Κρίσιμη από πολλές πλευρές η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς απειλούνται πλέον άμεσα οι 700 μονάδες. Τα συγκεκριμένα επίπεδα αποτελούν ορόσημο για την αγορά της Αθήνας και όχι μόνο ένα ψυχολογικό δεδομένου ότι συνιστούν τον μακροχρόνιο πυθμένα που δημιουργήθηκε στο Χρηματιστήριο τον Νοέμβριο του 2017 και με αφετηρία τον οποίο ο Γενικός Δείκτης οδηγήθηκε στα υψηλά των 895 μονάδων τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ενδεχόμενη απώλειά τους και επιστροφή των τιμών χαμηλότερα για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα σηματοδοτήσει την εκτίμηση της αγοράς ότι οδηγούμαστε σε βαθιά αλλαγή δεδομένων για την οικονομία γενικότερα τους επόμενους μήνες. Το σενάριο αυτό μπορεί να υπάρχει στα συρτάρια των αναλυτών και των μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων με αφορμή τις αναμενόμενες εξελίξεις στην Ιταλία, την κρίση στην Τουρκία αλλά δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Η δε αισθητή διαφοροποίηση της ελληνικής αγοράς από τα διεθνή χρηματιστήρια, αποτελεί ένδειξη πως υπάρχουν σοβαροί εσωτερικοί (πολιτικοί και οικονομικοί) παράγοντες που κρατούν τους επενδυτές μακριά από την Ελλάδα.
Αν επιχειρήσει κανείς να δει το ποτήρι μισογεμάτο θα μπορούσε να υποθέσει πως η ευρύτερη περιοχή που ορίζεται από τη ζώνη των 690-700 μονάδων συνιστά μια ζώνη τιμών όπου είναι πιθανή η δημιουργία ενός νέου πυθμένα και αφετηρία μιας ανοδικής αντίδρασης. Ένα αμέσως χειρότερο σενάριο είναι η διολίσθηση των τιμών ακόμη χαμηλότερα, προς τις 650 μονάδες όπου εκεί ο Γενικός Δείκτης θα έχει διορθώσει κατά 50% όλη την άνοδο από τα ελάχιστα των 420 μονάδων.
Προς το παρόν η μάχη δίνεται ως προς τη δυνατότητα διαφύλαξης των 700 μονάδων με τη σημερινή συνεδρίαση να εξελίσσεται από την έναρξή της στο «κόκκινο». Ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει με απώλειες περίπου μισής ποσοστιαίας μονάδας δοκιμάζοντας για 2η συνεχόμενη συνεδρίαση τις αντοχές του, ενώ υπό πίεση βρίσκονται οι περισσότερες από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Οι τράπεζες δέχονται και σήμερα πιέσεις με τον κλαδικό δείκτη σε χαμηλά 9 μηνών. Η Alpha υποχωρεί άνω του 2% στα 1,52 ευρώ, η Πειραιώς γράφει απώλειες 1,6% στα 2,218 ευρώ, η Eurobank συνεχίζει και σήμερα πτωτικά με απώλειες κοντά στο 1% ενώ και η Εθνική πιέζεται χαμηλότερα με απώλειες 1%.
Σε αρνητικό πεδίο επίσης βρίσκονται η Βιοχάλκο με απώλειες άνω του 4%, η Jumbo με πτώση περίπου 3%, η ΔΕΗ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, κα.
Στον αντίποδα οριακά υψηλότερες τιμές διαμορφώνονται για ΟΤΕ, Τιτάν, Μυτιληναίο, Σαράντη, Motor Oil.
Συνολικά 32 τίτλοι κατέγραφαν απώλειες έναντι 29 που ενισχύονται στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης με τις συναλλαγές να κινούνται πάνω από 4 εκατ. ευρώ.