Οι πρωταγωνιστές της ανόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι πρωταγωνιστές της ανόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τις τελευταίες μέρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών άγγιξε αρκετές φορές τις 783 μονάδες. Το χθεσινό του κλείσιμο στις 1.258,17 μονάδες απέχει κατά 60% από εκείνα τα επίπεδα. Μία σχετικά μικρή ομάδα μετοχών είναι κυρίως υπεύθυνη για αυτή την πολύ δυνατή άνοδο που φέρνει το ελληνικό χρηματιστήριο στην κορυφή των διεθνών αποδόσεων. Κάποιες από αυτές, οι περισσότερες μάλλον, είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσουν να ωθούν τους χρηματιστηριακούς δείκτες του Χ.Α. σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, πάντα βέβαια κάτω από τις δύο γνωστές και απολύτως απαραίτητες προϋποθέσεις: την λήξη των εκλογικών αναμετρήσεων στις 25 Ιουνίου με την εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης και την διατήρηση ενός σχετικά ομαλού κλίματος στις διεθνείς αγορές. 

Αναμφίβολα, ο κλάδος που έδωσε την μεγαλύτερη ώθηση στην χρηματιστηριακή μας αγορά είναι αυτός των τραπεζών. Ο δείκτης των τραπεζών έχει πρακτικά διπλασιαστεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν γίνει και πάλι φυσιολογικά πιστωτικά ιδρύματα και έχουν βγει για τα καλά από τα νοσοκομειακά κρεββάτια στα οποία ξάπλωσαν για πρώτη φορά το 2010.

Η λήξη της πολύχρονης ταλαιπωρίας τους σηματοδοτήθηκε από τον δραστικό περιορισμό του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την σταδιακή έναρξη χορήγησης νέων δανείων και την επιστροφή τους στην οργανική κερδοφορία. Την χρηματιστηριακή τους ανάκαμψη βοήθησε και η αύξηση των επιτοκίων που έκανε πιο κερδοφόρα την βασική τους δραστηριότητα και φυσικά η καλή πορεία της οικονομίας της χώρας που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Μεγάλος πρωταγωνιστής αυτής της ανόδου ήταν η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΕΙΡ) η οποία σχεδόν τριπλασίασε την τιμή της από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, αφού η τράπεζα εκτέλεσε με επιτυχία το σχέδιο ανάκαμψης που είχε παρουσιάσει στους επενδυτές την άνοιξη του 2021 και έπεισε και τους πιο επιφυλακτικούς πως η σελίδα έχει γυρίσει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι άλλες τρεις τραπεζικές μετοχές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ) δεν πήγαν καλά. Κάθε άλλο, πολύ καλά πήγαν και οι τρεις, με άνοδο που πλησίασε το 100%.

Με βάση τις εκτιμήσεις των Ελλήνων και διεθνών χρηματιστηριακών αναλυτών, οι οποίοι δίνουν τιμές στόχους κατά μέσο όρο αρκετά υψηλότερους από τα σημερινά επίπεδα, πιθανολογούμε πως οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα εξακολουθήσουν να συμβάλλουν στην περαιτέρω άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών της ελληνικής αγοράς. Βέβαια, δεν είναι λογικό να αναμένουμε μία άνοδο συγκρίσιμη με αυτή που μόλις περιγράψαμε για τους αμέσως επόμενους μήνες. Όμως, απλώς αν οι τραπεζικές μετοχές απλώς αγγίξουν τις τιμές στόχους των αναλυτών θα φέρουν τον κλαδικό τους δείκτη τουλάχιστον κατά 20% πάνω από τις τωρινές τιμές, πράγμα που θα δώσει σημαντική ανοδική ώθηση και στον γενικό δείκτη του Χ.Α.

Πολύ σημαντική συμβολή στις εξαιρετικές επιδόσεις του Χ.Α. είχαν και οι εταιρείες που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με την ενέργεια. Βασικός πρωταγωνιστής εδώ ήταν η μετοχή της Mytilineos (ΜΥΤΙΛ), η οποία βρέθηκε χθες σχεδόν 125% πάνω από τις τιμές που σημείωνε στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Οι εξαιρετικές οικονομικές της επιδόσεις και η συνεχής επέκτασή της στον διεθνή ενεργειακό τομέα κατάφεραν τελικά να πείσουν τους επενδυτές πως η τιμή της στα 14 Ευρώ ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Οι αναλυτές που εξετάζουν τις προοπτικές της επιχείρησης βλέπουν σημαντικά ανοδικά περιθώρια για την μετοχή, της τάξης του 20%, πράγμα που σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να υποστηρίζει ανοδικά τον δείκτη.

Άνοδο περίπου κατά 100% έχει σημειώσει από τότε και η μετοχή της ΔΕΗ (ΔΕΗ). Η σταδιακή αποκλιμάκωση των εξωφρενικών τιμών του φυσικού αερίου, η μεθοδική δουλειά της διοίκησης, η απομάκρυνση των ανησυχιών για πιθανές πολιτικές παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον και η πολύ φιλόδοξη κίνηση της επιχείρησης στην Ρουμανία έφεραν και πάλι τους επενδυτές κοντά στην μετοχή. Και εδώ υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής πορείας, ειδικά όσο πλησιάζει η ολοκλήρωση της μεγάλης εξαγοράς στην Ρουμανία. 

Μένοντας στα ενεργειακά, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην Cenergy Holdings (CENER). Η μετοχή της εταιρείας του ομίλου Viohalco σημείωσε άνοδο της τάξης του 140% από τον Σεπτέμβριο, καθώς τα πολύ καλά οικονομικά της αποτελέσματα και το ολοένα αυξανόμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων για τα επόμενα χρόνια φέρνουν κοντά της όλο και πιο πολλούς επενδυτές. Η συνέχεια προβλέπεται και εδώ ανοδική, ιδίως αν προχωρήσουν και ορισμένες μεγάλες συνεργασίες της με διεθνείς επιχειρήσεις.

