Στην Στοκχόλμη την Δευτέρα η επόμενη συνάντηση διαπραγματευτών ΗΠΑ - Κίνας για τους δασμούς
AP Newsroom
AP Newsroom

Στην Στοκχόλμη την Δευτέρα η επόμενη συνάντηση διαπραγματευτών ΗΠΑ - Κίνας για τους δασμούς

Οι ανώτεροι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας συναντώνται τη Δευτέρα στη Στοκχόλμη για να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες οικονομικές διαφορές που βρίσκονται στο επίκεντρο του εμπορικού πολέμου των δύο χωρών, με στόχο να παραταθεί η ανακωχή που αποτρέπει την επιβολή υψηλότερων δασμών.

Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον αναμένεται να παρατείνουν την εμπορική ανακωχή τους για ακόμη τρεις μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post (SCMP) την Κυριακή, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Κατά τη διάρκεια της αναμενόμενης 90ήμερης παράτασης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα συμφωνήσουν να μην επιβάλουν νέους δασμούς ή να προβούν σε άλλες ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τον εμπορικό πόλεμο, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Ενώ οι προηγούμενες συνομιλίες στη Γενεύη και το Λονδίνο επικεντρώνονταν στην «αποκλιμάκωση», στη νεότερη συνάντηση η κινεζική αντιπροσωπεία θα ασκήσει πίεση στην εμπορική ομάδα του Τραμπ για τους δασμούς που σχετίζονται με τη φαιντανύλη, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται η SCMP.

Η Κίνα αντιμετωπίζει προθεσμία μέχρι τις 12 Αυγούστου για να καταλήξει σε μια βιώσιμη συμφωνία για τους δασμούς με τη διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά από μια προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούνιο για να τερματιστούν εβδομάδες κλιμάκωσης δασμών ανταπόδοσης.

Χωρίς συμφωνία, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν νέα αναταραχή από δασμούς που υπερβαίνουν το 100%.

Οι συνομιλίες στη Στοκχόλμη, υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, και του αντιπροέδρου της Κίνας, Χε Λιφέγκ, θα πραγματοποιηθούν μια μέρα μετά τη συνάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Τραμπ στο γήπεδο γκολφ της Σκωτίας, όπου προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που πιθανώς θα περιλαμβάνει βασικό δασμό 15% στα περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Αναλυτές εμπορίου και από τις δύο πλευρές του Ειρηνικού λένε ότι οι συνομιλίες στην σουηδική πρωτεύουσα είναι απίθανο να οδηγήσουν σε σημαντικές ανατροπές, αλλά μπορεί να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να βοηθήσουν στη δημιουργία συνθηκών για μια συνάντηση μεταξύ Τραμπ και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ αργότερα μέσα στη χρονιά.

Οι προηγούμενες συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας στη Γενεύη και το Λονδίνο τον Μάιο και Ιούνιο επικεντρώθηκαν στη μείωση των δασμών αντιποίνων από τριψήφια επίπεδα και στην αποκατάσταση της ροής σπάνιων γαιών που είχε σταματήσει η Κίνα, καθώς και των τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης H20 AI της Nvidia και άλλων προϊόντων που είχε σταματήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, οι συνομιλίες δεν έχουν εμβαθύνει σε ευρύτερα οικονομικά ζητήματα. Αυτά περιλαμβάνουν τα παράπονα των ΗΠΑ ότι το κρατικά καθοδηγούμενο, εξαγωγικό μοντέλο της Κίνας πλημμυρίζει τις παγκόσμιες αγορές με φτηνά προϊόντα, καθώς και τα παράπονα του Πεκίνου ότι οι ελέγχοι εξαγωγών τεχνολογικών προϊόντων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ στοχεύουν να περιορίσουν την κινεζική ανάπτυξη.

«Η Στοκχόλμη θα είναι ο πρώτος ουσιαστικός γύρος εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας», δήλωσε ο Μπο Ζενγκγιουάν, συνεργάτης στην εταιρεία συμβούλων Plenum με έδρα τη Σαγκάη.

Συνάντηση Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ;

Στο παρασκήνιο των συνομιλιών κυκλοφορεί η φήμη για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Σι στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα αποφασίσει σύντομα αν θα επισκεφτεί την Κίνα σε ένα ιστορικό ταξίδι για να αντιμετωπίσει τις εμπορικές και ασφαλείας εντάσεις. Μια νέα έξαρση δασμών και ελέγχων εξαγωγών πιθανόν να σαμποτάρει οποιαδήποτε σχέδια για συνάντηση με τον Σι.

«Η συνάντηση στη Στοκχόλμη είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει η προετοιμασία για μια επίσκεψη του Τραμπ στην Κίνα», δήλωσε η Γουέντι Κάτλερ, αντιπρόεδρος του Asia Society Policy Institute.

Ο Μπέσεντ έχει ήδη δηλώσει ότι θέλει να εργαστεί για την επέκταση της προθεσμίας της 12ης Αυγούστου ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά δασμών στο 145% από την πλευρά των ΗΠΑ και στο 125% από την πλευρά της Κίνας.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η Κίνα πιθανόν θα ζητήσει μείωση των πολυεπίπεδων δασμών των ΗΠΑ που φτάνουν το 55% για τα περισσότερα προϊόντα, καθώς και περαιτέρω χαλάρωση των υψηλών τεχνολογικών ελέγχων εξαγωγών των ΗΠΑ. Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι τέτοιες αγορές θα βοηθήσουν στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα, το οποίο έφτασε τα 295,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.

Η Κίνα αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο δασμό 20% που σχετίζεται με την κρίση φαιντανύλης στις ΗΠΑ, ανταποδοτικό δασμό 10% και δασμούς 25% σε περισσότερα βιομηχανικά αγαθά που επιβλήθηκαν κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.

Ο Μπέσεντ δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσει με τον Χε την ανάγκη η Κίνα να ισορροπήσει εκ νέου την οικονομία της, μετατοπίζοντας το βάρος από τις εξαγωγές προς τη ζήτηση του εγχώριου καταναλωτή. Αυτή η αλλαγή θα απαιτούσε να τερματιστεί η παρατεταμένη κρίση ακινήτων και να ενισχυθούν τα κοινωνικά δίκτυα ασφάλειας ώστε να ενθαρρυνθεί η δαπάνη των νοικοκυριών.

Ο Μάικλ Φρόμαν, πρώην εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ επί διοίκησης Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι αυτή η αλλαγή ήταν στόχος των Αμερικανών πολιτικών για δύο δεκαετίες.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τους δασμούς ώστε να αναγκάσουμε την Κίνα να αλλάξει θεμελιωδώς την οικονομική της στρατηγική; Αυτό μένει να φανεί», είπε ο Φρόμαν, που σήμερα είναι πρόεδρος του think-tank Council on Foreign Relations.