Σπάνια ντοκουμέντα της ελληνικής ιστορίας σε δημοπρασία του Καραμήτσου

Σπάνια ντοκουμέντα της ελληνικής ιστορίας σε δημοπρασία του Καραμήτσου

Διήμερη δημοπρασία πραγματοποιεί από τα γραφεία του στη Θεσσαλονίκη ο οίκος «Καραμήτσος» (Τρίτη 01 και Τετάρτη 02 Μαρτίου στις 17:00). Για το γεγονός έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1200 σπάνιες εκδόσεις, φιλελληνικά, χειρόγραφα, χάρτες, έγγραφα, εικονογραφημένα λευκώματα, χαρακτικά και ιστορικές φωτογραφίες.

Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται πρώτες εκδόσεις του πρώιμου 16ου αιώνα, επιμελημένες από σημαντικούς εκπροσώπους του ουμανισμού, βασισμένες σε χειρόγραφα της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας, που ενσωματώνουν σπάνια τυπογραφικά χαρακτηριστικά. Τέτοιο είναι το “Ηλιοδώρου Αιθιοπικής Ιστορίας Βιβλία δέκα” του 1534 που θεωρείται ως το αρχαιότερο από τα ελληνικά μυθιστορηματικά ειδύλλια που έχουν σωθεί. Ανάλογης σπουδαιότητας είναι η πρώτη έκδοση (1536) του “Ιωάννου του Στοβαίου Εκλογαί Αποφθεγμάτων”, μέρος του γνωστού του ”Ανθολογίου”, χάρη στο οποίο σώθηκαν αποσπάσματα πολλών χαμένων έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς και το έργο “Κλήμεντος Αλεξανδρέως τα ευρισκόμενα άπαντα”, σε επιμέλεια του Φλωρεντινού ουμανιστή Pietro Vettori και εντυπωσιακό τύπωμα του Lorenzo Torrentino, τυπογράφου του Cosimo I de’ Medici (c.1550).

Ξεχωρίζει, επίσης, η πρώτη συλλογική έκδοση (χρονικά των βυζαντινών ιστορικών Νικηφ. Γρηγορά, Νικήτα Χωνιάτη Ακομινάτου, Ιωάννη Ζωναρά και του Λαόνικου Χαλκοκονδύλη) για την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που συγκεντρώθηκε από τον Ιερώνυμο Βολφ (1567) και λειτούργησε ως θεμέλιο για όλες τις μεταγενέστερες μεσαιωνικές ελληνικές ιστοριογραφία, καθιερώνοντας τον όρο Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Το έργο του επιδραστικού Διαφωτιστή Δημήτριου Δάρβαρη, "Χρυσούν εγκόλπιον ήτοι Κέβητος Θηβαίου πίναξ και Επικτήτου εγχειρίδιον…”, Βιέννη, 1799, που περιλαμβάνει ακαταλογογράφητο εντυπωσιακό αναδιπλούμενο χαρακτικό, μαζί με το σύγγραμμα του Μηνά Μινωίδη, “ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΥ ΠΕΡΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ…”, 1858, βασισμένο σε χειρόγραφο του Φιλόστρατου που ανακάλυψε κι απόσπασε ο συγγραφέας στο Άγιο όρος, διακρίνονται στην ενότητα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Στις εξέχουσες αρχαιολογικές - ιστορικές μελέτες του καταλόγου περιλαμβάνονται τίτλοι, όπως η αριθμημένη γαλλική έκδοση της πρώτης [1938] συνολικής παρουσίασης των εκτεταμένων αναστηλωτικών επεμβάσεων ατην Ακρόπολης, από τον Νικ. Μπαλάνο (Λαχνός 8099), το μνημειώδες έργο των Texier & Pullan, “ L’Architecture byzantine…”, 1864, που εξακολουθεί να λειτουργεί ως κύρια αναφορά για τις περισσότερες μελέτες της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής (Λαχνός 8109) και η πολύγλωσση Βίβλος “Liturgia Anglicana Polyglotta”, 1821, με αφιέρωση του πρίγκηπα Αύγουστου Φρειδερίκου, Δούκα του Σάσσεξ, στη σύζυγο του Σ. Τρικούπη, Αικατερίνη και επεξηγηματικό χειρόγραφο κείμενο του Τρικούπη, σε μια έκδοση που την μετάφραση στα ελληνικά επιμελήθηκε ο Α. Κάλβος (Λαχνός 8123).

Από την πλούσια ενότητα των Φιλελληνικών διακρίνονται κυρίως το έργο του Πέτρου Ομηρίδη – Σκυλίτζη, “Συνοπτική Ιστορία των τριών ναυτικών νήσων Ύδρας Πετσών και Ψαρών…”, Ναύπλιο, 1831, με χειρόγραφη αφιέρωση στον πολιτικό κι αγωνιστή του 1821 Ιωάννη Ορλάνδο, καθώς και η σπανιότατη λιθογραφία που απεικονίζει πιθανότατα τον Ιωάννη Μακρυγιάννη σε νεαρή ηλικία, από τη συλλογή σχεδίων του Ch. De Sictivaux του Γαλλικού εκστρατευτικού σώματος στην Πελοπόννησο, 1829.

