Πως επηρεάζει η ισοτιμία του δολαρίου εμπορεύματα και οικονομία

Πως επηρεάζει η ισοτιμία του δολαρίου εμπορεύματα και οικονομία

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Τις τελευταίες ημέρες η ισοτιμία του δολαρίου σε σχέση με τα δέκα βασικά νομίσματα (κι όχι μόνο) καταγράφει απώλειες. Η αιτία που προκάλεσε αυτή την απότομη πτώση του δολαρίου ήταν οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες η FED μάλλον δεν θα προβεί σε δύο -ή περισσότερες- αυξήσεις των επιτοκίων της μέσα στο έτος.

Προφανώς και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ γνωρίζει καλά την κατάσταση τόσο της παγκόσμιας οικονομίας όσο και των ΗΠΑ, αφού ανέβαλε προς το παρόν (τυχαία;) την αύξηση του βασικού της επιτοκίου τουλάχιστον (όπως όλα δείχνουν) για την συνεδρίαση του Μαρτίου.

Για πoιο λόγο όμως έγινε αυτό; Στην συνέντευξη που έδωσε στις 16 Δεκεμβρίου η κ. Yellen είχε αναφέρει ότι η FED επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην αγορά εργασίας και στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει αρκετά κάτω του στόχου του 2%.

Οι αναλυτές διατυπώνουν ήδη εκτιμήσεις για μία μόνο αύξηση του επιτοκίου, κι αυτή αργότερα μέσα στο έτος. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω γράφημα που  απεικονίζει τις εκτιμήσεις των traders σχετικά με την αύξηση ή μη των αμερικανικών επιτοκίων. Από το 0,9 πριν ένα μήνα περίπου για δύο  αυξήσεις επιτοκίων, οι προσδοκίες έπεσαν στο 0,6 για μία αύξηση μέσα στο έτος.

 

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Η ισοτιμία του δολαρίου δεν επηρεάζεται, μπορούμε να πούμε, από τα αμερικάνικά επιτόκια (βλ. γράφημα παρακάτω) καθώς υπάρχει περιστασιακά άλλοτε θετική συσχέτιση μεταξύ τους κι άλλοτε αρνητική.

 

Πηγή γραφήματος:Fed graph

Το ίδιο περίπου ισχύει και μεταξύ των αποδόσεων  των αμερικανικών ομολόγων και του δείκτη του δολαρίου, που περιστασιακά η μεταξύ τους συσχέτιση είναι άλλοτε θετική κι άλλοτε αρνητική, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς και του δείκτη του δολαρίου.

 

Πηγή γραφήματος:Fed graph

Το ίδιο όμως δεν ισχύει και με τις αμερικανικές μετοχές, καθώς το αδύναμο δολάριο (βλ. γράφημα παρακάτω) ευνοεί τις μετοχές (στην προκειμένη περίπτωση του S&P 500). Υπάρχει κατά βάση αρνητική συσχέτιση μεταξύ τους κι αυτό αποδεικνύεται καθώς από τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του προηγούμενου έτους ο S&P 500 βρέθηκε στα υψηλά του, με το αμερικανικό δολάριο να έχει αρχίσει -ήδη από το 2012- να ενισχύεται. Έκτοτε ξεκίνησε η διόρθωση για τα χρηματιστήρια για να φθάσουμε στις αρχές του 2016 με αρκετά χρηματιστήρια  να βρίσκονται ήδη σε bear market.

 

Πηγή γραφήματος:Fed graph

Εκτός όμως από τις αμερικανικές μετοχές που ευνοούνται κατά διαστήματα και σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας από το ανίσχυρο δολάριο, τα εμπορεύματα ευνοούνται σχεδόν πάντα από το αδύναμο δολάριο και ανεξαρτήτως της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς βρίσκονται σε αρνητική συσχέτιση με αυτό (βλ. γράφημα παρακάτω). Εξάλλου το καναδικό και αυστραλιανό δολάριο χαρακτηρίζονται ως εμπορευματικά νομίσματα, λόγω των ισχυρών εξαγωγών εμπορευμάτων των οικονομιών τους.

Κι αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι η πλειονότητα των εμπορευμάτων συναλλάσσεται σε δολάρια, οπότε η διολίσθηση του δολαρίου τα κάνει φθηνότερα, ενώ η ενίσχυσή του ακριβότερα. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τον κανόνα, καθώς την περίοδο 2010-2012 τα περισσότερα assets ενισχύονταν, πάντα όμως με το δολάριο αποδυναμωμένο.

 

Αλήθεια όμως, πιστεύει κανείς πως η απότομη πτώση του δολαρίου προήλθε λόγω των προσδοκιών για το πόσες αυξήσεις μέσα στο έτος θα κάνει η FED; Πιστεύω πως όχι, εξάλλου οι ιθύνοντες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μας έχουν αποδείξει εδώ και δεκαετίες τις ικανότητες τους όσον αφορά την νομισματική πολιτική, καθώς και στο να εκμεταλλεύονται τις όποιες κρίσεις της παγκόσμιας οικονομίας.

Η πτώση του δολαρίου έρχεται σε ένα κομβικό σημείο για την αμερικανική οικονομία, καθώς για το 2017 (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών) αυξάνονται οι πιθανότητες ύφεσης. Όπως διαπιστώνουμε στο παρακάτω γράφημα, το αδύναμο δολάριο ευνοεί τις αμερικανικές εξαγωγές (κάτι που ισχύει για τις περισσότερες τουλάχιστον οικονομίες όσον αφορά τα εθνικά τους νομίσματα). Όπως διακρίνουμε, τον τελευταίο χρόνο οι αμερικανικές εξαγωγές βαίνουν μειούμενες, ενώ παράλληλα το δολάριο ενισχύεται έναντι των βασικότερων νομισμάτων.

Αφού οι υπόλοιπες οικονομίες βρίσκονται προ των πυλών της ύφεσης και αφού έχουν τα δικά τους προβλήματα σχετικά με το χρέος τους, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναθερμανθεί η αμερικανική οικονομία.

 

Πηγή γραφήματος:Fed graph

Θα μπορούσε να πει βέβαια κανείς πως και η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει ένα τεράστιο χρέος, προβλήματα ανάπτυξης κ.ά.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως… όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια και πως ο χρόνος πιθανότατα θα δικαιώσει για ακόμη μία φορά τα γεράκια της FED.