Συνεχίζεται το σίριαλ για το deal Viva Wallet - JP Morgan
Shutterstock
Shutterstock
Eξαγορά

Συνεχίζεται το σίριαλ για το deal Viva Wallet - JP Morgan

Στις 30 Νοεμβρίου κλείνει οριστικά, εκτός απροόπτου, το deal εξαγοράς της Viva Wallet με την JP Morgan. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ένα ανοικτό ζήτημα σχετίζεται με την αποζημίωση μετόχων.  Μέχρι τότε όλο και περισσότερο οι μέτοχοι μειοψηφίας, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έχουν άγχος και αγωνία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα ζητήματα έχουν διευθετηθεί πλην ενός που παραμένει ανοιχτό πριν πέσουν, εκτός απροόπτου, οι τίτλοι του τέλους για τη συμφωνία. 

Μαζί αυτό το ζήτημα γεγονός παραμένει και η δεσμευτική συμφωνία των μετόχων, όπως και οι μεγάλες ρήτρες που συνηθίζονται στις συμφωνίες αυτές και είναι αδύνατον να αποφευχθούν σε περίπτωση που η συμφωνία δεν προχωρήσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η JP Morgan ανέλαβε το χρέος του ομολογιακού δανείου της Viva, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες απεσταλμένοι του αμερικανικού κολοσσού ήταν στην Ελλάδα και συζήτησαν με τους βασικούς μετόχους. Στο μεταξύ η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Viva Wallet τον περασμένο μήνα συμφώνησε για όλα τα ζητήματα πλην ενός σύμφωνα με πληροφορίες και το ζήτημα παραπέμφθηκε ουσιαστικά σε σημερινή Γενική Συνέλευση. Οι πληροφορίες φέρουν την υπόθεση να μην έχει κλείσει οριστικά, ούτε και σήμερα.

Το deal αποτιμά την εταιρεία περίπου στα 2 δισ. δολάρια με τους μετόχους μειοψηφίας (Latsco, Hedosophia, DECA) και ομάδα από ιδρυτικά στελέχη της εταιρείας να πωλούν τις μετοχές τους συνολικά περί το 48,5% των μετοχών, ενώ η πλευρά του ιδρυτή CEO και ισχυρού μετόχου της εταιρείας Χάρη Καρώνη έχει το 51,5%. 

O όμιλος εταιρειών Viva περιλαμβάνει εκτός από τη μητρική Viva Wallet Holdings, τις θυγατρικές Viva Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΑΕ , Viva Υπηρεσίες Πληρωμών ΑΕ (www.vivapayments.com) και κυρίως τη Vivabank (πρώην Praxia) την οποία εξαγόρασε το 2020 κι απέκτησε έτσι και τραπεζική άδεια.

Η Viva Wallet ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2000 και αδειοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος (Viva Payments). Πολύ γρήγορα πέτυχε μεγάλη ανάπτυξη και δραστηριότητα σε 24 χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο. Η εταιρία αξιοποιεί προηγμένες και καινοτόμες λύσεις στις μεταφορές κεφαλαίων και πληρωμές.

Μεταξύ άλλων παρέχει υπηρεσίες ταμειακής πίστωσης, έκδοση digital χρεωστικών καρτών πληρωμής λογαριασμών και διαχείριση εξόδων