Του Απόστολου Σκουμπούρη
Δύσκολη, όπως αναμενόταν, ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο ύστερα από τη χθεσινοβραδινή απόφαση διαγραφής τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών μετοχών από το δείκτη MSCI Standard Greece και τον υποβιβασμό στον MSCI Small Cap.
Πρόκειται για μια απόφαση που παρ'' ότι από αρκετούς ήταν αναμενόμενη ενώ άλλοι είχαν φροντίσει να... ρευστοποιήσουν όλο το προηγούμενο διάστημα, εντούτοις προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο, επηρεάζοντας μερικώς και τα μη τραπεζικά blue chips.
Παρ'' όλα αυτά, θα λέγαμε ότι η ελληνική αγορά άντεξε στο κρίσιμο crash test, καθώς κανένα μη τραπεζικό blue chips δεν... κρέμασε με απώλειες άνω του 1,75%, ενώ υπήρξαν και τίτλοι που στήριξαν την αγορά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κρατήσει την περιοχή των 630 μονάδων, ενώ δεν έπεσε κάτω από αυτό το όριο καθ'' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Η αγορά, βγάζοντας αναχώματα και ένστικτο αυτοσυντήρησης, δεν παραδόθηκε στην «τυφλή» καταστροφολογία ούτε εντρύφησε σε αγελαίες πρακτικές ρευστοποιήσεων χωρίς αύριο σε όλους τους τίτλους. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί στις επόμενες συνεδριάσεις η κατάσταση, ενώ βεβαίως, οι πολλές και σημαντικές κινήσεις στις τράπεζες θα γίνουν την τελευταία ημέρα πριν την ισχύ των αλλαγών, ήτοι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου.
Μέσα σ'' αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 634,64 μονάδες με απώλειες 1,45%, έχοντας υψηλό ημέρας (στο άνοιγμα) στις 641,90 μονάδες και χαμηλό στις 630,29 μονάδες, επίπεδα που βρέθηκε γύρο στις 11:45 π.μ.
Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη και ανήλθε στα 56,65 εκατ. ευρώ, με τα 38,5 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον τραπεζικό κλάδο, ενώ σχεδόν το 50% του τζίρου διακινήθηκε στις δύο μετοχές που πιέστηκαν πιο πολύ, στις Εθνική και Eurobank.
Στην Εθνική διακινήθηκε τζίρος 17,65 εκατ. ευρώ μέσω 14,5 εκατ. τεμαχίων, απόρροια των σημαντικών εκροών που έλαβαν χώρα, οδηγώντας τη μετοχή σε απώλειες 13,20% με κλείσιμο στα 1,21 ευρώ! Η Eurobank έκλεισε με πτώση 9,84% στα 0,55 ευρώ, διακινώντας όγκο 19,6 εκατ. τεμαχίων μέσω τζίρου 10,60 εκατ. ευρώ.
Οι πιέσεις στην Πειραιώς, που επίσης διαγράφηκε από το δείκτη MSCI Standard Greece, ήταν μικρότερες, καθώς απώλεσε το 6,21% της αξίας της κλείνοντας στα 1,04 ευρώ με όγκο 4,25 εκατ. τεμάχια. Ο τίτλος είχε «πληρώσει» πρωτύτερα το… μάρμαρο της διαγραφής, καθώς ήταν η πιο σίγουρη για αποχώρηση από τον εν λόγω δείκτη, οπότε και οι εκροές σ'' αυτήν είχαν ξεκινήσει πολύ ενωρίτερα.
Η Alpha Bank η οποία είναι και η μόνη τραπεζική μετοχή που παραμένει στο δείκτη MSCI Standard Greece έκλεισε με πτώση 2,96% στα 1,24 ευρώ, διακινώντας όγκο 4,7 εκατ. τεμαχίων. Ο τραπεζικός δείκτης έπεσε στις 484,21 μονάδες με πτώση 7,10%, ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.668,72 μονάδες με απώλειες 1,74%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.008,32 μονάδες με πτώση 1,81%.
Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips στήριγμα στο Γ.Δ. έδωσαν οι Fourlis +2,59%, Jumbo +1,72%, Τιτάν +1,55%, Aegean Airlines +0,97%, Τέρνα Ενεργειακή +0,32%, ΟΤΕ +0,10% και Lamda Development +0,17%. Πιέσεις άνω του 1% δέχτηκαν μετοχές όπως Coca Cola HBC, Grivalia Properties, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Σαράντης.
Στον Mid Cap, τις σημαντικότερες πιέσεις (-6,22%) δέχτηκε η Ελλάκτωρ λόγω της διαγραφής της από το δείκτη MSCI Small Cap, η MIG έχασε 3,47%, η Intralot -2,64%, ενώ πτώση άνω του 1% είχαν οι Cenergy Holdings, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Ικτίνος, Κρι Κρι, Intracom Συμμετοχών και Intracom Κατασκευές. Με θετικό πρόσημο στο μεσαίο χώρο έκλεισαν οι Κλουκίνας Λάππας, ΟΛΘ, Πλαίσιο, Τεχνική Ολυμπιακή, ΕΥΑΘ, J&P Άβαξ κ.λπ.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Profile, ΑΝΕΚ, Nexans, ΕΚΤΕΡ και Κρέτα Φάρμ, ενώ πιέστηκαν οι Pasal, Περσεύς, Μινέρβα, ΙΑΣΩ, Frigoglass, Κέκροπας, Σελόντα και Revoil. Στο σύνολο της αγοράς, 27 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 58 που υποχώρησαν.