Ένας συναρπαστικός Ιανουάριος που όχι μόνο θα μείνει αξέχαστος, αλλά προφανώς θα γράψει ένα από τα κεφάλαια της χρηματοοικονομικής ιστορίας στο μέλλον, μόλις τελείωσε.
Η σύγκρουση των retail επενδυτών της Wallstreetbets, της πλατφόρμας όπου οι επενδυτές συζητούν τη διαπραγμάτευση μετοχών και δικαιωμάτων, με ισχυρά hedge funds που είχαν μεγάλες θέσεις short σε συγκεκριμένους τίτλους, έφερε αυτήν μια αγοραστική τρέλα που εξελίχθηκε σε μια ιστορική κόντρα τύπου « κλέφτες και αστυνόμοι».
Μήλα της έριδας, συγκεκριμένες μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης με ισχνά θεμελιώδη και αβέβαιες προοπτικές στις οποίες είχαν λάβει θέσεις μεγάλα ισχυρά funds με προφανείς διαθέσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Οι απίστευτες αποδόσεις σε διάστημα λίγων εβδομάδων τέτοιων μετοχών δημιούργησαν συνεχόμενα κύματα χρηστών-επενδυτών που βγήκαν στο ξέφωτο για τη μεγάλη «κόντρα» με τα white-collars της Wall, για να γευτούν λίγο από τα κέρδη τους αλλά και να έρθουν αντιμέτωποι με ένα τμήμα του κατεστημένου του χρηματοπιστωτικού τομέα, αναγκάζοντάς το σε τακτική υποχώρηση.
Την ίδια ώρα που οι χώρες σε όλο τον κόσμο αγωνιούν για το τρίτο κύμα του ιού, τις πιθανές του μεταλλάξεις, το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τα πλήγματα στο χώρο της εργασίας και των επιχειρήσεων, υπάρχουν ταυτόχρονα και τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα συνεχόμενα υψηλά των αγορών, που έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα σε κλάδους τεχνολογίας εταιρείες «φούσκες», οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορούν να εκραγούν. Και ο φόβος που σοβεί, ενεργοποίησε στη φάση αυτή με τα άτακτα παιδιά του Reddit, διάφορους περιοριστικούς όρους για τη μείωση ανάληψης κινδύνου και τη γενικότερη απομόχλευση. Κάτι που συνιστά πιθανόν ένα πρώτο βήμα, για επακόλουθη εμπλοκή των ρυθμιστικών αρχών, η οποία όμως είναι ακόμα πρόωρο να εκτιμηθεί πού ακριβώς θα στοχεύσει.
Τα ερωτήματα προς απάντηση είναι πολλά: Θα διαρκέσει αυτή η επανάσταση των «μικρών»; Θα μπορούσε να υπάρξει αν δεν υπήρχε η τεχνολογία που διεύρυνε τους ορίζοντες στον πιο απλό πολίτη αυτού του κόσμου να έχει πρόσβαση στις αγορές; Αρκεί να αγοράζουμε ό,τι ανεβαίνει; Θα προλάβουμε να αποκομίσουμε τα κέρδη όταν αναπόφευκτα οι αξίες θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα; Οι μεγαλομέτοχοι των εταιρειών αυτών δεν θα βρεθούν απότομα με αποτιμήσεις που ούτε στο όνειρό τους είχαν φανταστεί; Και σε ποιους θα πουλήσουν;
Οι απαντήσεις στα περισσότερα ερωτήματα είναι εύλογες στο μέγα πλήθος που ασχολείται με τις αγορές. Ακόμα και σε εκείνους που για λίγο και με λίγα αισθάνονται κοντά στους πανίσχυρους διαχειριστές κεφαλαίων. Είναι σαφές ότι η υπερβολική μόχλευση και η μεγάλη ανάληψη κινδύνου δεν οδηγεί σε μακροπρόθεσμες κερδοφόρες θέσεις. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο οι αγορές είναι σαν την κάλπη, το ρόλο τον έχουν οι πολλοί. Αλλά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο μοιάζουν με τη ζυγαριά. Δεν μπορούν να αποκλίνουν πολύ από τα αποτελέσματα που θα φέρουν και τους αριθμοδείκτες τους .
Τα κριτήρια επιλογής δεν μπορεί να είναι απλά η κίνηση μιας μετοχής. Η πολύπλοκη θεμελιώδης ανάλυση που σχετίζεται με την οικονομική ευημερία μιας εταιρείας , η έννοια της εσωτερικής αξίας, η οικονομία μέσα στην οποία λειτουργεί η συγκεκριμένη επιχείρηση, ο παραγωγικός κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται, οι αριθμοδείκτες της, η ανταγωνιστικότητά της και κυρίως ο τρόπος διοίκησής της, είναι τα σκαλιά που πρέπει να ανέβει κάποιος για να συμμετέχει στα κέρδη και στην ανάπτυξη μιας εταιρείας. Διαφορετικά θα είναι απλά έρμαιο της σχέσης προσφοράς –ζήτησης που είναι ο κινητήριος μοχλός των αγορών. Αλλά δεν αρκεί για να καλυφθεί ένα μακροπρόθεσμο κερδοφόρο επενδυτικό πλάνο.
Ο Γουόρεν Μπάφετ που είναι πλούσιος και σε χρηματιστηριακή σοφία, το λέει ξεκάθαρα: «Ο πιο χαζός λόγος για να αγοράσεις μια μετοχή είναι επειδή ανεβαίνει».
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.