Σπουδαίας ιστορικής αξίας είναι το χειρόγραφο έργο του Αριστείδη Χρυσοβέργη, π.1865, στο οποίο καταγράφει με λεπτομέρεια τις προσωπικές του εμπειρίες ως Διοικητής της Ελληνικής Λεγεώνας κατά τον Κριμαϊκό πόλεμο (Λαχνός 8436), ενώ αντίστοιχα σημαντική είναι η χειρόγραφη επιστολή του Πρόξενου της Βρετανίας στη Χίο προς την επιτροπή Ψαριανών στην Αίγινα (1827), όπου αναφέρεται στις ενέργειές του για την απελευθέρωση νεαρού αγοριού από τα Ψαρά, σκλάβου του πασά (Λαχνός 8437).

Το πρώτο μέρος της δημοπρασίας ολοκληρώνεται με πλούσιο χαρτογραφικό τμήμα της δημοπρασίας, που συγκεντρώνει περί τους 100 χάρτες από την Ελλάδα και τον ευρύτερο Ελληνικό χώρο. Ανάμεσά τους, περιλαμβάνονται σημαντικά χαρτογραφικά έργα, ορισμένα από τις οποία δεν έχουν εντοπιστεί να δημοπρατούνται στο παρελθόν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στο δεύτερο μέρος της πώλησης (02 Μαρτίου 2022, ώρα έναρξης 17:00) ξεχωρίζει το ιστορικής αξίας φωτογραφικό οδοιπορικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας (1919-1922), ενώ συνυπάρχουν με πλούσια θεματολογία η Νεοελληνική και Ξένη λογοτεχνία, όπως και η βιβλιογραφική ενότητα της Κύπρου. Σημαντικό τμήμα αποτελούν επίσης οι σπάνιες εικονογραφημένες εκδόσεις, η Νεοελληνική χαρακτική και η λοιπή φωτογραφική ενότητα, με εξαιρετικά φωτογραφικά λευκώματα.

Στις 66 φωτογραφίες του Μικρασιατικού μετώπου, παρουσιάζονται συγκλονιστικά κατά περίπτωση στιγμιότυπα από τις πολεμικές επιχειρήσεις, σπάνιες σκηνές από πόλεις και χωριά της Μικράς Ασίας, ενώ αποτυπώνονται και οι επιτελικοί πρωταγωνιστές τόσο από το ελληνικό όσο και από το τούρκικο στρατόπεδο. Ανάμεσά τους, συγκαταλέγονται 4 φωτογραφίες με πιθανότερο δημιουργό τον Henri-Paul Boissonnas, υιό του φιλέλληνα φωτογράφου Fred Boissonnas.

Το τμήμα της λογοτεχνίας – ποίησης συγκαταλέγει πάνω από 200 έργα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία πρώτες εκδόσεις, με υπογραφές / αφιερώσεις από σημαντικούς Έλληνες ποιητές και πεζογράφους. Από την ενότητα αυτή ξεχωρίζουν: το εμπνευσμένο από την ελληνική επανάσταση έργο του Α. Κάλβου, “La Lyre patriotique de la Grece…”, του 1824 (Λαχνός 8625), το εξαιρετικό χειρόγραφο βιβλίο του Σ. Σκίπη “Μέσ’ από τα τείχη”, 1943, αριθμημένο αντίτυπο, από τα πρώτα 25, που περιλαμβάνουν το πρώτο ποίημα από τον ίδιο τον ποιητή (Λαχνός 8655), όπως και η πρώτη έκδοση του “Μαραμπού”, της πρώτης ποιητικής συλλογής Ν. Καββαδία, 1933, σε έκδοση 245 αντιτύπων (Λαχνός 8673).

Εμπνευσμένες από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο είναι οι πρώτες εντυπωσιακές εικονογραφημένες εκδόσεις, όπως το αριθμημένο έργο του Ισπανού γλύπτη M. Hernandez με θεματική τον Αίσωπο με 21 ολοσέλιδες λιθογραφίες, 1934 (Λαχνός 8840), αλλά και μια ιδιαίτερα καλλιτεχνική απόδοση του “Δάφνη και Χλόη” από τον Touchagues L., σε 2 τόμους, με αυθεντικά σχέδια και αφιέρωση, 1945 (Λαχνός 8843). Από τις υπόλοιπες, ξεχωρίζουν το δοκιμαστικό αντίτυπο «ΔΡΑΚΟΓΕΝΙΑ» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου [Θέρος Άγις] με ξυλογραφίες του Σπύρου Βασιλείου (Λαχνός 8878), το εικονογραφημένο από τον Γιάννη Τσαρούχη έργο «Περικλής Γιαννόπουλος» (Λαχνός 8888, όπου στη φωτογραφία διακρίνεται η αφιέρωση του ζωγράφου στον περίφημο συλλέκτη Γιάννη Περδίο).

Εντυπωσιακές και ιδιαίτερα επίκαιρες στις μέρες μας είναι οι 42 φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων που περιέχονται στο φωτογραφικό λεύκωμα του Λ. Φραντζή, από το Ελληνοϊταλικό μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου δρούσε ως πολεμικός ανταποκριτής (Λαχνός 8966).

Η συμμετοχή σε πραγματικό χρόνο (LIVE) μπορεί να γίνει μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, που μπορείτε να βρείτε εδώ.