Πωλήσεις σε όλα τα ομόλογα της Ευρώπης καταγράφηκαν σήμερα, επηρεάζοντας και τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, που – εν μέσω επιθετικών πωλήσεων - οδηγήθηκαν σε απότομη κλιμάκωση τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης, όμως ανέκαμψαν και ισορρόπησαν κατόπιν.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων έτσι κι αλλιώς αναζητούσαν αφορμή διόρθωσης μετά το πτωτικό ράλι όλων των τελευταίων ημερών. Η αφορμή δόθηκε ύστερα από τη δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών στοιχείων για την επιχειρηματική δραστηριότητα Ιουνίου της Ευρωζώνης που δείχνουν ανάκαμψη.
Πιο αναλυτικά, ο Δείκτης Προμηθειών IMS Markit (PMI), ο οποίος θεωρείται καλός οδηγός για την υγεία μιας οικονομίας, αυξήθηκε στις 52,1 μονάδες τον Ιούνιο, από τις 51,8 μονάδες τον Μάιο.
Αυτό σύμφωνα με κάποιους αναλυτές μειώνει την πιθανότητα παρέμβασης της ΕΚΤ με μείωση των επιτοκίων, κάτι που είχε προεξοφληθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες που οδήγησαν στο ράλι.
Έτσι, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης κινήθηκαν ανοδικά σήμερα, με την ελληνική αγορά – που είναι εξαιρετικά ρηχή να επηρεάζεται σημαντικά.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού από το χαμηλό των 2,35% χθες, εκτοξεύτηκε σήμερα έως και το 2,74%, καθώς ενισχύθηκε κατά 18 μονάδες βάσης περίπου, κατόπιν γύρισε σε πτωτική τροχιά, ενώ πλέον διαπραγματεύεται στο 2,54% οριακά υψηλότερα.
Ασφαλώς, ρόλο στην επιδείνωση έπαιξε και όλο το δυσμενές κλίμα γύρο από τη ΔΕΗ και την οριακή οικονομική κατάσταση που φαίνεται να έχει περιέλθει, κάτι που ασφαλώς – λόγω μεγέθους επιχείρησης – έφερε νευρικότητα και ανησυχία.
Πάντως, οι πληροφορίες ότι οι ελληνικές τράπεζες απέστειλαν επιστολές χθες 20 Ιουνίου όπου καταγγέλλουν την διοίκηση της ΔΕΗ ότι παραβίασε τις δανειακές συμβάσεις διαψεύστηκαν σήμερα από τη διοίκηση της Επιχείρησης.
Από την άλλη πλευρά, η ελληνική αγορά ομολόγων ήταν και παραμένει εξαιρετικά ρηχή, οπότε ακόμη και οι λίγες αγορές ή πωλήσεις, οδηγούν σε υπέρμετρα μεγάλη διακύμανση, κάτι που το βλέπουμε και σήμερα.