Αβεβαιότητα. Αυτή είναι η λέξη που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των μεγαλύτερων εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών (μικροτσίπ) στον κόσμο, καθώς η δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και οι περιορισμοί επί των εξαγωγών προς την Κίνα «θολώνουν» την εικόνα της ζήτησης.
Σύμφωνα με ανάλυση του CNBC, oι «αμοιβαίοι» δασμοί του Προέδρου των ΗΠΑ τέθηκαν σε ισχύ τον Απρίλιο, αν και ανεστάλησαν λίγο μετά. Ο Λευκός Οίκος εξαίρεσε ορισμένα τεχνολογικά προϊόντα, όπως τα smartphone και τα τσιπ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ερευνούν τις εισαγωγές τεχνολογίας ημιαγωγών που θα μπορούσαν να υπόκεινται σε νέους δασμούς.
Εν τω μεταξύ, τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον πρόσθεσε περισσότερα προϊόντα ημιαγωγών από τις Nvidia και AMD στον κατάλογο των προϊόντων που υπόκεινται σε περιορισμούς εξαγωγής προς την Κίνα, βασιζόμενη στους περιορισμούς της εποχής Μπάιντεν.
Η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής και της πολιτικής έναντι της Κίνας έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των στελεχών των μεγαλύτερων εταιρειών κατασκευής τσιπ στον κόσμο, με ήδη ορατές επιπτώσεις στις δραστηριότητές τους.
Η AMD ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναμένει 1,5 δισ. δολάρια σε απώλειες εσόδων μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους, ως αποτέλεσμα των περιορισμών στις εξαγωγές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης προς την Κίνα, παρά τα υψηλά κέρδη που σημείωσε το πρώτο τρίμηνο.
Η Super Micro εξέδωσε απογοητευτικές προβλέψεις την Τρίτη, επικαλούμενη την αβεβαιότητα σχετικά με τους δασμούς και τη μακροοικονομική κατάσταση. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν θα παρέχει οδηγίες για το οικονομικό έτος 2026 έως ότου η «ορατότητα» γίνει σαφέστερη. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά 4% στις προ-αγοραίες συναλλαγές.
Και η Marvell ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη ημέρα των επενδυτών από τις 10 Ιουνίου σε «μελλοντική ημερομηνία εντός του ημερολογιακού έτους 2026». Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν κατά 4,4% στις προ-αγοραίες συναλλαγές.
Σημειώνεται ότι οι μετοχές των ημιαγωγών βρίσκονται υπό πίεση φέτος, εν μέσω της αυξανόμενης μακροοικονομικής αβεβαιότητας και των εμπορικών πολιτικών των ΗΠΑ. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για τη ζήτηση προϊόντων Τεχνητής Νοημοσύνης, ακόμη και αν τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Microsoft και η Amazon συνεχίζουν να επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή κέντρων δεδομένων.
Και δεν είναι μόνο οι αμερικανικές εταιρείες που νιώθουν την πίεση. Η Samsung δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «η μεταβλητότητα της ζήτησης αναμένεται να είναι αρκετά υψηλή» ως αποτέλεσμα των αλλαγών στην πολιτική των δασμών και της μακροοικονομικής αβεβαιότητας.
Υπενθυμίζεται ότι η Samsung είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τσιπ μνήμης στον κόσμο.