Στο -3,25% έστειλαν το Γ.Δ. οι πιέσεις σε τράπεζες και blue chips

Στο -3,25% έστειλαν το Γ.Δ. οι πιέσεις σε τράπεζες και blue chips

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η πρεμιέρα του Νοεμβρίου στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς επέστρεψε με εμφαντικό τρόπο στην εσωστρέφεια, δίνοντας μια συνεδρίαση που προβλημάτισε ατους πάντες, λόγω των εξαιρετικά ισχυρών πιέσεων σε ορισμένους τίτλους και στις τράπεζες.

Ήταν μια συνεδρίαση που αιφνιδίασε αρνητικά ακόμη και τους επαγγελματίες της αγοράς που σε καμιά περίπτωση δεν ανέμεναν τέτοια «επίθεση» πωλητών και μάλιστα σε ένα σταθεροποιητικό διεθνές κλίμα. Αν και – τουλάχιστον προς το παρόν – δεν υπάρχει κάποια «είδηση» που να οδήγησε στην απότομη αλλαγή πλεύσης των επενδυτών με τη λήξη του Οκτωβρίου και του 10μήνου, όμως γενικότερα πάνω από την αγορά, νέες... σκιές φαίνεται να απλώνονται.

Μετά την ιστορία της Folli Follie, η νέα υπόθεση με τον πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελου Παπαευαγγέλου – ασχέτως αν δεν έχει καμιά συμμετοχή η εισηγμένη - ήρθε να αφήσει νέα άσχημη σκιά πάνω από την αγορά. Μια αγορά πληγωμένη, με άσχημη ψυχολογία που πολύ εύκολα διαταράσσεται προς το χειρότερο, κάτι που φαίνεται από το πόσο εύκολα «μεταγγίζονται» οι συστημικές πωλήσεις στο χρηματιστήριο.

Από την άλλη πλευρά, προβληματίζει έντονα η συμπεριφορά της Motor Oil που σήμερα έκλεισε με συντριπτικές απώλειες 13,88% κλείνοντας στα 18 ευρώ, ενώ διακινήθηκε όγκος 1,08 εκατ. τεμάχια μέσω τεράστιου τζίρου που έφτασε τα 20,59 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου 40% των συνολικών συναλλαγών της συνεδρίασης!

Κληθείς να σχολιάσει τη «σκληρότητα» της πτώσης αυτής της μετοχής που γενικά είναι κόσμημα στην ελληνική αγορά, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τόνισε στο Liberal πως «οι τελευταίες επιχειρηματικές κινήσεις του ομίλου όχι μόνο δεν άρεσαν αλλά ενόχλησαν τους ξένους επενδυτές.

Οι ρευστοποιήσεις είχαν χαρακτηριστικά... θυμού, δεν πούλησε ένας ή δύο ισχυροί επενδυτές, αλλά ήταν γενικευμένη αποχώρηση από τον τίτλο. Οι ξένοι αποδοκιμάζουν την κίνηση εξαγοράς του Alpha TV θεωρώντας ότι ένα διυλιστήριο δεν έχει καμιά επιχειρηματική συνάφεια, καμιά σύνδεση, καμιά συσχέτιση με την παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων. Έτσι λειτουργούν οι ξένοι επενδυτές», τονίζει ο αναλυτής.

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, ήρθε και «κούμπωσε» η νέα επίθεση πωλητών στις τραπεζικές μετοχές, να οδηγήσει ξανά προς τα χαμηλά είκοσι μηνών το Γενικό Δείκτη, ενώ θυμίζουμε πως η Motor Oil επηρεάζει το δείκτης σε ποσοστό 6,78%, κάτι που έπαιξε ρόλο σήμερα. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 619,32 μονάδες με πτώση 3,25% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 618μ46 μονάδες, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 640,88 μονάδες στο άνοιγμα. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 52 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε στις 1.633,79 μονάδες με πτώση 2,96%, ο Mid Cap έχασε ξανά τις 1.000 μονάδες κλείνοντας στις 980,96 μονάδες με πτώση 1,91%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 510,22 μονάδες με απώλειες 6,24%.

Στις τράπεζες, η Eurobank υποχώρησε κατά 7,56%, η Alpha Bank έχασε 7,12%, η Πειραιώς -6,85% και η Εθνική -2,48%. Στο χώρο των blue chips, πλην της Motor Oil με ισχυρές πιέσεις έκλεισαν οι ΔΕΗ -3,32%, ΓΕΚ Τέρνα -2,99%, Jumbo -2,95%, ΟΠΑΠ -2,59%, ΕΧΑΕ -2,56%, Viohalco -2,55%, OTE -2,44%, Τιτάν -2,26% κ.ο.κ. Θετικά διασώθηκαν μόνο οι Coca Cola HBC, Fourlis και ΑΔΜΗΕ.

Στο χώρο του Mid Cap απώλειες 6,87% είχε η Intracom Holdings, άνω του 3% υποχώρησαν οι Intralot, Cenergy Holdings, MIG και ΕΥΑΘ, ενώ πιέσεις δέχτηκαν επίσης και οι Intracom Κατασκευές, Ικτίνος, Ελλάκτωρ, MLS και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, αυξημένες πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Ιατρικό Αθηνών, ΑΕΓΕΚ, Προοδευτική, Σελόντα, Πλαστικά Θράκης, Κορδέλλου, Forthnet, AS Company και Δρομέας. Στο σύνολο της αγοράς, 28 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 69 που υποχώρησαν.