Πτώση 4,35% στη Λεωφόρο Αθηνών, κάτω από τις 600 μονάδες

Πτώση 4,35% στη Λεωφόρο Αθηνών, κάτω από τις 600 μονάδες

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με ισχυρές απώλειες 4,35% ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση  στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 590,75 μονάδες.

Πλέον το επόμενο σημείο στήριξης για τον γενικό δείκτη αποτελούν οι 560 μονάδες, καθώς το ανοδικό σήμα μετατράπηκε σε καθοδικό με τον γενικό δείκτη να βρίσκεται ξανά (σε εβδομαδιαία βάση) στο πτωτικό κανάλι που δημιουργήθηκε στις 17 Μαρτίου του 2014.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί μια ρηχή περιφερειακή αγορά και πως το πολύ-αναμενόμενο μίνι ράλι μπορεί να αναβλήθηκε προς το παρών. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες πιθανότητες η ελληνική αγορά έπειτα και από τις πιέσεις των τελευταίων συνεδριάσεων να λειτουργήσει ως πιεσμένο ελατήριο και να βρεθεί πάνω από τις 628 μονάδες στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές πολιτικές εξελίξεις και η κατάσταση στα διεθνή χρηματιστήρια θα ομαλοποιηθεί.

Πέραν της τεχνικής πλευράς η σημερινή συνεδρίαση αποτέλεσε κι ένα κρίσιμο τεστ για τα διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια που είναι τοποθετημένα στην ελληνική αγορά, για το εάν έχουν αποφασίσει να από-επενδύσουν από περιφερειακά χρηματιστήρια (όπως το ελληνικό) προτιμώντας ασφαλέστερες τοποθετήσεις και αγορές. Όπως αποδείχθηκε υπάρχει διάθεση εκ μέρους τους να ρευστοποιήσουν σε οποιαδήποτε τιμή βρεθεί ικανοποιητική αγοραστική ζήτηση. Πάντως προς το τέλος της συνεδρίασης και κατά την διάρκεια της δημοπρασίας αρκετές μετοχές περιόρισαν τις απώλειες που κατέγραφαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε στα €0,295 με απώλειες 6,65%, της ΑΛΦΑ στα €2,10 με απώλειες 8,70%, της ΠΕΙΡ στα €0,262 με απώλειες 7,09% και της ΕΥΡΩΒ στα €0,94 με απώλειες 6%.

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση και για την μετοχή της ΔΕΗ όπου δεν τα κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο ώστε να δοθεί αγοραστικό σήμα. Η μετοχή έκλεισε στα €3,75 με απώλειες 7,18% και την στήριξη να παραμένει στα €2,6724.

Στην μετοχή του ΟΠΑΠ το πτωτικό σήμα πώλησης δόθηκε σήμερα αφού η μετοχή έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Να σημειώσουμε πως δεν υπήρξε (μέχρι στιγμής) κάποια ανακοίνωση από την εταιρεία σχετικά με την φορολόγηση των €0,05 ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ καθώς το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε εφαρμογή από τις 1/1 με την εταιρεία μέχρι στιγμής να μην έχει περάσει τον φόρο στα παιχνίδια της. Πιθανή αναδρομική πληρωμή του συγκεκριμένου φόρου από την εταιρεία ενδέχεται να πλήξη τα οικονομικά της αποτελέσματα. Η μετοχή έκλεισε στα €6,96 με απώλειες 2,66% με την στήριξη να βρίσκεται στα €6,53.

Πτωτικό σήμα και από την μετοχή της ΦΦΓΚΡΠ με σημείο στήριξης πλέον τα €13,4169. Η μετοχή έκλεισε στα €15 με απώλειες 6,25%.

Ο τζίρος ολοκληρώθηκε στα €113,31 εκατομμύρια.

Από τις μετοχές που έκαναν σήμερα πράξη 20 κινήθηκαν ανοδικά, 77 πτωτικά και 157 παρέμειναν αμετάβλητες.