Στα τυφλά παραδέχονται ότι κινούνται οι επενδυτές παγκοσμίως, σε αγορές που διαταράσσονται από την ασταθή ρητορική των ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου αλλά και τις χαοτικές οικονομικές προβλέψεις, τονίζοντας ότι η τοποθέτηση μακροπρόθεσμων στοιχημάτων είναι πολύ πιο δύσκολη τώρα από ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την κρίση της Covid-19 το 2020.
Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, οι ανησυχίες για το αν θα διατηρηθεί η 90ήμερη εκεχειρία μεταξύ του Λευκού Οίκου και της Κίνας, σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ και τις διακυμάνσεις των νομισμάτων, έχουν κάνει τους επενδυτές εξαιρετικά επιφυλακτικούς ως προς το πού να επενδύσουν τα χρήματά τους.
Οι αγορές βρίσκονται σε μια διαρκή αναταραχή εδώ και εβδομάδες, με τις μετοχές σε όλο τον κόσμο να σημειώνουν άνοδο 20% από τα χαμηλότερα επίπεδα της χρονιάς.
Οι αναταραχές συνεχίστηκαν την Πέμπτη με μια ξαφνική πώληση των κρατικών ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο, το τελευταίο γεγονός που τρόμαξε τους μακροπρόθεσμους επενδυτές και τους έδιωξε από τις αγορές, οι οποίες φοβούνται ότι έχουν χάσει τη σταθεροποιητική δύναμη των συναινετικών προβλέψεων.
Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή
Ωστόσο, οι δηλώσεις Τραμπ την Παρασκευή, ότι ετοιμάζεται να επιβάλει δασμούς 50% από την 1η Ιουνίου στην ΕΕ, προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ισχυρούς κλυδωνισμούς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία καταγράφουν απώλειες κατά 2%.
Αναλυτικότερα, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες κατά 2,63% στις 23.367,18 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE σημείωσε πτώση κατά 1,31%, διαμορφούμενος στις 8.625,19 μονάδες. Σε αρνητικό πρόσημο και με μεγάλες απώλειες ο CAC-40 στο Παρίσι, στο -2,83% και τις 7.642,11 μονάδες.
Μεταξύ των μετοχών που σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν αυτές της Deutsche Bank και της Societe Generale, με πτώση 6% και 5,5% αντίστοιχα. Οι κατασκευαστές πολυτελών αγαθών Swatch Group και Essilor Luxottica, κατασκευαστής των γυαλιών Ray Ban, σημείωσαν επίσης πτώση περίπου 5%.
Αβεβαιότητα και αναταραχή
«Δεν υπάρχει μακροοικονομική ορατότητα», δήλωσε ο Φραντσέσκο Σαντρίνι, CIO της Ιταλίας στην Amundi, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη.
Είπε ότι ακολουθεί τις βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές τάσεις της αγοράς αντί να λάβει θέση σχετικά με τις παγκόσμιες προοπτικές. «Μπορεί να έχετε δίκιο για το τελικό στάδιο της οικονομίας και των αποτιμήσεων μακροπρόθεσμα, αλλά ο κίνδυνος είναι ότι θα είναι πολύ επώδυνο βραχυπρόθεσμα». Άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων δήλωσαν ότι έχουν μετατοπίσει τα παγκόσμια χαρτοφυλάκιά τους σε ουδέτερη θέση, η οποία εξασφαλίζει ότι η ισορροπία των επενδύσεων δεν κλίνει προς κάποιο συγκεκριμένο σενάριο, διότι ακόμη και αν οι απόψεις τους είναι σωστές, τα περιουσιακά στοιχεία δεν διαπραγματεύονται με αξιοπιστία.
«Δεν υπάρχει ανταμοιβή για την ανάληψη οποιουδήποτε κινδύνου αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Φλόριαν Ιέλπο, επικεφαλής μακροοικονομικών της Lombard Odier Investment Managers.
Τα hedge funds CTA, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις επικρατούσες τάσεις της αγοράς, επίσης δεν προβαίνουν σε ισχυρές κατευθυντικές τοποθετήσεις σε μετοχές ή ομόλογα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της J.P. Morgan που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.
