Τα επιτόκια, τα διλήμματα Λαγκάρντ και τα σύννεφα στον ορίζοντα
AP Photo
AP Photo
ΕΚΤ

Τα επιτόκια, τα διλήμματα Λαγκάρντ και τα σύννεφα στον ορίζοντα

Μετά από οκτώ διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων και με την πιθανότητα υψηλότερων δασμών από τις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πάρει ανάσα στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη, διατηρώντας το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 2,0%.

Η απειλή της κυβέρνησης Τραμπ για υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές από την ΕΕ είναι σοβαρή για την οικονομία της ευρωζώνης. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη και το κύριο ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει. Πού θα καταλήξουν οι δασμοί μετά τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-EE;

H εικόνα δεν έχει αλλάξει σημαντικά από αυτό που έβλεπε στον ορίζοντα το επιτελείο της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Πως θα αντιδράσει η ΕΚΤ στις τελευταίες απειλές;

H EKT δεν θα προβεί σε νέες προβλέψεις αυτή την εβδομάδα αλλά θα επαναξιολογήσει τα σενάρια της, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, καθώς η απειλή του προέδρου Τραμπ για δασμούς 30% υπερβαίνει το 20% που εκτιμούσε η κεντρική τράπεζα στο πιο δυσμενές της σενάριο τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Jefferies, η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις των δασμών στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό στην Ευρώπη είναι μεγάλη και το στίγμα της ΕΚΤ θα είναι “βλέποντας και κάνοντας”.

Το τοπίο παραμένει θολό για το τί θα ακολουθήσει μετά τον Ιούλιο και για το επίπεδο των τελικών δασμών. Οι παίκτες στην αγορά εξακολουθούν να βλέπουν άλλη μια μείωση επιτοκίων φέτος με τη χρηματαγορά να τιμολογεί ίδιες πιθανότητες για τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Ένας μέσος δασμός 10%-15% δεν θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να μειώσει το κόστος χρήματος περισσότερο από μια ακόμη φορά. Όμως, σε περίπτωση δασμών 30%, η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα δεχτεί χτύπημα γύρω στο 0,5% την επόμενη χρονιά, οδηγώντας την ΕΚΤ σε μια πρόσθετη μείωση, σύμφωνα με τη Jefferies.

Θα πρέπει να ανησυχεί η ΕΚΤ για αποπληθωρισμό; Oι αξιωματούχοι της ανησυχούν ήδη. Τον Ιούνιο μείωσαν τα επιτόκια για να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός που βλέπουν να υποχωρεί στο 1,4% στις αρχές του 2026 δεν θα παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Η ΕΚΤ εκτιμούσε ότι δασμοί της τάξης του 20% από τις ΗΠΑ θα κρατούσαν τον πληθωρισμό κάτω από το 2% το 2027. Οι απόψεις στο επιτελείο της διαφέρουν. Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Fabio Panetta πιστεύει ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ενώ για την Isabel Schnabel στην ομάδα των “γερακιών” ο πήχης για άλλη μια μείωση είναι πολύ ψηλά.

Μια άλλη ανησυχία για το επιτελείο της ΕΚΤ είναι η άνοδος της ισοτιμίας του ευρώ. Η ενίσχυση του κοινού νομίσματος πλήττει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos έχει προσδιορίσει το επίπεδο πόνου στα $1,20.

Το ευρώ έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 17% από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Έφτασε στο υψηλότερο του επίπεδο από το 2021, στα $1,18. Μετά ακολούθησε μικρή διόρθωση που έφερε ανακούφιση καθώς είναι η ταχύτητα της ανόδου που κυρίως προκαλεί ανησυχίες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ισοτιμία του ευρώ θα φτάσει τα $1,20 σε ένα χρόνο, επίπεδο πολύ υψηλότερο από το $1,13 που προέβλεπε η ΕΚΤ για τα δύο επόμενα χρόνια τον Ιούνιο.

Το ευρώ είναι ένας από τους λόγους που η BNP Paribas βλέπει μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Στη Morgan Stanley περιμένουν ράλι του ευρώ στο $1,25 μέχρι το 2027, ενίσχυση που θα μειώσει τον πληθωρισμό κατά 0,3% στο 1,7% και θα εμποδίσει την επιστροφή του στον στόχο του 2%.