Σύννεφα πάνω από το ελληνικό Χρηματιστήριο
Shutterstock
Shutterstock

Σύννεφα πάνω από το ελληνικό Χρηματιστήριο

Η τραγωδία στα Τέμπη ξύπνησε την εικόνα μιας Ελλάδας που πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει πίσω μας. Μιας Ελλάδας με κενά και έλλειψη υπευθυνότητας σε επίπεδο πολιτικό, διοικητικό, εποπτικό, αλλά και εργασιακό με την έννοια της συνειδητοποίησης της προσωπικής ευθύνης.

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να συνεχίζει να αγνοεί το «χαστούκι» των Τεμπών και η χθεσινή πτώση σχεδόν της τάξης του 3%  με τον αυξημένο τζίρο των 155 εκατ. ευρώ είναι στην ουσία ο χρηματιστηριακός ήχος του προβληματισμού: Η Ελλάδα εν τέλει έχει αλλάξει σελίδα;

Είναι σαφέστατα μια διαφορετική διόρθωση από αυτή που περίμεναν οι περισσότεροι τεχνικοί αναλυτές, μετά το σερί ανόδου 11 ολόκληρων εβδομάδων χωρίς σοβαρή διόρθωση και στα πλαίσια μιας τεχνικής «ανάσας» που εν τέλει θα ενίσχυε τη ρευστότητα της αγοράς.

Ο αυξημένος τζίρος άλλωστε αποκαλύπτει το μέγεθος και το εύρος της αλλαγής του επενδυτικού συναισθήματος

Το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε μπει σε τροχιά προεξόφλησης  μιας ομαλής προεκλογικής διαδικασίας και πάνω από όλα μιας ομαλής μετάβασης σε μια νέα κυβέρνηση, ακόμα και με την περιπέτεια ενός δεύτερου εκλογικού γύρου. 

Οι εξελίξεις αυτές αναμένονταν να ακολουθηθούν από την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που όταν πραγματωθεί θα καταστήσει τη χώρα μας  πάλι «ορατή» και επιλέξιμη από ένα σύνολο μεγάλων διεθνών κεφαλαίων που αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας». 

Αν όμως οι αγορές των τελευταίων εβδομάδων από τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια ήταν μια σαφή ένδειξη ότι θεωρούσαν διαχειρίσιμο το πολιτικό ρίσκο, παρά την είσοδο της χώρας μας σε προεκλογική περίοδο, οι χθεσινές πωλήσεις προφανώς υποδηλώνουν την αλλαγή των μέχρι πρότινος ισορροπιών.

Καταρχάς, είναι στον αέρα η ημερομηνία των εκλογών, η οποία ούτως ή άλλως δεν πρόλαβε ποτέ να ανακοινωθεί, αν και η αγορά την τοποθετούσε το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου.

Κατά την άποψη της στήλης, όσο πιο σύντομα ανακοινωθεί η ημερομηνία των εκλογών, τόσο το καλύτερο, καθότι η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος επενδυτικός σύμβουλος. Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η αγορά είναι μια μακρά προεκλογική περίοδος και ένα κυβερνητικό στην ουσία κενό τριών- τεσσάρων μηνών.

Δεδομένου δε ότι υπάρχουν εξαιρετικά κέρδη στην ελληνική αγορά, η κατοχύρωση κερδών μπροστά σε ένα αόριστο πλάνο της εκλογικής διαδικασίας πολύ φοβόμαστε ότι θα είναι η μόνη συνετή  λύση για μια μεγάλη μερίδα της επενδυτικής κοινότητας.

Ήδη η Citigroup σύστησε την πώληση των ελληνικών 10ετών ομολόγων δεδομένης της πρόσφατης υπεραπόδοσης τους μετά την πρόσφατη  αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch στα τέλη του Ιανουαρίου, που μας έφερε ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Η Citigroup στα πλαίσια της διαχείρισης κινδύνου λέει το ευνόητο: Να κατοχυρωθεί η πλούσια απόδοση των ελληνικών ομολόγων, ειδικά από τη στιγμή που η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με παρατεταμένη πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα, καθώς η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη λαμβάνει συστημικές διαστάσεις, που ακουμπούν πολλαπλές συνισταμένες του δημόσιου βίου, από τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, μέχρι την αξιοκρατική και ορθολογική στελέχωση του.

Πώς θα μεταφραστούν όλα αυτά στην κάλπη; Και αυτή η κάλπη πόσο μακριά μπορεί να μετατοπισθεί; 

Δεν θα αποτελέσει έκπληξη λοιπόν  αν ανάλογες εκτιμήσεις/συστάσεις  με εκείνες της Citigroup  δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες και από άλλους χρηματοοικονομικούς οίκους, στα πλαίσια της κατοχύρωσης των θετικών αποδόσεων τόσο  στα ομόλογα όσο και στις μετοχές, καθώς ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ακόμα και μετά τη χθεσινή πτώση, εμφανίζει θετική απόδοση της τάξης του 16,4%  από την αρχή του έτους.

Από την σκοπιά της τεχνικής ανάλυσης, η απώλεια των 1.108 μονάδων έχει ανατρέψει τη δυναμική της αγοράς, η οποία προσεγγίζει με ταχύτητα τη στήριξη του μέσου κινητού των 30 ημερών, πέριξ των 1068 μονάδων, μια στήριξη που κρατάει ως κόρη οφθαλμού από τον Οκτώβριο του 2022.

Αν χαθεί αυτό το επίπεδο, τότε  το διάγραμμα όπως φαίνεται και παρακάτω «ανοίγει» για τη ζώνη των 1022-1033 μονάδων. Αν χαθεί και αυτή η στήριξη, λογικά θα επιστρέψουμε στις 960 μονάδες, με μια στάση ίσως στις 992.

C:\Users\mary\AppData\Local\FX2000\Ekranlar\Gecici.bmp

Οι τζίροι είναι αυτοί που θα υποδείξουν όχι μόνο τον βαθμό εκτόνωσης της προσφοράς, αλλά και  το σημείο που θα επανεκκινηθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον των διεθνών κεφαλαίων. 

Αν το ενδιαφέρον αυτό δεν εκδηλωθεί σύντομα, ώστε να επανέλθει  ο γενικός δείκτης πάνω από τις 1108 μονάδες, το πιθανότερο σενάριο είναι η διόρθωση που ουσιαστικά ξεκίνησε σήμερα, να έχει αξιοσημείωτη συνέχεια.

Θα καταφέρουν άραγε τα στοιχεία που περιμένουμε σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, να δώσουν τα καύσιμα στον δείκτη να επανέλθει πάνω από τις 1108 μονάδες;

Υπενθυμίζουμε ότι αναμένεται το  2022 να κλείσει με  ανάπτυξη σημαντικά μεγαλύτερη από το 5,6% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, πέριξ του 6%, κάτι που θα αποδείξει ότι η  Ελλάδα καταφέρνει να αναπτύσσεται ταχύτερα από άλλες χώρες της ΕΕ. 

Αν οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν θα το οφείλουμε στις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που σημείωσαν το 2022  ρεκόρ δεκαετιών, φτάνοντας πέριξ των 18,5 δισ. ευρώ και φυσικά στον τουρισμό που απέδωσε πολύ πάνω από τους αναθεωρημένους στόχους του προϋπολογισμού, ανακτώντας το  90% περίπου του τζίρου του 2019.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.