Καλή ήταν και η πορεία των μετοχών του κατασκευαστικού κλάδου, ειδικά από το ξεκίνημα της χρονιάς και μετά, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν σταδιακά να προεξοφλούν τα οφέλη που θα αποκομίσει ο κλάδος από τα μεγάλα έργα διαφόρων τύπων που αναμένεται να γίνουν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια και των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Η καλή τους χρηματιστηριακή πορεία μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη όταν αρχίσουν να ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί για σημαντικά έργα. Η άνοδος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά 67% από τον Σεπτέμβριο είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος και των προσδοκιών των επενδυτών. Η συμμετοχή της σε ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα, όπως το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο Κρήτης, στην διαχείριση της Εγνατίας Οδού και η προοπτική ανάληψης και άλλων το επόμενο διάστημα εξηγούν το επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Σημαντικό είναι το ενδιαφέρον και για την νέα δύναμη του κλάδου, την Ιντρακάτ (ΙΝΚΑΤ), η οποία ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο με επιτυχία την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου που ενίσχυσε ουσιαστικά την οικονομική της θέση. Εδώ είναι κάπως δύσκολο να μετρήσουμε την άνοδο καθώς έχει μεσολαβήσει η αύξηση κεφαλαίου και η είσοδος των νέων μετοχών για διαπραγμάτευση. Από την συμπεριφορά της όμως τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται πως έχει μπει στο στόχαστρο των επενδυτών. Μπορεί να μην έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην μέχρι στιγμής άνοδο της αγοράς αλλά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας. 

Ένας άλλος κλάδος που έχει κινηθεί ανοδικά και αναμένεται να κινηθεί ακόμα καλύτερα στην συνέχεια, εν αναμονή των διαγωνισμών για πολλά μεγάλα έργα με την χρηματοδότηση και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, είναι αυτός των εταιρειών πληροφορικής. Εδώ έχει ξεχωρίσει η Epsilon Net (ΕΠΣΙΛ), με άνοδο 60% από τον Σεπτέμβριο, βοηθούμενη από τις καλές επιδόσεις της και την συμφωνία που σύναψε με την Εθνική Τράπεζα, αλλά τώρα τελευταία εμφανίστηκε ισχυρό ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες μετοχές του ευρύτερου κλάδου. Η ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ (ΕΝΤΕΡ), η οποία ανέβηκε κατά 35% το τελευταίο δίμηνο, μετά και την ανακοίνωση βελτιωμένων οικονομικών αποτελεσμάτων και η Profile (ΠΡΟΦ), η οποία έχει σημειώσει άνοδο 50% από την αρχή του χρόνου, είναι άλλα δύο παραδείγματα επιχειρήσεων πληροφορικής που έχουν τραβήξει το επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Εξαιρετικές ήταν και οι επιδόσεις μετοχών επιχειρήσεων με δίκτυο λιανικών πωλήσεων, καθώς η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, όπως και των δικών τους επιδόσεων, έστρεψε αρκετούς επενδυτές προς την κατεύθυνσή τους. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της JUMBO (ΜΠΕΛΑ), με άνοδο της τάξης του 80%, ενώ πολύ καλά πήγε και η Φουρλής (ΦΡΛΚ) με παρόμοιο ποσοστό ανόδου. Όσο η οικονομία της χώρας καλυτερεύει είναι λογικό να συνεχιστεί η καλή πορεία των μετοχών του κλάδου.

Προφανώς, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μετοχές που βοήθησαν στην άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών χωρίς να αναφερθούμε σε αυτές που έχουν στενή σχέση με τον τουρισμό. Η Autohellas (ΟΤΟΕΛ) κινήθηκε σταθερά ανοδικά και βρίσκεται περίπου 50% πάνω από τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου. Οι πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις της, σε συνδυασμό με τις αισιόδοξες προβλέψεις και για τον τουρισμό το 2023 εξηγούν εύκολα την καλή της πορεία. Εξαιρετική είναι και η πορεία της Μοτοδυναμικής (ΜΟΤΟ), μίας εταιρείας με παραπλήσιο αντικείμενο δραστηριοποίησης. Η μετοχή της έχει ανεβεί κατά 74% από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου να έχει σημειωθεί μετά τον Φεβρουάριο. Την μεγαλύτερη όμως άνοδο από τις μετοχές των εταιρειών που επηρεάζονται από τον τουρισμό την έχει κάνει αναμφίβολα αυτή της Αεροπορίας Αιγαίου (ΑΡΑΙΓ), της γνωστής μας Aegean. Η ΑΡΑΙΓ είναι τώρα 125% πάνω από την τιμή της τον Σεπτέμβριο, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα έχει ανεβεί κατά 30%. Εδώ έπαιξε σημαντικό ρόλο και η ενημέρωση που έκανε η εταιρεία προς την αγορά σχετικά με την καλή πορεία των προκρατήσεων για τις καλοκαιρινές πτήσεις. Καθώς οι εκτιμήσεις για την περαιτέρω πορεία του τουρισμού είναι αρκετά θετικές, υποθέτουμε πως θα συνεχιστεί η καλή πορεία των μετοχών του κλάδου και για τους επόμενους μήνες. 

Φυσικά υπάρχουν και πολλές άλλες μετοχές που πήγαν πολύ καλά αυτό το διάστημα και ελπίζουμε πως θα εμφανιστούν και αρκετές άλλες για να πάρουν την σκυτάλη από αυτές που έχουν ξεκινήσει την «κούρσα». Μακάρι να έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε σε άλλες τόσες σε μερικούς μήνες από τώρα.