Πότε θα αποκλιμακωθεί το επενδυτικό ρίσκο
Shutterstock
Shutterstock
Χρηματιστήριο Αθηνών

Πότε θα αποκλιμακωθεί το επενδυτικό ρίσκο

Άλλαξε άρδην το τοπίο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όλα όσα μέχρι πρότινος έδειχναν τακτοποιημένα και ρυθμισμένα στον δρόμο προς τις εκλογές με τους ξένους κυρίως επενδυτές να έχουν την εικόνα της Ελλάδας σαν ένα «turnaround story» που έχει πάρει τον δρόμο του, δείχνουν να θολώνουν.

Οι περισσότεροι αναλυτές μιλούσαν για την ανάγκη τεχνικής διόρθωσης της χρηματιστηριακής αγοράς και το πέρασμά της από τα υπεραγορασμένα επίπεδα τιμών, σε κάποια ισορροπημένα επίπεδα στηρίξεων. Μιας διόρθωσης που θα επέτρεπε στις αγορές να πάρουν τις ανάσες τους, στους επενδυτές να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους, να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκια τους και να αποτιμήσουν τη διαδρομή τους από την αρχή του έτους.

Ωστόσο, αυτή η πτώση που οφείλεται στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών έχει άλλη χροιά και άλλη βαρύτητα. Για τους εγχώριους επενδυτές η πτώση αυτή συνοδεύεται από ένα επιπλέον ψυχολογικό βάρος και την αίσθηση πως βρισκόμαστε ακόμα πολύ πίσω, σε μια σειρά από τομείς που καθορίζουν την καθημερινότητα μας. Για τους επενδυτές από το εξωτερικό η πτώση αυτή έδειξε πως το “business as usual”, που ίσως να είχαν στο μυαλό τους μπορεί να μεταβληθεί.

Το καθαρό σκηνικό που είχε παρουσιαστεί στο άρθρο «Τι βλέπουν το Χρηματιστήριο και η Αγορά στις εκλογές;» και βασιζόταν σε οικονομικά εταιρικά αποτελέσματα και αντίστοιχες προοπτικές, έχει αλλοιωθεί. Είχε αναφερθεί στο άρθρο, ότι οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές αγορές μετοχών με το βλέμμα τους στην επικείμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και στην επανάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας».

Δύο κομβικά γεγονότα που αφ’ ενός θα μειώσουν το κόστος δανεισμού του Δημοσίου και των ιδιωτικών επιχειρήσεων και αφ’ ετέρου θα ενεργοποιήσουν το αγοραστικό επενδυτικό ενδιαφέρον σημαντικών επενδυτικών οίκων που διαχειρίζονται μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.

Και ήταν φανερό πως οι χρηματιστηριακές δυνάμεις επένδυαν πάνω σε μετεκλογικό σκηνικό με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση φιλοεπενδυτικού χαρακτήρα που θα εγγυόταν τη συνέχιση των επιτευγμάτων της πραγματικής οικονομίας από το 2019 μέχρι σήμερα. 

Η υποχώρηση από το τοπικό υψηλό των 1.140,96 μονάδων που καταγράφηκε την 1η Μαρτίου μέχρι το χθεσινό κλείσιμο στις 1.078,69 μονάδες, δεν είναι μεγάλη. Είναι της τάξης μόλις του -5,4%. Άλλωστε τα ανεκτά περιθώριο υποχώρησης, μέχρι να θεωρήσουμε πως έχει αναστραφεί η ανοδική τάση βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα πέριξ των 1.035 – 1.055 μονάδων. 

Ωστόσο, ο βαθμός του πολιτικού ρίσκου έχει αυξηθεί, διότι ουδείς γνωρίζει όχι μόνο τις μεταβολές στις τρέχουσες προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά κυρίως τους χρόνους και τις συνθήκες μέσα από τις οποίες θα πορευτούμε προς τις εκλογές. Το ερώτημα που τίθεται πλέον ευθέως είναι το κατά πόσο θα μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το κατά πόσο θα αποφευχθεί η πιθανότητα συγκρότησης μιας κυβέρνησης της οποίας ο μόνος συνδετικός ιστός είναι το «αντί» χαρακτηριστικό. Αλλά και το κατά πόσο θα μπορέσει να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση της ΝΔ με ένα άλλο κόμμα που δεν έχει ξεκάθαρες προγραμματικές θέσεις σε καίρια σημεία που αφορούν την Οικονομία και το Χρηματιστήριο.

Η αποκλιμάκωση του ρίσκου στο Χρηματιστήριο, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Στα θετικά, τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών θα κινηθούν λίγο ή πολύ στις νόρμες που περιμένουμε. Στα αρνητικά, το ζήτημα της αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας, που θα μεταφερθεί για μετά τις εκλογές. 

Η αγορά αναμένει με αγωνία τον χρονικό προσδιορισμό των ημερομηνιών των πρώτων και δεύτερων εκλογών. Αναμένει να μελετήσει τις νέες δημοσκοπήσεις. Αναμένει να ανιχνεύσει τις τάσεις που θα διαμορφωθούν μετά το δυστύχημα στα Τέμπη

Ωστόσο, το ρίσκο παραμένει. Οι επενδυτές έχουν στο μυαλό τους, δυο χρονικές περιόδους. Η πρώτη είναι από σήμερα μέχρι τις δεύτερες εκλογές. Και η δεύτερη περίοδος είναι από τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Είναι δυο περίοδοι με διαφορετικού βαθμού ρίσκα.

Το ρίσκο της πρώτης περιόδου αφορά την προεκλογική ένταση και τοξικότητα και μόνο. Το ρίσκο της δεύτερης αφορά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης Σύριζα - ΠΑΣΟΚ – Μέρα25, που θα σημάνει ριζική αλλαγή του επενδυτικού και οικονομικού κλίματος.