Συνεδρίαση διόρθωσης στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση διόρθωσης στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζεται η ελεγχόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς να αλλοιώνονται τα τεχνικά κεκτημένα ενώ κρατείται η ευρύτερη περιοχή των 700 – 710 μονάδων.

Στην αγορά λαμβάνουν χώρα κινήσεις αποφόρτισης, ήπιας διαχείρισης κεκτημένων αλλά και κλεισίματος των gap σε δείκτες και μετοχές, ενώ περιορίστηκαν μερικώς οι ακρότητες στις τράπεζες, που έφτασαν να κερδίζουν έως 25% και να υποχωρούν έως 15,62%.

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης η μεικτή εικόνα των τραπεζικών μετοχών, με τις Εθνική και Πειραιώς να διορθώνουν έως 10%, ενώ κέρδη έως 10% σημειώνουν οι Eurobank και Alpha Bank που για δεύτερη συνεδρίαση δεσπόζουν σε όγκους και τζίρους!

Ο Γενικός Δείκτης (που χθες ενισχύθηκε κατά 3,08%) διαπραγματεύεται μεταξύ των 716 και 720 μονάδων με απώλειες 0,90%, έχοντας ενδοσυνεδριακή διακύμανση έως τώρα από το υψηλό των 726,86 μονάδων (+0,56%) έως το χαμηλό των 712,88 μονάδων (-1,37%).

Ο δείκτης FTSE 25 (χθες ενισχύθηκε κατά 3,60%) διαπραγματεύεται στις 214,92 μονάδες με απώλειες 0,97%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης (που έκανε ράλι +16,05% χθες) διαπραγματεύεται στις 283,13 μονάδες με πτώση – διόρθωση 3,08%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 61 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος ήδη έχει ξεπεράσει τα 417 εκατ. τεμάχια, ασφαλώς λόγω της δεσπόζουσας εικόνας των τραπεζών που έχοντας υπερπληθώρα μετοχών (περί τα 37 δισ. μετοχές) σε απαξιωμένες τιμές, κάνουν το 90% των όγκων!

Σήμερα στις τράπεζες έχουν διακινηθεί 395 εκατ. τεμάχια, με τα 246 εκατ. τεμάχια να έχουν διακινηθεί στη μετοχή της Eurobank, που είναι ο τίτλος με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα στο Χ.Α. εδώ και μήνες και 95 εκατ. τεμάχια στην Alpha Bank. Χθες στη μετοχή της Eurobank διακινήθηκαν 239,5 εκατ. τεμάχια ενώ στην Alpha Bank διακινήθηκαν 52 εκατ. μετοχές.

Στο χώρο του Large Cap τα περισσότερα blue chips διορθώνουν, ενώ πτώση άνω του 2% σημειώνουν τίτλοι όπως ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή.

Διόρθωση έως 32% καταγράφουν σήμερα τα warrants, δεδομένου ότι προέρχονται από το χθεσινό κερδοσκοπικό ράλι με αυξημένους μάλιστα όγκους, καθώς το warrant της Alpha Bank έκλεισε στο +100, της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 60% και της Πειραιώς κατά 42,86%!

Το γενικό συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση είναι ότι προς το παρόν κρατείται με σχετική ευκολία η ζώνη των 700 – 710 μονάδων, παρ’ ότι μια διόρθωση έως την περιοχή των 685 μονάδων σύμφωνα με τους αναλυτές δε θα αλλοίωνε τα όποια θετικά τεχνικά κεκτημένα.

Εύλογα ο τραπεζικός κλάδος είναι στο προσκήνιο και σήμερα, δεσπόζοντας σε όγκους και ενδιαφέρον, καθώς είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση. Στόχος είναι να υπάρξει «καθαρισμός» - κατά το δυνατόν – στον κλάδο και να μπορέσει να παίξει ξανά δημιουργικό ρόλο στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Φυσικά, μέσα σ’ αυτές τις διαδικασίες και δεδομένου ότι η κατάσταση είναι αρκετά μπλεγμένη και δαιδαλώδης, υπάρχουν και κερδοσκοπικά πονταρίσματα από αρκετούς που εκμεταλλεύονται – καθαρά βραχυχρόνια – το όποιο momentum.

Εύλογα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους επενδυτές στους υπέρμετρους ενθουσιασμούς, στις… φήμες και στις «πληροφορίες».