Tα δύσκολα μόλις αρχίζουν για τις αγορές

Tα δύσκολα μόλις αρχίζουν για τις αγορές

Σήμερα θα ξεκινήσουμε με μια εικόνα που ισούται ίσως με περισσότερες από χίλιες λέξεις.

Στο παραπάνω εβδομαδιαίο διάγραμμα μπορεί κανείς να δει τις 4 προηγούμενες πτώσεις της αγοράς.

Εκείνη του 2020 είναι η μεγαλύτερη- πέριξ του 36% -και η πιο απότομη, καθώς η αγορά κατέγραψε τα χαμηλά της-2191 μονάδες -μόλις ένα μήνα και 3 ημέρες από τα υψηλά της στις 3393 μονάδες, προεξοφλώντας το μέγεθος της ύφεσης λόγω του ντόμινο των lockdowns ανά τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας.

Η διόρθωση του 2022 όπως μπορεί κανείς εύκολα να δει ότι έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, καθώς η αγορά αυτή τη φορά διορθώνει σχηματίζοντας ένα πλαγιοκαθοδικό κανάλι το οποίο ήδη μετράει πεντέμιση μήνες ζωής.

Πρόκειται για μια αργή και βασανιστική διόρθωση, με συχνές ανοδικές αντιδράσεις που όπως γράψαμε στις 12 Μαίου-περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ - κάθε μια από αυτές δημιουργεί νέες γενιές εγκλωβισμένων επενδυτών, η οποίοι εθισμένοι από την πολύχρονη bull market των προηγούμενων ετών, αγοράζουν κάθε πτωτικό κύμα με την προοπτική ότι θα επαναληφθεί το γνωστό μοτίβο: «αγοράζω στην πτώση και σε λίγες ημέρες πουλάω σε νέα ιστορικά υψηλά».

Όμως το ανοδικό momentum της αγοράς έχει ήδη χαθεί από το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, όπως μπορεί κανείς να δει στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα.

Επομένως οι τακτικές των ανέφελων ημερών της αγοράς το μόνο που προσφέρουν είναι μικρότερες αποτιμήσεις στο επενδυτικό μας χαρτοφυλάκιο.

Τα διαγράμματα θα αποκαλύψουν τον «πόνο» της οικονομίας

Τα διαγράμματα μας λένε πολύ απλά και παραστατικά αυτό που μας φωνάζει η οικονομία μήνες τώρα.

Όπως αναλύσαμε την Τρίτη ο πληθωρισμός έχει ήδη ξεκινήσει τις βαθύτερες εκείνες διεργασίες που οδηγούν σε ανατιμολόγηση όλων των περουσιακών στοιχείων. Και αυτές οι διεργασίες θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τα lockdowns του 2020 που προκάλεσαν τη σύντομη bear market της ίδιας χρονιάς.

Βλέπετε, το νέο χαστούκι στις εφοδιαστικές αλυσίδες εξαιτίας της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία ήταν ο καταλύτης εκείνος που δρομολόγησε τις διαδικασίες να εκδοθεί ο «λογαριασμός» της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, όχι μόνο των τελευταίων δύο ετών, αλλά και ολόκληρης της δεκαετίας.

Σε τι κατάσταση όμως θα βρει το παγκόσμιο χωριό αυτός ο λογαριασμός;

-Με τα χρέη παγκοσμίως να έχουν εκτιναχθεί τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα τεράστια πακέτα στήριξης που δόθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των lockdowns.

-Με τους ισολογισμούς των Κεντρικών Τραπεζών «ξεχειλωμένους». Μόνο στις ΗΠΑ η ποσοτική χαλάρωση που ξεκίνησε το 2009 κυβέρνηση, έχει οδηγήσει στην εκτύπωση 16 τρισ δολάριων.

-Με τις εφοδιαστικές αλυσίδες αποσαθρωμένες από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των παραλλαγών του κορονοϊού να δέχονται το νέο «χαστούκι» του ρωσοουκρανικού πολέμου και των κυρώσεων εκατέρωθεν Ρωσίας-Δύσης.

