Οριακές διακυμάνσεις στη Λεωφόρο Αθηνών

Οριακές διακυμάνσεις στη Λεωφόρο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Απώλειες 0,15% καταγράφει ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στις 618,10 μονάδες, σε μια συνεδρίαση η οποία πιθανόν να ολοκληρωθεί με μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, λόγω της εορτής των Χριστουγέννων, και αναμένεται να υπάρξει μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον κάτι που φάνηκε και κατά την χθεσινή συνεδρίαση.

Σημαντικό για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι να διατηρήσει την ανοδική του τάση, ώστε από το νέο έτος να προσπαθήσει να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση το ενδιαφέρον στρέφεται στην μετοχή της ΕΤΕ όπου αναμένεται να συνεχιστεί η ανοδική της πορεία έπειτα από την πώληση της Finansbank. Η μετοχή κατά την έναρξη της συνεδρίασης διαπραγματεύεται στα €0,33 με κέρδη 0,30%.

Επίσης η μετοχή της ΜΟΗ βρίσκεται σε πτωτική κίνηση με πρώτο τεστ την περιοχή στήριξης των €9,3903. Η μετοχή βρίσκεται στα €9,74 με απώλειες 1,02%.

Η μετοχή της ΔΕΗ δείχνει σημάδια αδυναμίας να κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα των €4 με το πιθανότερο σενάριο να δοκιμάζει την περιοχή στήριξης των €3,72. Η μετοχή βρίσκεται στα €3,98 με κέρδη 1,53%.

Η μετοχή του ΜΥΤΙΛ χρειάζεται δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ώστε να μας δώσει ανοδικό σήμα. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα €3,69 με απώλειες 0,27%.

Η μετοχή της ΕΧΑΕ διατηρεί το ανοδικό της σήμα που ίσως την οδηγήσει στο σημείο αντίστασης των €5,5970. Διαπραγματεύεται στα €5,30 αμετάβλητη.

Ένα ίσως από τα βασικότερα σημεία που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως το πολιτικό ρίσκο για την χώρα παραμένει, διότι θέματα όπως το ασφαλιστικό έχουν μετατεθεί για το νέο έτος, καθώς και το κατά πόσο θα επηρεάσει τα θεμελιώδη των τραπεζών η απόφαση του ΣτΕ για μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Σε περίπτωση που οι ξένοι θεσμικοί κρίνουν πως η συγκεκριμένη απόφαση θα επιβαρύνει κατά πολύ τον ισολογισμό τους, τότε ίσως να δούμε ένα νέο κύμα πωλήσεων στις τράπεζες, όπου μετά και την αυξημένη πλέον στάθμισή τους σε δείκτες και γενικό δείκτη, μπορούν να οδηγήσουν το ελληνικό χρηματιστήριο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Προς το παρόν το ανοδικό σήμα για τον γενικό δείκτη παραμένει, με δυνατότητα να κλείσει η χρονιά σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο τζίρος στο ταμπλό μέχρι στιγμής βρίσκεται στα €10 εκατομμύρια.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει πράξη, 10  κινούνται ανοδικά, 16 κινούνται πτωτικά και 11 παραμένουν αμετάβλητες.