Σε περιβάλλον ισχυρού δολαρίου

Σε περιβάλλον ισχυρού δολαρίου

Τα εντυπωσιακά στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις Η.Π.Α. την Παρασκευή, 271 χιλιάδες από 137 χιλιάδες τον προηγούμενο μήνα, διέλυσαν την εκτίμηση των 180 χιλιάδων και αναπόφευκτα βύθισαν τα κυριότερα νομίσματα έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να σημειώνει νέο χαμηλό από τον Απρίλιο. Σε σχέση με το ιαπωνικό γιεν, το δολάριο σημείωσε νέο υψηλό 2 μηνών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του CME, από τους traders που ποντάρουν σε ανοδική κίνηση των επιτοκίων από τη FED τον Δεκέμβριο, το ποσοστό για μια τέτοια πιθανότητα έφτασε στο 70% από 58% την Πέμπτη.

Το ισχυρό δολάριο, λοιπόν, φαίνεται πως θα συνοδεύει τις αγορές το επόμενο διάστημα, με αφορμή τόσο την αύξηση των επιτοκίων, όσο και την καλύτερη κατάσταση στην οποία δείχνει να βρίσκεται η αμερικανική οικονομία σε σχέση με άλλες χώρες. Η ενδυνάμωση του δολαρίου τους τελευταίους μήνες είναι αποτέλεσμα της διαφορετικής πολιτικής που ακολουθεί η FED σε σχέση με τις άλλες κεντρικές τράπεζες. Η τράπεζα της Ιαπωνίας τρέχει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης $80 δισ. το μήνα, ενώ το αντίστοιχο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τρλαπεζα ανέρχεται σε €60 δισ. μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016. Οι δηλώσεις της προέδρου της FED, Janet Yellen, πως «η αύξηση τον Δεκέμβριο είναι μια υπαρκτή πιθανότητα, αν τα οικονομικά δεδομένα το υποστηρίξουν», είχαν ήδη δώσει μια ιδέα στην αγορά.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, λοιπόν, τα εμπορεύματα, καθώς είναι denominated σε δολάριο, ήταν τα πρώτα μετά τα νομίσματα που σημείωσαν πτώση. Τα πολύτιμα μέταλλα παραδοσιακά σε περιόδους με δυνατό δολάριο υποαποδίδουν έναντι των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων. Ο χρυσός έκλεισε την εβδομάδα με πτώση περίπου -4,5% σε χαμηλό από τις 10 Αυγούστου, ενώ το ασήμι με εβδομαδιαία πτώση -5,5%.

Οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων σε όλες τις λήξεις σημείωσαν πτώση, ενώ πολλές εταιρείες αναδυόμενων χωρών που είχαν προχωρήσει σε δολαριακές εκδόσεις χρέους  βλέπουν το κόστος εξυπηρέτησης να αυξάνεται. Μεγάλο μέρος των επενδύσεων αφορά ενεργειακά projects, οπότε, εκτός από την  πτώση της τιμής του πετρελαίου, που σε πολλές περιπτώσεις καθιστά ασύμφορη την εξόρυξη, η ενδυνάμωση του δολαρίου συνιστά μία ακόμα δυσκολία στην εξυπηρέτηση του χρέους από τις εταιρείες.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι στα αποτελέσματα 3ου τριμήνου των αμερικανικών εταιρειών διαφαίνεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά το τελευταίο διάστημα ένα μέρος του αντίκτυπου του δυνατού δολαρίου, καθώς για εταιρείες με διεθνείς δραστηριότητες αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Σύμφωνα με στοιχεία της Factset, από τις εταιρίες του S&P η κερδοφορία για όσες έχουν πωλήσεις άνω του 50% στην Αμερική αυξήθηκε 4,8%, ενώ για όσες πουλάνε 50% και άνω στο εξωτερικό μειώθηκε περίπου 10,6%. Η Johnson & Johnson στο 3ο τρίμηνο είχε πτώση στις πωλήσεις 7,6%, ενώ η Caterpillar περίπου 3% εξαιτίας της ανόδου του δολαρίου.

Η κατάσταση φυσικά είναι η ακριβώς αντίθετη για τις ευρωπαικές εταιρείες που εξάγουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εισπράτουν σε δολάρια, καθώς το προϊόν τους γίνεται ανταγωνιστικότερο από θέμα τιμής.

Τεχνικά, πάντως, για την ισοτιμία €/$ το επίπεδο του 1,05 είναι αρκετά σημαντικό, καθώς αποτελεί και τα χαμηλά του 2015.

Στα καθ' ημάς τώρα και καθώς είμαστε σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελέσμάτων 9μήνου για τις ελληνικές εισηγμένες, υπάρχουν εισηγμένες που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον από την εξέλιξη της ισοτιμίας.

Παραδοσιακά οι εισαγωγείς που έχουν τη δραστηριότητά τους κυρίως στην Ελλάδα είναι αυτοί που βλέπουν τα περιθώρια μικτού κέρδους να μειώνονται (Jumbo,  Plaisio).

Από την άλλη μεριά, ωφελημένοι από το δυνατό δολάριο είναι οι καθαροί εξαγωγείς που εισπράτουν σε δολάριο. Ο Μυτιληναίος, λόγω του αλουμινίου, αφού το μεγαλύτερο μέρος αφορά εξαγωγές, τα Πλαστικά Θράκης, εξαγωγές στο 70-75%, ενώ στις εταιρίες διύλισης το δυνατό δολάριο βοηθάει σημαντικά στα μικτά περιθώρια κέρδους. Τα Ελληνικά Πετρέλαια, βέβαια, έχουν και ομόλογο σε δολάριο, οπότε η πληρωμή των τόκων καθίσταται δαπανηρότερη.

Ο Τιτάνας, που ανακοίνωσε αποτελέσματα 9μήνου, είχε έσοδα από συναλλαγματικές διαφορές περίπου 9 εκατ., ενώ και τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει ο όμιλος στην Αμερική απεικονίζονται σε υψηλότερη αξία στον ισολογισμό.

Το δολάριο, πάντως, σε αυτήν τη φάση έχει και τα θεμελιώδη εχέγγυα για να παραμείνει ισχυρό έναντι των άλλων νομισμάτων, ειδικά αν τα μακροικονομικά στοιχεία εξακολουθήσουν να δείχνουν ότι η αμερικανικη ανάπτυξη παραμενει διατηρήσιμη.

 

* Ο κ. Κωστής Μονογιός είναι Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της ΛΕΩΝ ΔΕΠΟΛΑΣ ΑΧΕΠΕΥ

www.depolas.gr