-Με τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών να «ροκανίζει» ολοένα και περισσότερο την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

-Με πολλές εταιρείες να προειδοποιούν για μείωση κερδοφορίας, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με εξαιρετικά υψηλά κόστη ενέργειας, μεταφοράς και σε λίγο και χρηματοδότησης, τη στιγμή που εμφανίζουν p/e σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ακόμα και με τα ποσοστά της διόρθωσης που ήδη έχει λάβει χώρα.

-Με την Κίνα που άλλοτε οδηγούσε τους ρυθμούς ανάπτυξης να μειώνει το βασικό επιτόκιο των 5ετών δανείων (LPR) - είναι το επιτόκιο αναφοράς για στεγαστικά δάνεια- για δεύτερη φορά φέτος από 4,6% σε 4,45%, προσπαθώντας να τονώσει τον προβληματικό τομέα των ακινήτων, ο οποίος από πέρσι το καλοκαίρι δεν έχει καταφέρει να βρει ξανά τον βηματισμό του.

-Την ίδια στιγμή, η Κίνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολυεπίπεδες απειλές ανάπτυξης. Ο Καναδάς ήταν άλλη μια οικονομία που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει τη χρήση του εξοπλισμού 5G των κινεζικών Huawei Technologies και ZTE για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια, ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών της συμμαχίας μυστικών πληροφοριών «Five Eyes».

Προσθέστε τώρα τις ειδικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος με:

-το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιεί ότι μια αποτυχία να ανοίξουν τα λιμάνια στην Ουκρανία θα αποτελούσε κήρυξη πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια

- Με τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ταυτόχρονα με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, να έχουν εκτιναχτεί τον Απρίλιο λόγω του ενεργειακού κόστους κατά 33,5% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. 

Τίτλοι τέλους

Η εύκολη δουλειά για τις Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο έχει λάβει τέλος. Πλέον πρέπει να αναλάβουν το εξαιρετικά δύσκολο έργο να βρουν τη χρυσή τομή που θα εξασφαλίσει επιτόκια ικανά να τιθασεύσουν την άνοδο των τιμών, όχι όμως τόσο υψηλά που να αποκεφαλίσουν την ήδη εύθραυστη ανάπτυξη.

Προς το παρόν όμως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να «τρέξουν» πίσω από τον πληθωρισμό, αυξάνοντας επιθετικά τα επιτόκια.

Ο μεγάλος φόβος εδώ πηγάζει από τα ιστορικά στοιχεία της σχέσης μεταξύ του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου και του πληθωρισμού. Αν πράγματι αποδειχθεί ότι ο πληθωρισμός εξελίσσεται σε ένα μόνιμο μοτίβο, για πόσο χρονικό διάστημα ακόμα το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου δεν θα υποκύψει στην ιστορική του πεπατημένη, ήτοι να προσπεράσει τον πληθωρισμό προκειμένου το «πραγματικό» επιτόκιο να είναι θετικό;

Κατανοούμε για τι ύψος επιτοκίων μιλάμε και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τoν ρυθμό ανάπτυξης των επόμενων ετών;

Για άλλη μια φορά λοιπόν θα επαναλάβουμε ότι το πλαγιοκαθοδικό κανάλι που αργά και βασανιστικά έχουν αρχίσει να χτίζουν οι αγορές, είναι πολύ πιθανό να είναι ακόμα στην αρχή του και κάθε ανοδική τεχνική αντίδραση για όσους δεν είναι έμπειροι traders ή επενδύουν χωρίς βαθιά κλαδική και γεωγραφική μελέτη, πιθανότατα να δημιουργεί νέες γενιές εγκλωβισμένων.

Ακόμα και αν «γλυτώσαμε» λοιπόν την Παρασκευή την επίσημη είσοδο του S&P500 σε bear market, μιας και η αγορά κατάφερε να ανέλθει από τα χαμηλά των 3810 μονάδων και να κλείσει στις 3901 μονάδες, νομοτελειακά αυτή η είσοδος είναι απλά θέμα χρόνου.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.