Το στοίχημα των επενδυτών στη Wall Street μετά το deal ΗΠΑ - Κίνας
Shutterstock
Shutterstock

Το στοίχημα των επενδυτών στη Wall Street μετά το deal ΗΠΑ - Κίνας

Με ένα… ξέφρενο πάρτι υποδέχθηκαν οι παγκόσμιες αγορές το νέο μορατόριουμ 90 ημερών στους δασμούς, αυτή τη φορά μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Και πώς να μην πανηγυρίσουν άλλωστε, όταν ο ανηλεής εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ήταν αυτός που είχε προκαλέσει ένα από τα πιο ιστορικά sell-off, φέρνοντας πιο κοντά τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης bear market.

Το καλό σενάριο στο οποίο αναφέρθηκε το Liberal.gr την περασμένη Κυριακή, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά μόλις λίγες ώρες αργότερα. Η Ουάσιγκτον ήρθε σε συμφωνία με την Κίνα για ανακωχή 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο με αποτέλεσμα οι «ταύροι» να επιστρέφουν στη Wall Street και συνολικά τα παγκόσμια χρηματιστήρια να βιώνουν μία από τις καλύτερες ημέρες των τελευταίων μηνών. Ένα εντυπωσιακό ράλι ανακούφισης που χρειάζονταν όσο τίποτα άλλο, με κέρδη 3,26% για τον S&P 500 και 4,35% για τον Nasdaq.

«Η αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών είναι το μοναδικό σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη αποκλιμάκωση της μεταβλητότητας στις αγορές», αναφέραμε εδώ. Όπως και εγένετο. Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα ανακοίνωσαν ανακωχή και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να τονίσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη μίας συνολικής εμπορικής συμφωνίας.

Και κάπως έτσι, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε κάτω από το 20, για να επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν πριν ανακοινωθούν οι δασμοί, επιβεβαιώνοντας ότι η συμφωνία των δύο πλευρών ήταν το σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ήρεμα νερά τις αγορές.

Τι μέλλει γενέσθαι, λοιπόν; Τελείωσε η κρίση που πυροδότησαν οι επιθετικοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ; Επιστρέφουμε στο προ δασμών κλίμα; Ή μήπως η ζημιά έχει ήδη γίνει στο επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα;

Αν λάβουμε υπόψη ότι ο S&P 500 απέχει πλέον μόλις 5% από το ιστορικό του υψηλό και ότι ο Nasdaq απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο από τη ζώνη της bear market, τότε το κλίμα δείχνει να αντιστρέφεται. Πόσω μάλλον όταν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες φαίνονται πρόθυμες να βρουν λύση και οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ή να συνεχίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων. Γι’ αυτό και βλέπουμε τον χρυσό να υποχωρεί 8% από τα υψηλά του και το bitcoin να επιστρέφει πάνω από τα 100 χιλ. δολάρια.

Σύμφωνα με αμερικανικούς αναλυτές, η ιστορία ίσως δείχνει ότι έρχεται νέο ράλι. Διότι από το 1929 έως σήμερα, όταν ο S&P 500 υποχωρεί από υψηλό τουλάχιστον τριών ετών και παραμένει χαμηλότερα από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών για τουλάχιστον 30 ημέρες συναλλαγών, συνήθως ακολουθούν μήνες με ισχυρές επιδόσεις. Ένα σενάριο με κέρδη της τάξης του 4% μηνιαίως για τρεις μήνες θα οδηγούσε τον κορυφαίο χρηματιστηριακό δείκτη σε νέα ιστορικά υψηλά.

Πλέον, το ιδανικό σενάριο για τα χρηματιστήρια θα είναι η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και όλων των μεγάλων αγορών, όπως η Κίνα και η Ε.Ε. και παράλληλα η νομισματική χαλάρωση σε Αμερική και Ευρώπη.

Όμως οι επενδυτές και οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη νιώσει τις συνέπειες των ενεργειών του Τραμπ και όταν αυτό γίνει ενδέχεται το κλίμα… να στραβώσει ξανά, με φόντο τις πιθανότητες ύφεσης. Θα μιλάμε, βέβαια, υπό άλλο πρίσμα, καθώς οι μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ μπορούν να συντηρήσουν το καλό κλίμα στις αγορές.

Αυτό που δικαιολογημένα συνεχίζει να τρομάζει τους επενδυτές είναι οι λεπτές ισορροπίες στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμφωνία και τον Απρίλιο 2019 αλλά στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν, καθώς υπήρξε διαφωνία στην εξειδίκευση των όρων.

Αν λάβουμε υπόψη και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Τραμπ, τότε οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί θα είναι ενδεχομένως εύθραυστη, που συνεπάγεται ότι τόσο ο επενδυτικός, όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να προσαρμοστούν σε μία παρατεταμένη περίοδο αναταράξεων στο παγκόσμιο εμπόριο.