Η διπλή ανάγνωση της ομιλίας του Πάουελ
AP
AP

Η διπλή ανάγνωση της ομιλίας του Πάουελ

Οι αγορές προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους μετά την πολυαναμενόμενη χθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην Ουάσινγκτον. Μία ομιλία που περιμέναμε να αποσαφανίσει λίγο περισσότερο τα δεδομένα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας ως προς τα επιτόκια, αλλά τελικά μάλλον μας μπέρδεψε περισσότερο.

Ίσως γιατί και η Fed είναι μπερδεμένη, καθώς λαμβάνει διττά μηνύματα από τους μακροοικονομικούς δείκτες.

Στην ουσία η ομιλία του Πάουελ στο «Economic Club of Washington ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του μετά την έκθεση της Παρασκευής για την απασχόληση, μια έκθεση που ακριβώς επειδή ήταν εξαιρετικά καλή προβλημάτισε κατά τα αναμενόμενα – περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ τις αγορές, αλλά από ότι φάνηκε χθες και τους Κεντρικούς Τραπεζίτες.  

Βλέπετε, η ισχυρή εικόνα της αγοράς εργασίας - ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, με την οικονομία να προσθέτει άλλες 517.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο οδηγώντας την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 χρόνων- δημιουργεί τη δυναμική  για νέες πληθωριστικές πιέσεις και ως εκ τούτου για νέες αυξήσεις επιτοκίων. 

Αυτός είναι ο λόγος που σχεδόν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των στοιχείων, οι αγορές έκοψαν ταχύτητα  και η αγορά τιμολόγησε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μβ από την Fed τον Μάρτιο, ενώ οι πιθανότητες για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μβ τον Μάιο ξεπερνούν πλέον το 70%. 

Μάλιστα ο πρόεδρος της Atlanta Federal Reserve Bank, Raphael Bostic δήλωσε απροκάλυπτα ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας αυξάνουν την πιθανότητα για υψηλότερο τερματικό επιτόκιο από ότι αναμενόταν προηγουμένως, ενώ και ο  Neel Kashkari, πρόεδρος της Fed Bank of Minneapolis, κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα, δηλώνοντας  ότι η ισχυρή μέτρηση του Ιανουαρίου δείχνει πως η τράπεζα χρειάζεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια .

Παρά ταύτα, ο Πάουελ χθες έκανε μια εξαιρετικά φιλότιμη προσπάθεια να φανεί συγκρατημένα αισιόδοξος από τη μια, ξεκινώντας την ομιλία του με τα «καλά νέα», ήτοι την υποχώρηση του πληθωρισμού και προσγειωμένος από την άλλη, ολοκληρώνοντας την ομιλία του  με τη διαπίστωση ότι βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο απομείωσης του πληθωρισμού και επομένως η Fed έχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά της. 

Εν ολίγοις, παίνεψε την πολιτική της Fed, αλλά κράτησε χαμηλά τους τόνους, τονίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι νωρίς ακόμα να πανηγυρίσουμε ότι βάλαμε το τζίνι του πληθωρισμού πίσω στο μπουκάλι του.

Ξεκίνησε την ομιλία του  δηλώνοντας ότι  «Η αποπληθωριστική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και στόχος είναι η πτώση του πληθωρισμού σε βιώσιμα επίπεδα. Το βλέπουμε αυτό στις τιμές των αγαθών». 

Πολλοί αναλυτές δίνοντας έμφαση στις φράσεις όπως «ο πληθωρισμός πέφτει χάρη στις αποφάσεις της Fed»  ή «ο πληθωρισμός νικιέται», κατέληξαν στο συμπέρασμα  πως οι αξιωματούχοι της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας  βλέποντας πως η πολιτική τους έχει αποτέλεσμα, κάπου εδώ θα τερματίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων. Η χθεσινή άνοδος της Wall προφανώς και οδηγήθηκε από αυτό το συμπέρασμα. 

Όμως ο Πάουελ είπε και άλλα, όπως ότι «Το μήνυμα που στείλαμε στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας είναι ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει ξεκινήσει στον τομέα των αγαθών, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο, είναι ακόμα στα πρώιμα στάδια. Ο τομέας των υπηρεσιών πάλι δεν δείχνει επιβράδυνση», ή ότι «Θεωρούμε ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε νέες αυξήσεις των επιτοκίων.Η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά ισχυρή».

Τουτέστιν, ο Πάουελ «προσγείωσε» τις προσδοκίες στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του και ενδεχομένως η αγορά να το αποτιμήσει σε δεύτερη φάση.

Ο Πάουελ δεν έκρυψε ότι η έκθεση για την αγορά εργασίας δεν αιφνιδίασε την προηγούμενη Παρασκευή μόνο τις αγορές, αλλά και την ίδια τη Fed, για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας επιβεβαιώνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει ακόμα κάποιες  αυξήσεις επιτοκίων μπροστά της. 

Η φράση δε «Η αγορά εργασίας είναι ισχυρή επειδή η οικονομία είναι ισχυρή» δεν αποκλείεται σε μια δεύτερη ανάγνωση από τις αγορές να εκληφθεί ως καθαρή ανησυχία ότι η οικονομία δεν έχει αποθερμανθεί ικανοποιητικά. 

Είναι δε ενδεικτικό ότι ο Πάουελ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το αν η Tράπεζα θα προχωρούσε σε πιο επιθετική αύξηση επιτοκίων την προηγούμενη εβδομάδα αν είχε γνώση αυτών των στοιχείων.  

Αντί σχολίου όμως, ο κεντρικός τραπεζίτης  προχώρησε σε μια διπλωματική δήλωση ότι αν τα οικονομικά δεδομένα συνεχίσουν να είναι ισχυρότερα των εκτιμήσεων, τότε σαφώς θα αύξανε περαιτέρω τα επιτόκια, για να καταλήξει ότι «Το μήνυμα μας είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος, δεν θα είναι ομαλή η πορεία, θα έχει σκαμπανεβάσματα και περιμένουμε να χρειαστούν αυξήσεις επιτοκίων και περιοριστική πολιτική για ένα χρονικό διάστημα - η έκθεση για την αγορά εργασίας δείχνει ακριβώς αυτό, ότι  θα απαιτηθεί χρόνος». 

Με μια πιο προσεκτική λοιπόν ανάγνωση της ομιλίας του Προέδρου της Fed δεν είμαστε και τόσο σίγουροι ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει σε επαρκώς περιοριστικό επίπεδο και πιθανότατα τις επόμενες ημέρες αυτό να το συνειδητοποιήσει και η αγορά. 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.