Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.
Signature Bank: Πτώχευσε και δεύτερη αμερικανική τράπεζα
Shutterstock
Shutterstock

Signature Bank: Πτώχευσε και δεύτερη αμερικανική τράπεζα

Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.

Μετά την Silicon Valley Bank, άλλη μία τράπεζα, η Signature Bank πτώχευσε στις ΗΠΑ προκαλώντας αγωνία και νευρικότητα στις αγορές, με τους δείκτες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, και ότι διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.

Πρόσβαση καταθετών στους λογαριασμούς

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου την Κυριακή, που δημοσιοποίησε από κοινού με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και τη FDIC ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

Συγκεκριμένα όπως επισημαίνει:

«Σήμερα αναλαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα για την προστασία της αμερικανικής οικονομίας με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού στο τραπεζικό μας σύστημα. Αυτό το βήμα θα διασφαλίσει ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να επιτελεί τους ζωτικούς του ρόλους, δηλαδή να προστατεύει τις καταθέσεις και να παρέχει πρόσβαση για πιστώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τρόπο που να προωθεί την ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Αφού έλαβε σύσταση από τα διοικητικά συμβούλια της FDIC και της Federal Reserve και συμβουλεύτηκε τον Πρόεδρο, η Υπουργός Τζ. Γιέλεν ενέκρινε ενέργειες που επιτρέπουν στην FDIC να ολοκληρώσει την εξυγίανση της Silicon Valley Bank, Santa Clara, California, με τρόπο που να προστατεύει πλήρως όλους τους καταθέτες. Οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου. Καμία ζημία που σχετίζεται με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους.

Ανακοινώνουμε επίσης μια παρόμοια εξαίρεση συστημικού κινδύνου για την Signature Bank, Νέα Υόρκη. Όλοι οι καταθέτες του ιδρύματος θα αποζημιωθούν. Όπως και με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank, καμία ζημία δεν θα βαρύνει τον φορολογούμενο.

Οι μέτοχοι και ορισμένοι μη εξασφαλισμένοι οφειλέτες δεν θα προστατευθούν. Η διοίκηση έχει απομακρυνθεί. Τυχόν απώλειες του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων για τη στήριξη των ανασφάλιστων καταθετών θα ανακτηθούν μέσω ειδικής εισφοράς στις τράπεζες, όπως ορίζει ο νόμος.

Τέλος, το Federal Reserve Board ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα διαθέσει πρόσθετη χρηματοδότηση σε επιλέξιμα καταθετικά ιδρύματα για να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες όλων των καταθετών τους.

Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτικό και σε στέρεα θεμέλια, σε μεγάλο βαθμό λόγω των μεταρρυθμίσεων που έγιναν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και οι οποίες εξασφάλισαν καλύτερες εγγυήσεις για τον τραπεζικό κλάδο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές σε συνδυασμό με τις σημερινές ενέργειες καταδεικνύουν τη δέσμευσή μας να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι οι αποταμιεύσεις των καταθετών παραμένουν ασφαλείς.»

Η κατάρρευση δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα

«Η κατάρρευση των δύο τραπεζών δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα» εκτιμά ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης, σχολιάζοντας την κατάρρευση των Silicon Valey Bank και Signature Bank.

Μάλιστα ανέφερε ότι «γενικά, η κατάρρευση αυτών των τραπεζών δεν θα επηρεάσει ούτε την Ευρώπη», υπογραμμίζοντας ότι «ο μηχανισμός ο οποίος επιβλέπει τις μεγάλες συστημικές τράπεζες είναι αρκετά αυστηρός και επιβάλλει συγκεκριμένους όρους διατήρησης αποθεμάτων σε σχέση με τις τράπεζες. Τέτοια είδους θέματα δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση.»

Ωστόσο, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτιμά ότι «στον τραπεζικό τομέα στις μετοχές, βεβαίως μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη σημασία σε αυτό το θέμα. Βεβαίως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν και πάντοτε θα υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα».

Μπάιντεν: Οι υπεύθυνοι για τις πτωχεύσεις δύο τραπεζών «θα λογοδοτήσουν»

Οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν», δεσμεύθηκε χθες Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ανήγγειλε επίσης ότι θα τοποθετηθεί αργότερα σήμερα δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών θεσμών και τις ενέργειες των αρχών.

Με κομμένη την ανάσα επενδυτές και αγορές

Σε λίγη ώρα ανοίγουν οι αγορές με έναν τεράστιο φόβο και ένα υπερμέγεθες ερωτηματικό για το τι θα γίνει με τα μετοχικά χαρτοφυλάκια σε όλο τον κόσμο, με το οικοσύστημα των startups, των τεχνολογικών εταιρειών, των Venture Capitals, αλλά και με τις καταθέσεις όχι μόνο των πελατών της Silicon Valley Bank, αλλά και άλλων τραπεζών στις ΗΠΑ. 

Διαβάστε επίσης:

Silicon Valley Bank: Με κομμένη την ανάσα επενδυτές και αγορές

SVB: Πρόσβαση καταθετών στους λογαριασμούς - Προσφορά Βank of London για τη θυγατρική