Στηρίξεις και αναχώματα στο Χ.Α. από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΜΥΤΙΛ, ΕΛΠΕ

Στηρίξεις και αναχώματα στο Χ.Α. από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΜΥΤΙΛ, ΕΛΠΕ

Μια ακόμη συνεδρίαση που πιστοποίησε ότι η αγορά σ'' αυτή τη συγκυρία δεν μπορεί να βρει κανένα αξιόλογο momentum ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, όμως για δεύτερη συνεχή ημέρα διαφάνηκαν διαθέσεις να βγουν άμυνες και αναχώματα, ώστε να μη χαθούν και οι 730 μονάδες.

Μάλιστα, σχεδόν όλοι οι κύριοι δείκτες έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητοι ή με ανεπαίσθητη μεταβολή, πιστοποιώντας την πλήρη απουσία... τάσης και την αδυναμία «χάραξης» κατεύθυνσης!

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι από την αγορά σ'' αυτή τη φάση απουσιάζουν οι καταλύτες που θα μπορούσαν να αυξήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και να «ξυπνήσουν» έως και λίγο τις απαξιωμένες συναλλαγές.

Πάντως, με κύρια χαρακτηριστικά ξανά τους μειωμένους όγκους και τζίρους η αγορά - με την επιστράτευση κάποιων blue chips της πραγματικής οικονομίας και με μεικτή εικόνα στις τράπεζες – έβγαλε κάποιες στηρίξεις στη ζώνη των 735 μονάδων, ενώ διάθεση για σημαντικές πωλήσεις δεν υπήρξαν.

Στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε πτωτική τροχιά ενώ το οριακά θετικό κλείσιμο ήρθε στο φινάλε μέσω των δημοπρασιών.

Πιο αναλυτικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σχεδόν στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα και στις 737,25 μονάδες με οριακή άνοδο 0,01%, έχοντας ενδοσυνεδριακή διαδρομή από το χαμηλό των 732 μονάδων (-0,70%) έως το υψηλό των 738,48 (+0,17%) μονάδων.

Η αξία συναλλαγών ήταν ελαφρώς ενισχυμένη έναντι των στάνταρ των τελευταίων ημερών, καθώς διαμορφώθηκε στα 38,54 εκατ. ευρώ με τα 3,09 εκατ. σε πακέτα, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκαν 20 εκατ. ευρώ. Ο όγκος της συνεδρίασης έφτασε στα 46,5 εκατ. τεμάχια με τα 40,64 εκατ. στις τράπεζες, ενώ δέσποσε με έμφαση η Εθνική που διακίνησε 25,4 εκατ. τεμάχια.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.943,78 μονάδες χωρίς μεταβολή, ο Mid Cap στις 996,29 μονάδες με οριακή άνοδο 0,11%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 732,17 μονάδες με πτώση 0,09%.

Κύριο πρόβλημα της αγοράς καθ' όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη είναι η έλλειψη ορατότητας και η απουσία καταλυτών που θα μπορούσαν να ξυπνήσουν μερικώς το επενδυτικό ενδιαφέρον και να βάλουν νέα κεφάλαια στο σύστημα.

Οι τράπεζες βρίσκονται σ' ένα μεταβατικό στάδιο όπου φαίνεται πως θέλουν να «τρέξουν» τις διαδικασίες απαλλαγής από τμήμα των κόκκινων δανείων και να επισπεύσουν τους πλειστηριασμούς, ώστε να υπάρξει – επιτέλους – κάποια πρόοδος σ' ένα σύστημα που όπως προχωρά, δεν οδηγεί πουθενά.

Προς το παρόν ουσιαστική ενημέρωση δεν υπάρχει, όμως από την άλλη πλευρά, ο κλάδος εν μέσω αλλεπάλληλων εκδόσεων ομολόγων συγκεντρώνει «καύσιμα» ρευστότητας από το σύστημα.

Σήμερα η Eurobank ανακοίνωσε ότι άντλησε το ποσό των 500 εκατ. ευρώ έπειτα από την επιτυχή έκδοση καλυμμένων ομολόγων, με το κουπόνι να διαμορφώνεται στο 2,75%.

Από εκεί και πέρα, η αβεβαιότητα και η δυσπιστία για το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης είναι κυρίαρχα χαρακτηριστικά, κάτι που συνδυαστικά με την απουσία ορατότητας στις τράπεζες, λειτουργεί επίσης αρνητικά για την εισροή νέων κεφαλαίων.

Σήμερα η εικόνα των τραπεζών ήταν μεικτή, καθώς ξεχώρισε θετικά η Alpha Bank με άνοδο 2,52%, ενώ η Attica Bank έκλεισε με άνοδο 1,89%. Αντιθέτως, στην κορυφή των πιέσεων στον κλάδο βρέθηκε η Πειραιώς που απώλεσε το 3,36% της αξίας της, η Εθνική έκλεισε με πτώση 1,47% και η Eurobank -1,41%.

Στον υπόλοιπο Large Cap επικράτησαν μεικτές τάσεις, χωρίς όμως κάτι αξιοσημείωτο είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Απώλειες άνω του 1% είχαν μετοχές όπως Jumbo, Viohalco, ΔΕΗ και Aegean Airlines, ενώ ηπιότερη πτώση είχαν οι Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Fourlis, Coca Cola HBC, και Τιτάν.

Στον αντίποδα, ξεχώρισε η μετοχή της Σαράντης που έκλεισε με άνοδο 2,56%, ενώ καμιά άλλη μετοχή δεν είχε άνοδο άνω του 1%. Στηρίξεις πάντως πρόσφεραν τίτλοι όπως ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Grivalia Properties, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Folli Follie.

Στο χώρο του Mid Cap ήταν επίσης μεικτή η εικόνα. Θετικά ξεχώρισαν οι Ικτίνος +6,41%, Υγεία +3,99%, ΕΛΤΕΧ Άνεμος +1,43% και MIG +1,10%, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι Νηρέας -5,49% καθώς και οι Cenergy Holdings, J&P Άβαξ, Intracom, Profile, Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης.

Στην ευρύτερη αγορά ξεχώρισαν μετοχές όπως ΙΑΣΩ +7,25%, Έλλαστρον +5,88%, Lavipharm +3,96% και CPI +3,70%.

Με ισχυρές πιέσεις 16,67% έκλεισε η μετοχή της Σελόντα καθώς τα αποτελέσματα δεν άρεσαν στην αγορά, ενώ πιέσεις δέχτηκαν επίσης οι Βιοτέρ -10,45%, Χαϊδεμένος -9,83%, Frigoglass -8,50%, Γ.Ε. Δημητρίου -6,67%, Κλωστ. Ναυπάκτου -5,41%, Παπουτσάνης -5,06%, Γενική Εμπορίου -3,77%, Briq Properties -3,45% κ.ο.κ.

Στο σύνολο της αγοράς 52 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 62 που έκλεισαν χαμηλότερα.