Σε προ μνημονίων εποχή τα ομόλογα της χώρας – Αλλάζει το country risk

Σε προ μνημονίων εποχή τα ομόλογα της χώρας – Αλλάζει το country risk

Σε επίπεδα που είχαν πριν η Ελλάδα μπει στο «βραχνά» των μνημονίων και στα προγράμματα διάσωσης κατρακυλούν πλέον τα ομόλογα, τα οποία αντανακλούν έτσι τη μείωση ρίσκου χώρας με ότι συνεπάγεται αυτό.

Η πιο… αναίμακτη συμφωνία αξιολόγησης των τελευταίων ετών, δηλαδή η τεχνική συμφωνία που επιβεβαιώθηκε το Σαββατοκύριακο μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, σε συνδυασμό με το επιτυχημένο swap του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, έχει οδηγήσει σε ράλι τα ομόλογα της χώρας.

Είναι σαφές ότι οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η χώρα έχει μπει σε «ράγες» από τις οποίες πλέον δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους, πόσο μάλλον που η επιτροπεία θα συνεχιστεί και αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ το προσεχές καλοκαίρι.

Εύλογα, προεξοφλείται ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε η χώρα να επιστρέψει στην πλήρη κανονικότητα, ώστε να μπορεί να κάνει χρήση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η επενδυτική και χρηματοπιστωτική βιομηχανία, όπως η έξοδος στις αγορές.

Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχει ήδη πέσει στα επίπεδα του 4,8%, πέφτοντας κάτω από το 5% για πρώτη φορά από το 2009, δηλαδή για πρώτη φορά μετά το Καστελόριζο και το «δέσιμο» της χώρας με τα μνημόνια στήριξης.

Στα επταετή ομόλογα το επιτόκιο προσεγγίζει το 4,5% και στα διετή το 2,4%, ενώ το spreads του 10ετούς διαμορφώνεται στις 461 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού.

Ασφαλώς η αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου είναι μικρή, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο τμήμα ελέγχεται από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, όμως ασφαλώς και αυτή η μείωση, μαρτυρά πολλά για το επενδυτικό προφίλ της χώρας.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι εφόσον έσπασε το «ταμπού» του 5% που κρατούσε για πάρα πολλούς μήνες, προς τα τέλη Ιανουαρίου τα επιτόκια των 10ετων ομολόγων μπορούν να «σπάσουν» (και) το φράγμα του 4,5% με τα επταετή ομόλογα να προσεγγίζουν πλέον το 4%.

Εξυπακούεται ότι αυτό το ράλι των ελληνικών ομολόγων θα αλλάξει τα δεδομένα και για την πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια για τις ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις, που όλα τα τελευταία χρόνια έχουν πληρώσει το… μάρμαρο του ρίσκου χώρας, όντας εν πολλοίς αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές.

Απόστολος Σκουμπούρης