Οι κεντρικοί τραπεζίτες έβαλαν «πάγο» στις αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Οι κεντρικοί τραπεζίτες έβαλαν «πάγο» στις αγορές

Οι ανησυχίες του προέδρου της Fed, Jerome Powell, αλλά και άλλων αξιωματούχων όπως ο Raphael Bostic και ο Neel Kashkari-περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ ότι η αγορά εργασίας δημιουργεί τη δυναμική  για νέες πληθωριστικές πιέσεις και ως εκ τούτου για νέες αυξήσεις επιτοκίων, «κούρεψαν» τη δυναμική της Wall, με τη μητέρα των αγορών, τον S&P500 να μην μπορέσει αυτή την εβδομάδα «να πιεί νερό», αν και έφτασε κοντά στην «πηγή» των 4.220 μονάδων.

Μετά τις ανακοινώσεις των στοιχείων από την αγορά εργασίας και την ομιλία του Πάουελ οι αγορές έκοψαν ταχύτητα και τιμολόγησαν μια αύξηση επιτοκίων κατά 25 μβ τον Μάρτιο, ενώ οι πιθανότητες για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μβ τον Μάιο ανέβηκαν πάνω από το 70%. 

Η τιμολόγηση αυτή ακολούθησε τη διάψευση των πρόσφατων εκτιμήσεων ότι η Fed θα ολοκληρώσει σύντομα τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων και προσέφερε νέα γενναιόδωρη στήριξη στο δολάριο ΗΠΑ. Ο δείκτης του δολαρίου DXY έχει φτάσει τις 103,63 μονάδες από τα πρόσφατα χαμηλά των 101,40 μονάδων και η ισοτιμία ευρώ/δολάριο έχει αποχαιρετίσει τα επίπεδα του 1,1033 -πλέον αποτελούν την πρώτη σημαντική αντίσταση- δουλεύοντας πέριξ των χαμηλών της εβδομάδας το βράδυ της Παρασκευής, στο 1,0673 και κάτω από τον μέσο κινητό των 50 ημερών.

Αν χαθεί η στήριξη της ζώνης 1,0669-1,0706, η αμέσως σημαντική στήριξη όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμα είναι το 1,0483.

Επιστρέφοντας στα μακροοικονομικά νέα, η άνοδος που κατέδειξε η ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας- διαμορφώθηκαν στις 196.000 από 183.000 και έναντι εκτιμήσεων για 190.000- δεν μπόρεσε να αλλάξει το κλίμα, καθώς παρέμειναν σημαντικά χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου (368.200).

Την Παρασκευή η ανακοίνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν -σκαρφάλωσε στα υψηλά 13 μηνών, στις 66,4 μονάδες από 64,9 τον Ιανουάριο και έναντι εκτιμήσεων για 65 μονάδες- επέτεινε τις ανησυχίες για πιθανή εμμονή του πληθωρισμού, με τις προσδοκίες μάλιστα για το επίπεδο του πληθωρισμού να αυξάνονται για το επόμενο δωδεκάμηνο στο 4,2% από 3,9% των προηγούμενων εκτιμήσεων. 

Το διαφαινόμενο υψηλότερο τερματικό επιτόκιο λοιπόν είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που ανέβασε αυτή την εβδομάδα τις αποδόσεις των ομολόγων και έβαλε πάγο στην Wall με τον S&P500 να έχει εγκλωβιστεί μεταξύ του 50άρη και του 90άρη του εβδομαδιαίου διαγράμματος, όπως φαίνεται στο πρώτο διάγραμμα. 

Δεν είναι όμως ο μόνος.

Το εταιρικό μέτωπο επίσης δεν βοήθησε, παρά το γεγονός ότι από τα 2/3 των εταιρειών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, περίπου το 70% ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Αφενός πρόκειται για ένα ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας που τοποθετείται στο 79% και αφετέρου η Wall συνυπολογίζει το γεγονός ότι οι διοικήσεις των εταιρειών είχαν ήδη φροντίσει οι προσδοκίες για τις επιδόσεις του τέταρτου τριμήνου να είναι αρκετά χαμηλά.

Μπορεί λοιπόν να ξεπέρασαν οι περισσότερες εταιρείες της ήδη χαμηλές προσδοκίες των αναλυτών, αλλά η ουσία παραμένει στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής, το τέταρτο τρίμηνο του 2022 υποδεικνύει μια μείωση των μικτών κερδών για τον S&P 500 πέριξ του -5,3%. 

Εάν η πραγματική πτώση για το τρίμηνο μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων οριστικοποιηθεί πέριξ αυτών των επιπέδων, θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που ο δείκτης αναφέρει πτώση των κερδών σε ετήσια βάση από το τρίτο τρίμηνο του 2020 (-5,7%).

Τα ρωσικά αντίποινα θερμαίνουν και πάλι τις πετρελαϊκές τιμές 

Οι τιμές του πετρελαίου «κοντράρουν» και αυτές με τη σειρά τους τις προσπάθειες για τον έλεγχο του πληθωρισμού, με το Brent να σκαρφαλώνει την Παρασκευή σχεδόν μέχρι την αντίσταση των 86,94 δολάριων/βαρέλι, μετά την ανακοίνωση ότι η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ως απάντηση στο πλαφόν της Δύσης.

Πρόκειται για μια προαναγγελθείσα εξέλιξη, καθώς ήταν θέμα χρόνου η Ρωσία να απαντήσει στις κυρώσεις της Ευρώπης. 

Οι περικοπές παραγωγής που ανακοινώθηκαν ισοδυναμούν με το 5% της ρωσικής παραγωγής του Ιανουαρίου και το 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς. 

Η «εθελοντική» μείωση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα της παραγωγής της Ρωσίας στοχεύει σύμφωνα με το Κρεμλίνο στην «αποκατάσταση των σχέσεων στην αγορά», προκειμένου να διορθωθούν οι «στρεβλώσεις» που δημιουργεί ο μηχανισμός ανώτατων τιμών που έχει επιβάλλει η Δύση για την πώληση ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. 

Αν και προς το παρόν οι επιπτώσεις της κίνησης αυτής μπορεί να είναι συγκρατημένες δεδομένου του ήπιου καιρού που συγκρατεί τις τιμές του φυσικού αερίου- είναι στα 54,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα παρά τις διακοπές λειτουργίας στην Νορβηγία-παρά ταύτα τα πράγματα θα δυσκολέψουν από τον Απρίλιο και μετά, όταν η Κίνα θα μπει δυναμικά στο παιχνίδι  της ζήτησης φυσικού αερίου, LNG και πετρελαίου.

Από τεχνικής πλευράς, η μεγάλη αντίσταση για το Brent μετά τα 86,94 δολάρια /βαρέλι βρίσκεται στη ζώνη των 89-90 δολάριων/βαρέλι, η διάσπαση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για τα 98 δολάρια/βαρέλι. Οι πρώτες στηρίξεις είναι στα 83, τα 81 και 79,20-79,70 δολάρια/βαρέλι. 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.