο γαι το Ιράκ και το Κουβέιτ τα δικά τους επίπεδα θα αυξηθούν κατά 150.000 βαρέλια ημερησίως. Παρόμοια αύξηση θα δουν η Νιγηρία και η Αλγερία μετά την προσαρμογή.

Στην αγορά πετρελαίου οι τιμές στέλνουν μικτά μηνύματα όσον αφορά στην ισορροπία μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, που δείχνει ότι υπάρχει στενότητα στην αγορά που όμως θα βελτιωθεί σημαντικά με την πρόσθετη παραγωγή στο επόμενο διάστημα.

Λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent βρίσκεται σε επίπεδα όπου τα έσοδα είναι αρκετά υψηλά ώστε να καλύπτουν τα κόστη παραγωγής και να προσφέρουν ικανοποιητική απόδοση στους μετόχους και τις κυβερνήσεις των πετρελαιοπαραγωγών.

Μπορεί οι περισσότεροι παραγωγοί του OPEC+ να επιθυμούν ακόμη υψηλότερες τιμές καθώς ανακάμπτουν από τα περυσινά τραύματα που επέφερε το κραχ των τιμών, όμως η κριτική και ο έλεγχος από τους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις τους θα ενταθεί αν οι τιμές ξεπεράσουν τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Αν οι πετρελαιοπαραγωγοί στερήσουν από την παγκόσμια αγορά σημαντικούς όγκους παραγωγής καθώς οι τιμές σκαρφαλώνουν πάνω από το επίπεδο των 80 δολάρια το βαρέλι, οι κυβερνήσεις των χωρών που το καταναλώνουν δεν θα δείξουν κατανόηση.

Ήδη η ευαισθησία στην άνοδο των τιμών πετρελαίου είναι ορατή σε πολιτικό επίπεδο στις ΗΠΑ οι οποίες άσκησαν πίεση στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να παραμερίσουν τη διαφωνία τους για τα βασικά επίπεδα παραγωγής.