Ρεκόρ με 14 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ρεκόρ με 14 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο

Χρειάστηκαν 23 χρόνια να επαναληφθεί ένα (ακόμα) ιστορικό ρεκόρ στο ελληνικό χρηματιστήριο, αυτή τη φορά ρεκόρ συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων. Η αγορά της Αθήνας έκλεισε σήμερα για 14η συναπτή συνεδρίαση σε θετικό πρόσημο, ωστόσο ενώ προσπάθησε να «καταλάβει» απνευστί επίπεδα υψηλότερα και των 800 μονάδων, δεν τα κατάφερε, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά 0,61% υψηλότερα στις 796,01 μονάδες και τον FTSE 25 στις 1906,48 μονάδες με κέρδη 0,62%.

Συνολικά μετράμε ήδη 22 θετικές στις 28 συνεδριάσεις του Νοεμβρίου και επτά στις επτά του Δεκεμβρίου. Επίσης ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει αποδόσεις 13,7% στις 14 συνεδριάσεις, 38,9% στις 28 συνεδριάσεις και 5% μέσα στον Δεκέμβριο. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν επιβεβαίωση της πανίσχυρης ανοδικής τάσης και της διαρκούς εισροής κεφαλαίων που απορροφούν τις πιέσεις, προϊδεάζουν ωστόσο και για μια τεχνικού χαρακτήρα αποφόρτιση εντός των επόμενων ημερών είτε σε χρόνο είτε σε τιμές λόγω των υπεραγοαρσμένων συνθηκών που επικρατούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μέρος της αγοράς δεν θα συνεχίσει υψηλότερα στο ενδεχόμενο μιας διόρθωσης 3-5%.

Τα σχόλια περιττεύουν ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι τα στατιστικά είναι απλοί αριθμοί, καθώς το μακροσκελές αυτό ανοδικό ράλι που διανύουμε έχει τόσο έκταση και ένταση, όσο και ποιότητα, χάρη στον τρόπο με τον οποίον διοχετεύεται η ρευστότητα στο ταμπλό αλλά και τη σταθερότητα με την οποία αφενός εμφανίζονται τοποθετήσεις, αφετέρου απορροφώνται οι ρευστοποιήσεις. Κι όλα αυτά, σε όγκους συναλλαγών που ξεπέρασαν τα 124,7 εκατ ευρώ, με πολύ καλή διαμοίραση καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Κι ενώ σε πλείονες περιπτώσεις η ελληνική χρηματαγορά στηρίχθηκε σχεδόν καθολικά σε συγκεκριμένους τίτλους και κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, απόρροια τόσο της στάθμισης και της επενδυτικής παιδείας, όσο και της εξάρτησης της ελληνικής -τότε- οικονομίας από την τραπεζική επικυριαρχία, η παρούσα χρονική συγκυρία δεν ευνοεί μόνο αυτές.

Βεβαίως, και πάλι βρέθηκαν στο προσκήνιο όντας και πρωταγωνιστές σε απόδοση (+16,7% μέσα στον Δεκέμβριο, +37,3% στις 14 συνεδριάσεις, +117,8% στις 28 συνεδριάσεις) ωστόσο ούτε η διαφορά τους σε σύγκριση κλάδων ήταν μεγάλη, κυρίως όμως δεν υπεραπέδωσαν σε σχέση με άλλες μετοχές υγιών εισηγμένων, πάντα σε σχετικές αντιπαραβολές.

To τελευταίο έχει μεγάλη σημασία για τη συνέχεια, διότι είναι αρκετά σαφές ότι η θετική εικόνα στο ταμπλό το τελευταίο διάστημα θα μεταφρασθεί αργά ή γρήγορα σε θετικές αλλαγές στο σύνολο της οικονομίας, με μεσο-μακροπρόθεσμη χροιά. Αλλιώς λογιζόμενο, οι πιθανότητες  οι τρέχουσες υπεραποδόσεις να αφορούν σε φούσκα τιμών, είναι μηδαμινές. Μάλιστα, είναι κοινός τόπος ότι μεχρι στιγμής, κινούμεθα στα όρια της «επιστροφής» στην κανονικότητα μετά από ένα ισχυρό σοκ που υπέστη η παγκόσμια οικονομία.

Η διόρθωση που αναμένεται από τους ενδιαφερόμενους, ιδίως από εκείνους που ρευστοποίησαν νωρίς ή -αλίμονο- σε εκείνους που τόλμησαν θέσεις σορτ, αργά ή γρήγορα θα έρθει.

Το ερώτημα εδώ δεν είναι απλά πότε θα έρθει και πόσο θα κρατήσει, αλλά πώς θα συμπεριφερθούν εκείνοι που το ευχήθηκαν. Εξάλλου, η ιστορία συνήθως δείχνει ότι τόσο συμπαγείς κινήσεις δεν σταματούν τόσο εύκολα σε βάθος χρόνου.

Διαβάστε Περισσότερα