Όλα όσα ξέρουμε για το ψηφιακό νόμισμα της PayPal
AP Photo/Jeff Chiu, File
AP Photo/Jeff Chiu, File

Όλα όσα ξέρουμε για το ψηφιακό νόμισμα της PayPal

Η PayPal Holdings, Inc. είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Η εταιρεία λειτουργεί ως επεξεργαστής πληρωμών για διαδικτυακούς προμηθευτές, ιστότοπους δημοπρασιών και πολλούς άλλους χρήστες - όπως ηλεκτρονικά καταστήματα. Ιδρύθηκε το 1998 ως Confinity, ενώ προχώρησε σε IPO το 2002.

Έγινε εξ ολοκλήρου θυγατρική του eBay αργότερα εκείνο το έτος, ωστόσο το 2015 η PayPal έγινε ξανά ανεξάρτητη εταιρεία. Η εταιρεία κατατάχθηκε στην 143η θέση στην λίστα των Fortune 500 του 2022 από τις μεγαλύτερες εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών με βάση τα έσοδα των εταιρειών. Η PayPal κατέχει μερίδιο αγοράς 40% στην επεξεργασία διαδικτυακών πληρωμών.

Η PayPal ανακοίνωσε την έκδοση του δικού της ψηφιακού νομίσματος, του stablecoin PYUSD το οποίο θα επιτρέψει στους πελάτες να «αγοράζουν, να πουλούν, να διατηρούν και να μεταφέρουν» το νέο ψηφιακό νόμισμα σταθερής αξίας που εκδίδει ο αμερικανικός κολοσσός των πληρωμών.

Το stablecoin χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο ERC-20 και έχει εκδοθεί στο Ethereum, κάτι που θα μπορούσε να κάνει τις συναλλαγές δαπανηρές λόγω των υψηλών τελών συναλλαγών που σχετίζονται με τη χρήση του πρωτοκόλλου- ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης έντονης ζήτησης για συναλλαγές στο δίκτυο.

Το PayPal USD θα εκδίδεται από την Paxos Trust Company, η οποία είναι ήδη αδειοδοτημένη ως εταιρεία καταπιστεύματος περιορισμένου σκοπού υπό την Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Η PayPal δραστηριοποιείται στα κρυπτονομίσματα εδώ και αρκετό καιρό και επιτρέπει στους πελάτες της να αγοράζουν κρυπτονομίσματα όπως bitcoin, bitcoin cash, αιθέρας και litecoin. Στα κέρδη του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, η εταιρεία αποκάλυψε ότι διατηρούσε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια αξίας κρυπτονομισμάτων για τους πελάτες της.

Από πέρυσι, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν κρυπτογράφηση μεταξύ PayPal και άλλων πορτοφολιών.

Η εταιρεία έχει επίσης επενδύσει σε νεοσύστατες εταιρείες blockchain, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης παρουσίας ενός γύρου επενδύσεων στη Magic, έναν πάροχο ψηφιακού πορτοφολιού που βοηθά τις εταιρείες να μεταφέρουν πελάτες στο web3.

Αρκετοί τεχνολογικοί αναλυτές της αγοράς ωστόσο εξέφρασαν «ανησυχίες» για την χρήση παλαιότερης έκδοσης γλώσσας προγραμματισμού για το έξυπνο συμβόλαιο που χρησιμοποίησε ο κολοσσός για την έκδοση του ψηφιακού νομίσματος.

Μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια συζήτησης, ανάπτυξης και συνεχών καθυστερήσεων, η PayPal κυκλοφόρησε επιτέλους το δικό της stablecoin που βασίζει την αξία του σε δολάρια ΗΠΑ.

Ενώ η PayPal είπε ότι το stablecoin θα κυκλοφορήσει από σήμερα για τους επιλέξιμους πελάτες των ΗΠΑ, ο ιστότοπός της δεν έδειξε αμέσως την επιλογή αγοράς PYUSD.

Καθώς το PayPal αποκαλύπτει την προσφορά του stablecoin, αρκετοί θυμήθηκαν την προσπάθεια της ΜΕΤΑ να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, μια προσπάθεια που τελικά αποδείχθηκε άκαρπη. Η Meta εγκατέλειψε τα όνειρά της για stablecoin - αρχικά γνωστού ως libra. Οι ιδρυτές του νομίσματος Diem αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια προσέγγιση μόνο για τις ΗΠΑ αφού το έργο έλαβε απαγόρευση στο να λειτουργεί στην Ευρώπη μόλις έξι μήνες μετά την ανακοίνωσή του λόγω ανησυχιών των ρυθμιστικών αρχών για κινδύνους για τη νομισματική κυριαρχία.

Η Meta αποχώρησε από το πρότζεκτ τον Ιανουάριο του 2022, όταν πούλησε το έργο στην Silvergate Bank μετά από τρία χρόνια προσπαθειών με τις ρυθμιστικές αρχές. Η Silvergate διέγραψε την επένδυση ένα χρόνο αργότερα, μήνες πριν η τράπεζα οδηγηθεί στην χρεοκοπία και ανάκληση της λειτουργίας από τις ρυθμιστικές αρχές.