Αυτή την εβδομάδα, οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου εκτοξεύτηκαν στο 5,013% από μόλις 4,84% πριν από δύο εβδομάδες, ενώ οι αντίστοιχες αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σε απότομες κινήσεις για τις οποίες οι αναλυτές δυσκολεύονται να προσδιορίσουν τους ακριβείς λόγους.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι δονήσεις του εμπορικού πολέμου προκάλεσαν επίσης μια φρενίτιδα κερδοσκοπικών αγορών του δολαρίου της Ταϊβάν, το οποίο ενισχύθηκε κατά 8% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σε δύο ημέρες. Ο Τζον Ρόου, επικεφαλής των περιουσιακών κεφαλαίων της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας της Βρετανίας L&G, δήλωσε ότι η πανδημία του 2020 ήταν «η τελευταία φορά που τα πράγματα ήταν τόσο εντελώς απρόβλεπτα». Ανέφερε ότι αγόρασε για λίγο μετοχές της Wall Street στις αρχές Απριλίου, αλλά στη συνέχεια επανήλθε σε ουδέτερη στάση απέναντι στις μετοχές και τα κρατικά ομόλογα παγκοσμίως στις αρχές του μήνα.
Σύμφωνα με τον Άντονι Γουίλις, ανώτερο οικονομολόγο της Columbia Threadneedle Investments, στις αρχές Απριλίου οι οικονομολόγοι ενσωμάτωναν στα μοντέλα τους σενάρια για εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, τα οποία οδηγούσαν σε προβλέψεις για παγκόσμια ύφεση. Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος και το Πεκίνο συμφώνησαν να αναστείλουν τους αμοιβαίους δασμούς, γεγονός που ενθουσίασε τις αγορές. Ωστόσο, η νευρικότητα επανήλθε αυτή την εβδομάδα, μετά την απειλή του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent, να επιβάλει μέγιστους δασμούς σε μη προσδιορισμένους εμπο «Έχουμε όλα αυτά τα σενάρια και μια εβδομάδα μετά αποδεικνύεται ότι μπορείς να τα πετάξεις στα σκουπίδια», δήλωσε ο Willis.
Η Barclays, για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα ακύρωσε την πρόβλεψή της για την είσοδο των ΗΠΑ σε ύφεση φέτος. Η οικονομική μοντελοποίηση μετά τον COVID-19 ήταν κατά κάποιον τρόπο ευκολότερη, δήλωσε ο Willis, επειδή γεγονότα όπως η άφιξη των εμβολίων έδωσαν «σαφή σήματα» για τις οικονομικές προοπτικές.
Ο Τζο Λιτλ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της HSBC Asset Management, αναμένει περαιτέρω εκρήξεις ασυνήθιστων τιμών στις «αναταραγμένες» αγορές.
«Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο (για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές) να διαχειριστούν τις θέσεις τους και να διατηρήσουν την πεποίθησή τους», δήλωσε.
Ο Σαντρίνι της Amundi δήλωσε ότι διαβλέπει τον κίνδυνο οι αγορές να κινηθούν σε «πολύ επιζήμιες διακυμάνσεις» λόγω της κερδοσκοπίας που τροφοδοτείται από το χρέος. Οι ροές προς μοχλευμένους δείκτες μετοχών, οι οποίοι χρησιμοποιούν δανεισμένο κεφάλαιο με τρόπο που ενισχύει τα κέρδη και τις απώλειες της αγοράς, έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στα τέλη Απριλίου, καθώς οι μετοχές των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG Lipper. Οι στρατηγικοί της Citi ανέφεραν ότι οι συναλλαγές σε επικίνδυνα αμερικανικά παράγωγα, τα λεγόμενα zero-day options, τα οποία προσφέρουν φθηνή έκθεση στις κινήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς και μπορούν να επιδεινώσουν τις πτώσεις της αγοράς, έχουν επίσης φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. «Το πιο επικίνδυνο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στις αγορές ήταν η ανάκαμψη (των μετοχών)», δήλωσε ο César Pérez Ruiz, CIO της Pictet Wealth Management, υποστηρίζοντας ότι αυτό προσέλκυσε ερασιτέχνες επενδυτές που ενδέχεται να πανικοβληθούν και να πουλήσουν με την πρώτη ένδειξη ύφεσης στις ΗΠΑ.
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποίησε τον Μάρτιο ότι οι μακροοικονομικές εκπλήξεις στις ΗΠΑ «προκαλούν μεγαλύτερες αντιδράσεις στις αγορές του εξωτερικού». Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές με αρνητικές προσδοκίες αντιμετώπισαν επίσης την πανικόβλητη φυγή των ιδιωτών επενδυτών και των hedge funds που ακολουθούν τις τάσεις, οι οποίοι κινήθηκαν εναντίον τους κάθε φορά που οι αγορές παρουσίαζαν προσωρινή ανάκαμψη, σύμφωνα με τον Ιέλπο της Lombard Odier. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όσα γνωρίζουμε για τις επενδύσεις δεν ισχύουν αυτή τη στιγμή», δήλωσε.