Προσπάθεια ανάκαμψης για τη Wall

Προσπάθεια ανάκαμψης για τη Wall

Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση για τους τρεις βασικούς δείκτες εν μέσω των πιέσεων από την ελεύθερη πτώση των τιμών του πετρελαίου που συνεχίστηκε και σήμερα. Ήταν άλλωστε η πρώτη συνεδρίαση μετά την ολοκλήρωση της χειρότερης πρώτης εβδομάδας έτους για τη Wall Street στην ιστορία με τους δείκτες να προσπαθούν να ανακάμψουν.

Κατά τη διάρκεια των συναλλαγών σημειώθηκαν πολλές εναλλαγές προσήμων ενώ προς τη λήξη της συνεδρίασης οι δείκτες προσπάθησαν να κρατηθούν σε θετικό έδαφος. Ο Dow Jones και ο S&P 500 κατάφεραν να διακόψουν ένα αρνητικό σερί τριών ημερών. Η βουτιά του πετρελαίου που έφτασε πάνω από 6%, περιόρισε τα κέρδη τους. Από την άλλη, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε την όγδοη ημέρα απωλειών.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 53 μονάδες ( 0,32%) και τερμάτισε τις συναλλαγές στις 16.399 μονάδες. Ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 6 μονάδων ( 0,12%) κλείνοντας στις 4.638 μονάδες και ο S&P 500 κέρδισε 2 μονάδες (0,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.924 μονάδες.

Ο κλάδος της ενέργειας δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από αυτούς που δραστηριοποιούνται στον S&P 500 καθώς το πετρέλαιο έφτασε σε νέο χαμηλό δωδεκαετίας. Παράλληλα και ο κλάδος των υλικών κατέγραψε απώλειες πάνω από 1,5% με τη μετοχή της εταιρείας Freeport-McMoRan να κάνει βουτιά 20%. Η βουτιά της εταιρείας παραγωγής χαλκού συνδυάστηκε με την πτώση του μετάλλου που έφτασε σε χαμηλό 7 ετών.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Russell Investments κ. Wouter Sturkenboom σε δηλώσεις του σε ξένα πρακτορεία ανέφερε πως μετά από το έντονο selloff, ενδεχομένως οι επενδυτές να οδηγηθούν σε μια περίοδο αγοράς μετοχών, τώρα που η αγορά πέφτει. Ωστόσο, ο ίδιος θα προτιμούσε αυτό το διάστημα, τις αγορές της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας.

Σήμερα, δεν υπήρχαν σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις, αλλά οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των προέδρων των Fed της Atlanta και του Dallas, ώστε να τις αξιολογήσουν για τις επόμενες κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας ως προς τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται πως αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εταιρειών για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 γεγονός που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον επενδυτών και αναλυτών και ενδεχομένως να επηρεάσει την πορεία των μετοχών τους στα αμερικανικά ταμπλό.

Οι J.P. Morgan Chase & Co. (-0,59%), Wells Fargo & Co. ( 1,07%) και η Citigroup Inc. (1,56%) θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους στο τέλος αυτής της εβδομάδας με τον χρηματοοικονομικό κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται να έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη συμβολή στα κέρδη σε μια περίοδο που τα συνολικά κέρδη αναμένεται να μειωθούν κατά 5,3%.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Shire PLC έκανε βουτιά 8,94% παρά την ανακοίνωση ότι θα εξαγοράσει την Baxalta (-2,27%) για περίπου 32 δισ. δολάρια και θα γίνει η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως στην παραγωγή φαρμάκων για σπάνιες ασθένειες, σύμφωνα με το Bloomberg.