Σημαντική πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντική πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντικές πιέσεις δέχονται σύσσωμες οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, καθώς πέραν των άλλων, η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Συρία, εντείνει τη γενικότερη ανασφάλεια.

Τα χρηματιστήρια Μόσχας και Κωνσταντινούπολης δέχονται σημαντικές πιέσεις, όπως και οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές, ενώ ισχυρή είναι η πώση και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έχασε τις 11.000 μονάδες έχοντας κατέλθει στις 10.951 μονάδες με πτώση 1,33%, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι βρίσκεται στις 4.795 μονάδες με ισχυρή πτώση 1,93%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο διαπραγματεύεται στις 6.236 μονάδες με απώλειες 1,09%.

Στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας δείκτης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη έχει κατέλθει 10.089 μονάδες με πτώση 1,83%, ενώ ο FTSE MΙΒ στο Μιλάνο έχασε ξανά τις 22.000 μονάδες έχοντας κατέλθει στις 21.949 μονάδες με πτώση 1,55%. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διαπραγματεύεται στις 375 μονάδες με πτώση 1,67%.

Οι επενδυτές γενικότερα είναι προβληματισμένοι εν μέσω πολλαπλών και ετερόκλητων εξελίξεων από το μέτωπο της τρομοκρατίας, της διαρκής μείωσης των τιμών του πετρελαίου και των commodities, αλλά της επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας.

Όσο και αν οι αγορές έδειξαν και δείχνουν... ψυχραιμία σε ότι αφορά τον κίνδυνο και τις επιπτώσεις από την τρομοκρατία, αργά ή γρήγορα, σχεδόν νομοτελειακά θα «κληθούν» να συμπεριλάβουν με ιδιαίτερη βαρύτητα και αυτόν τον εξαιρετικά σοβαρό καταλύτη στο όποιο momentum τους!

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι θα παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για μια ακόμη εβδομάδα, με ότι συνεπάγεται αυτό, ενώ οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία, επικαλούμενες τις αυξημένες τρομοκρατικές απειλές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική οικονομία επιβραδύνθηκε στο 3ο τρίμηνο καθώς η ισχυρή εγχώρια κατανάλωση αντισταθμίστηκε από τις ασθενείς εξαγωγές και τις χαμηλές εταιρικές επενδύσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Αναλυτικότερα, η ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο επιβραδύνθηκε στο 0,3% από το 0,4% στο 2ο τρίμηνο, σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές στατιστικές υπηρεσίες, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις από τις 13 Νοεμβρίου.

Κατά τα λοιπά, όπως ανακοινώθηκε από τον εκτελεστικό διευθυντή της Volkswagen Ματίας Μίλερ, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα δημοσιοποιήσει μέρος των ευρημάτων της εσωτερικής έρευνας που διεξαγάγει στα μέσα Δεκεμβρίου. Παράλληλα, γίνεται έρευνα και για (πιθανές) φορολογικές ατασθαλίες στον όμιλο...

Σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά, δεσπόζει ασφαλώς η γιγάντια σύμπλευση στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς η ιρλανδική Allergan συμφώνησε να εξαγοράσει η αμερικανική ανταγωνίστριά της Pfizer, σε μια συμφωνία ύψους 160 δισ. δολαρίων που αποτελεί τη μεγαλύτερη στην ιστορία του κλάδου.

Οι μέτοχοι της Allergan θα λάβουν 11,3 μετοχές της εταιρείας που θα προκύψει για κάθε μετοχή που κατέχουν, ενώ οι μέτοχοι της Pfizer, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μια μετοχή της εταιρείας ή μετρητά υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί δεν θα είναι μικρότερο από 6 δισ. δολάρια ή μεγαλύτερο από 12 δισ. δολάρια.

Στα αξιοσημείωτα διεθνώς ήταν η θερμή υποδοχή που είχαν οι αγορές στη νίκη του φιλελεύθερου Μαουρίτσιο Μάκρι στην Αργεντινή, καθώς αναλυτές και επενδυτές βλέπουν μια ιστορική ευκαιρία για διαφορετική πολιτική μετά από μια 12ετία...

Ο δείκτης Merval στο χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες, σημείωσε κέρδη 2,6% την Δευτέρα, σκαρφαλώνοντας στο νέο ιστορικό υψηλό των 14.537,08 μονάδων, έχοντας ενισχυθεί από το Σεπτέμβριο σε ποσοστό 55%! Υψηλότερα κινούνται και οι αποδόσεις των ομολόγων της 3ης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.