Στην «πυρά» οι τράπεζες, νέα χαμηλά οκταμήνου με 5ήμερο απωλειών 14%

Στην «πυρά» οι τράπεζες, νέα χαμηλά οκταμήνου με 5ήμερο απωλειών 14%

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εκ νέου πτωτικά κινήθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης το ελληνικό χρηματιστήριο, επηρεασμένο από τη γενικότερη σύγχυση, τα αρνητικά σενάρια και την εύλογη ανησυχία για την πορεία «καθαρισμού» των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, δεδομένου ότι κόλλησαν οι πλειστηριασμοί.

O Γ.Δ. έκλεισε για 3η διαδοχική συνεδρίαση πτωτικά με συνολικές απώλειες περί το 2,80%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε πενθήμερο σερί πτώσης, έχοντας  απώλειες περί το 14%, ενώ το κλείσιμο κάτω από τις 700 μονάδες έφερε νέα χαμηλό 8μνήνου, δεδομένου ότι είχε να γίνει από τις 9 Φεβρουαρίου του 2017!

Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά των τραπεζών, είναι σαφές ότι κάθε... διαρροή – είτε θετική, είτε αρνητική - χρησιμοποιείται κατά το δοκούν από τους traders ανάλογα με το timing, εν μέσω σύγχυσης αλλά και καλλιέργειας διαφόρων σεναρίων. Ρόλο σ'' αυτή τη διαδικασία ασφαλώς παίζουν και οι ετυμηγορίες ξένων οίκων, όμως η κυρίαρχη αιτία των πολύ έντονων πωλήσεων είναι τα προβλήματα στην (πρακτική) εφαρμογή των μνημονιακών διατάξεων περί πλειστηριασμών και άλλων.

Το πάγωμα των πλειστηριασμών και η νέα αναβολή στην εφαρμογή μέτρων που θα έπρεπε εδώ και μήνες να είχαν «τρέξει», είναι η κυρίαρχη αιτία που έχει θορυβήσει όλο το σύστημα, καθώς φτάνει να θέτει σε κίνδυνο μέχρι και την αξιολόγηση. Οι πλειστηριασμοί είναι μια μνημονιακή υποχρέωση για να υπάρξει κάποιου είδους ξεσκαρτάρισμα σ' όλο το σύστημα και να ξεδιαλύνει λίγο η κατάσταση με τους συστηματικούς κακοπληρωτές.

Το θέμα είναι ότι κάθε ημέρα που περνά, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά αρνητικά για τις τράπεζες, καθώς συσσωρεύει ακόμη περισσότερο… σκοτωμένο… αίμα δανείων και υποχρεώσεων στο σύστημα!

Το γεγονός ότι χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε παρέμβασή του στο Eurogroup ζήτησε να επιλυθεί το ζήτημα με την αποχή των συμβολαιογράφων, η οποία καθυστερεί τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα και κατ' επέκταση την επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δείχνει πολλά.

Σήμερα με δηλώσεις του «Financial Times» ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης τόνισε ότι η καθυστέρηση στη διεξαγωγή των πλειστηριασμών θα πλήξει τόσο τους ισολογισμούς όσο και τη ρευστότητα των τραπεζών. Επισήμανε ότι οι καθυστερήσεις θα πλήξουν τους ισολογισμούς ενόψει και των stress tests το επόμενο έτος, κάτι που θα έχει επίπτωση στις προβλέψεις, καθώς τα δάνεια συνεχίζουν να επιβαρύνουν τα βιβλία των τραπεζών, ενώ θα επηρεάσουν και τη ρευστότητα.

H σημερινή συνεδρίαση

Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες, ένα τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο όπως το ελληνικό δεν μπόρεσε να βρει ισχυρές στηρίξεις ώστε να κρατήσει τουλάχιστον το Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 750 μονάδων, χάνοντας ότι είχε χτίσει την περασμένη εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 741,98 μονάδες με πτώση 0,86% πλησίον των χαμηλών ημέρας που ήταν στις 741,69 μονάδες (-0,90%), ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 752,47 μονάδες (+0,54%).

Ο FTSE 25 που χθες έχασε το όριο των 2.000 μονάδων έκλεισε ακόμη χαμηλότερα στις 1.944,51 μονάδες με πτώση 1,03%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.020,17 μονάδες με πτώση 1,03%, ενώ ο τραπεζικός έκλεισε στις 696,75 μονάδες με απώλειες 2,78%! Πρόκειται για νέα χαμηλά οκτώ και πλέον μηνών, καθώς σ'' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου!

Οι τράπεζες, εν μέσω αυξημένου trading, ξεκίνησαν με νέα μεγάλη πτώση, γύρισαν ανοδικά, αλλά στο τέλος πιέστηκα εκ νέου, επιβεβαιώνοντας τη σύγχυση αλλά και το είδος των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται.

Η Alpha Bank έκλεισε με πτώση 3,82%, η Eurobank -2,38%, η Πειραιώς -2,22%, η Εθνική -1,89%, ενώ η Attica Bank έμεινε αμετάβλητη. Στο χώρο των blue chips αυξημένες πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως η Folli Follie -5,29% (μάλλον βγαίνει από το δείκτη MSCI), Fourlis -3,28%, Coca Cola HBC -2,01%, Lamda Development -2,04%, ΕΧΑΕ -1,88%, ΑΔΜΗΕ -1,08% και ΔΕΗ -1,01%.

Ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo +2,06%, Μυτιληναίος +1,75%, ΟΠΑΠ +1,68%, Ελλάκτωρ +1,24%, Σαράντης +1,61% κ.λπ. Πιέσεις καταγράφηκαν και στον Mid Cap με την Intracom στο -2,10%, Νηρέας -3,88%, Intralot -1,80%, Ικτίνος -1,50%, Κορρές -1,72%, Πλαίσιο -1,04%, Πλαστικά Θράκης -1,58% και J&P Άβαξ -0,61%.

Στην ευρύτερη αγορά πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως Intrakat -4,61%, Inform Λύκος -3,82%, ΙΑΣΩ -2,92%, Κρι Κρι -2,01% κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς πάντως η εικόνα ήταν μοιρασμένη με 42 ανοδικές και 47 πτωτικές μετοχές.