Παύση πωλήσεων και βελτίωση της τεχνικής εικόνας στο Χ.Α.

Παύση πωλήσεων και βελτίωση της τεχνικής εικόνας στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο κάτι που γίνεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, ενδεικτικό του κλίματος που έχει επικρατήσει τον τρέχοντα μήνα που ειδικά στο πρώτο 15ήμερο «σκότωσε» το momentum που είχε χτιστεί τον Ιανουάριο.

Η αγορά αυτή την εβδομάδα και μετά τα χαμηλά των 811,54 μονάδων που ήταν το ενδοσυνεδριακό ναδίρ της περασμένης Τρίτης, έβγαλε τεχνικής μορφής αντίδραση, κυρίως λόγω παύσης των πωλήσεων παρά λόγω ισχυρών αγοραστικών παρεμβάσεων.

Ήταν μια αντίδραση αυτοσυντήρησης και... επιβίωσης μετά την ισχυρή διόρθωση άνω των 80 μονάδων που έλαβε χώρα από το υψηλό 3ετίας των 895,64 μονάδων της 1ης Φεβρουαρίου έως το χαμηλό της περασμένης Τρίτης.

Η αντίδραση έγινε με μειωμένους όγκους και τζίρους και χωρίς ισχυρά ποιοτικά στοιχεία που θα προσέδιδαν ποιότητα και ανθεκτικότητα, όμως το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης απομακρύνθηκε από τη ζώνη των 810 – 820 μονάδων είναι λίαν θετικό για τη συνέχεια.

Κύριοι καταλύτες που ώθησαν σε ανάσχεση των πωλήσεων στο Χ.Α. ήταν πρωτίστως η σημαντική βελτίωση της εικόνας των ξένων δεικτών που έχουν σημειώσει θεαματική ανάκαμψη σε σχέση με την πρόσφατη διόρθωση, η μερική αποκλιμάκωση της αγοράς ομολόγων αλλά και η εν γένει ηπιότερη πολιτική «τοξίνη» σε σχέση με τα προ λίγων ημερών επίπεδα.

Διεθνώς, ο FTSE 100 στο Λονδίνο βρίσκεται εκ νέου κοντά στις 7.300 μονάδες, ο Xetra Dax της Φρανκφούρτης απομακρύνεται ανοδικά από το όριο των 12.000 μονάδων έχοντας ξεπεράσει τις 12.430 μονάδες, ενώ ο Dow Jones διαπραγματεύεται ξανά πάνω από τις 25.200 μονάδες.

Η ελληνική αγορά είναι μια ρηχή, περιφερειακή, αναπτυσσόμενη αγορά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ενώ επηρεάζεται από την εγχώρια εσωστρέφεια, τις διακυμάνσεις των ομολόγων αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες οριοθετούν το «μωσαϊκό» του επενδυτικού προφίλ χώρας.

Έτσι, δεδομένων και των εγχώριων εγγενών δημοσιονομικών προβλημάτων δεν ακολουθεί κατά πόδας το διεθνές momentum, όμως – όπως και να ''χει – επηρεάζεται σημαντικά από αυτό.

Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον, η εβδομάδα ήταν ανοδική για το Γενικό Δείκτη που ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,09%, ο FTSE 25 κέρδισε 3,27% ξεχωρίζοντας στην αντίδραση, ο Mid Cap διόρθωσε οριακά στο -0,44%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σταθεροποιητικά.

Εντυπωσιακή ήταν η μείωση της αξίας συναλλαγών το 5ήμερο, καθώς μειώθηκε στα 51,5 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 37,5% έναντι της αμέσως προηγούμενης που ήταν στα 82,2 εκατ. ευρώ!

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης εν μέσω παλινδρομήσεων και διακυμάνσεων έκλεισε στις 846,07 μονάδες με άνοδο 0,38%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από το χαμηλό των 839,14 μονάδων έως το υψηλό των 849,32 μονάδων.

Τόσο στον FTSE 25 όσο και στο σύνολο της αγοράς η εικόνα ήταν μοιρασμένη. Ισχυρή στήριξη στο Γ.Δ. έδωσε για 3η συνεχή συνεδρίαση η Coca Cola HBC που ξεχώρισε με άνοδο 4,31% μετά τα καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Τετάρτη.

Καλή εικόνα είχε επίσης η Jumbo που ενισχύθηκε κατά 2,85%, όπως και η Τιτάν που κέρδισε 2,81%, τη Grivalia Properties +1,83% και τη Motor Oil +1,07%. Αντιθέτως, πιέστηκαν μετοχές όπως Viohalco -2,16%, Σαράντης -2,37%, Eurobank -1,97%, Lamda Development -1,62%, ΓΕΚ Τέρνα -1,46%, Πειραιώς -1,37% κ.ο.κ.

Στο χώρο του Mid Cap ανοδικά έκλεισαν οι J&P Άβαξ, Fourlis, Πλαίσιο Computers, Υγεία και Ελλάκτωρ, ενώ πτωτικά οι Ικτίνος, Intracom, ΕΥΑΘ, MIG, Attica Bank, MLS, Intralot και Πλαστικά Θράκης. Στο σύνολο της αγοράς 61 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 55 που υποχώρησαν.