Οι Ταλιμπάν συζητούν με τη Ρωσία και την Κίνα για εμπορικές συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα
Shutterstock
Shutterstock

Οι Ταλιμπάν συζητούν με τη Ρωσία και την Κίνα για εμπορικές συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα

Σε προχωρημένες συνομιλίες με τη Ρωσία βρίσκεται η διοίκηση των Ταλιμπάν προκειμένου οι τράπεζες των δύο οικονομιών που έχουν υποστεί κυρώσεις να διακανονίζουν εμπορικές συναλλαγές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στα τοπικά τους νομίσματα.

Το παραπάνω δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εμπορίου του Αφγανιστάν, όπως αναφέρει το Reuters, στο οποίο, όπως δήλωσε ο υπουργός, Haji Nooruddin Azizi, η αφγανική κυβέρνηση έχει κάνει παρόμοιες προτάσεις στην Κίνα. Ορισμένες συζητήσεις έχουν διεξαχθεί με την κινεζική πρεσβεία στην Καμπούλ.

Η πρόταση με τη Ρωσία, είπε ο Azizi, επεξεργάζεται από τεχνικές ομάδες των δύο χωρών. Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η Μόσχα επικεντρώνεται στη χρήση εθνικών νομισμάτων για να μετατοπίσει την εξάρτηση από το δολάριο και καθώς το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει μια δραστική πτώση του αμερικανικού νομίσματος.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε εξειδικευμένες συζητήσεις για το θέμα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές και παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, τις κυρώσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το Αφγανιστάν, καθώς και εκείνες που αντιμετωπίζει η Ρωσία. Οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Αζίζι σε συνέντευξή του στο γραφείο του στην Καμπούλ.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και η ρωσική κεντρική τράπεζα δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Azizi πρόσθεσε ότι το ετήσιο διμερές εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Αφγανιστάν ανέρχεται σήμερα σε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια και είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά καθώς οι δύο πλευρές ενισχύουν τις επενδύσεις. Η κυβέρνησή του αναμένει ότι το Αφγανιστάν θα αγοράζει περισσότερα πετρελαιοειδή και πλαστικά από τη Ρωσία, είπε.

«Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή... μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την επιλογή προς όφελος και προς το συμφέρον του λαού μας και της χώρας μας», δήλωσε ο Azizi.

«Θέλουμε να κάνουμε βήματα σε αυτόν τον τομέα και με την Κίνα», είπε, προσθέτοντας ότι το Αφγανιστάν έχει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο εμπόριο με την Κίνα κάθε χρόνο. «Μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από μέλη του (αφγανικού) υπουργείου Εμπορίου και της κινεζικής πρεσβείας, η οποία είναι εξουσιοδοτημένος φορέας που εκπροσωπεί την Κίνα σε οικονομικά προγράμματα, έχει συγκροτηθεί και οι συνομιλίες συνεχίζονται».

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας του Αφγανιστάν έχει αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε ορισμένους ηγέτες των κυβερνώντων Ταλιμπάν, οι οποίοι ανέλαβαν τη χώρα το 2021, καθώς οι ξένες δυνάμεις αποσύρθηκαν.

Η αντιπαλότητα με την Κίνα και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν θέσει το καθεστώς του δολαρίου ως το κυρίαρχο νόμισμα στον κόσμο υπό νέο έλεγχο τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότο τον Δεκέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αμφισβήτησε την ανάγκη διακράτησης κρατικών αποθεμάτων σε ξένα νομίσματα, καθώς αυτά θα μπορούσαν εύκολα να κατασχεθούν για πολιτικούς λόγους, λέγοντας ότι η εγχώρια επένδυση των αποθεμάτων αυτών είναι πιο ελκυστική.

Το δολάριο έχει κλειδώσει το εμπόριο εμπορευμάτων, επιτρέποντας στην Ουάσιγκτον να εμποδίζει την πρόσβαση στην αγορά για τα κράτη-παραγωγούς από τη Ρωσία μέχρι τη Βενεζουέλα και το Ιράν.

Το Αφγανιστάν από το 2022 εισάγει φυσικό αέριο, πετρέλαιο και σιτάρι από τη Ρωσία, η πρώτη μεγάλη οικονομική συμφωνία μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία που αντιμετώπισαν τη διεθνή απομόνωση ύστερα από 20 χρόνια πολέμου κατά των δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οι περικοπές δισεκατομμυρίων δολαρίων στη βοήθεια προς το Αφγανιστάν, οι οποίες επιταχύνθηκαν φέτος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σήμαιναν ότι εισέρχονται στη χώρα πολύ λιγότερα δολάρια, τα οποία μεταφέρονται σε μετρητά για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Οργανισμοί ανάπτυξης και οικονομολόγοι λένε ότι το νόμισμα του Αφγανιστάν έχει παραμείνει μέχρι στιγμής σχετικά σταθερό, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις στο μέλλον.

Ο Azizi δήλωσε ότι η σταθερότητα του νομίσματος και οι προσπάθειες της κυβέρνησής του να ενισχύσει τις διεθνείς επενδύσεις, μεταξύ άλλων με την αφγανική διασπορά, θα αποτρέψουν την έλλειψη αμερικανικών δολαρίων στη χώρα.