Του Απόστολου Σκουμπούρη
Τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο και δεύτερη με κέρδη άνω του 1%, με την αγορά να βελτιώνει σημαντικά την τεχνική της εικόνα, με αύξηση και του τζίρου, αφήνοντας καλή «μαγιά» για τη συνέχεια.
Η αγορά προέρχονταν από εξαιρετικά μεγάλη πίεση κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου και Μαρτίου, με το Γενικό Δείκτη να έχει απώλειες 4,91% και 6,60% αντίστοιχα, αλλοιώνοντας εντελώς την καλή εικόνα του Ιανουαρίου (+9,53%), οπότε κατά τη διάρκεια των πρώτων συνεδριάσεων του Απριλίου, προσπαθεί να διορθώσει μερικώς τις στρεβλώσεις.
Παρά τα κέρδη σε τράπεζες και blue chips, η συνολική εικόνα της αγοράς δεν ήταν τόσο... ανοδική όσο παραπέμπει το ποσοστό ανόδου του Γενικού Δείκτη, στοιχείο που δείχνει ότι τα μικρομεσαία δεν ακολούθησαν. Άλλωστε, το γεγονός ότι 67 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 52 που είχαν πτώση, δείχνει ένα αρκετά... μοιρασμένο σκηνικό στην ευρύτερη αγορά.
Ο τραπεζικός κλάδος επέδειξε ξανά κινητικότητα με πολύ αυξημένους όγκους και τζίρους, κυρίως λόγω των πολλαπλών πακέτων στην Εθνική, ενώ σημαντική άνοδο είχαν και αρκετά blue chips της πραγματικής οικονομίας, ενεργειακά αλλά και άλλων κλάδων.
Ο Απρίλιος δείχνει ότι μπορεί να είναι καλύτερος και πιο ενδιαφέρον μήνας για την αγορά, πάντα σε συνάρτηση με την έτσι κι αλλιώς βελτιωμένη εικόνα των διεθνών αγορών. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης, του σημαντικότερου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου, πλησιάζει μετά από καιρό τις 12.400 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο πλησιάζει τις 7.250 μονάδες. Παράλληλα, καλή εικόνα έχει σήμερα και ο Dow Jones που κινείται προς τη ζώνη των 14.450 μονάδες με άνοδο κοντά στο 2%.
Στην αγορά υπάρχει κάποια κινητικότητα καθώς επίκειται το EuroWorking Group την προσεχή Πέμπτη, ενώ και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα γίνουν πιο έντονες το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, επίκεινται τα τεστ αντοχής των τραπεζών, με τις φήμες – μέχρι στιγμής – να κινούνται προς το θετικό σενάριο, κάτι που θα ανακουφίσει την αγορά.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα παρουσιάστηκαν και κάποια σημάδια κόπωσης αλλά και δεύτερης ανάγνωσης, καθώς αρκετά χαρτιά του FTSE 20 έκλεισαν μακριά από το υψηλό ημέρας, ενώ Coca Cola HBC και Alpha Bank έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, παρά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη.
Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης ο σχεδόν διπλασιασμός της αξίας συναλλαγών σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας, όμως αυτό εν πολλοίς οφείλεται στα πολλαπλά πακέτα που έλαβαν χώρα στην Εθνική αλλά και σε άλλες μετοχές. Λίγο πριν το τέλος, πολλαπλά πακέτα πέρασαν στην Aegean Airlines, στα 9,39 ευρώ.
Συνολικά ο τζίρος της συνεδρίασης έφτασε στα 89,49 εκατ. ευρώ, ο μεγαλύτερος εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, ενώ τα πακέτα έφτασαν στα 31,15 εκατ. ευρώ, ήτοι στο 35% της συνολικής αξίας συναλλαγών.
Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε θετικό έδαφος έκλεισε στις 810,54 μονάδες με άνοδο 1,17%, έχοντας κινηθεί από το χαμηλό των 805,30 μονάδων – στο άνοιγμα – έως το υψηλό των 814,57 μονάδων.
Στις τράπεζες, η εικόνα δεν ήταν ομοιόμορφη, καθώς ξεχώρισε η Eurobank με κέρδη 5,49% με την Εθνική να κερδίζει 1,13%, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς και πτωτικά -0,53% η Alpha Bank.
Στο χώρο των blue chips ξεχώρισαν μετοχές όπως Μυτιληναίος +4%, ΔΕΗ +4%, Τέρνα Ενεργειακή +2,39%, ΓΕΚ Τέρνα +2,29%, ΟΤΕ +2,27%, ΟΠΑΠ +2,17%, Folli Follie +2,17%, Motor Oil +1,73%, Lamda Development +1,54%, ΕΛΠΕ +1,24%, ΕΧΑΕ +1,18% κ.ο.κ. Πτωτικά έκλεισαν μόνο οι Coca Cola HBC, ΕΥΔΑΠ, Grivalia Properties, Aegean Airlines και Σαράντης.
Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα δεν ήταν μονοδιάστατα ανοδική, ενώ τα κέρδη περιορίστηκαν στο τέλος. Ξεχώρισαν οι Cenergy Holdings +3,20%, Intralot +2,78%, Ελλάκτωρ +2,47%, J&P Άβαξ +1,41%, Υγεία +1,36%, Attica Bank +1,29% και ΚΛΜ +1,27%.
Στην ευρύτερη αγορά κάποια περιορισμένη κινητικότητα παρατηρήθηκε σε τίτλους όπως Λιβάνης, Βιοτέρ, Κρέτα Φαρμ, Μουζάκης και Inform Λύκος, ενώ πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Pasal, Ιντερτέκ, Ελγέκα, Euromedica, Ιατρικό Αθηνών, Ελινόιλ, Κτήμα Λαζαρίδη, ΑΝΕΚ, Μπουτάρης, Έλτον, Quality & Reliability, Εβροφάρμα και Δρομέας.