Της Μαίρης Βενέτη
Η ανησυχία για την πορεία της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας οδήγησε σε αυξημένα μέτρα εγρήγορσης τρεις Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες μάλιστα έγιναν υπόδειγμα από τον πρόεδρο Τραμπ προς την «ανίκανη» κατά την γνώμη του FED, η οποία είναι «υπερβολικά υπερήφανη ώστε να παραδεχτεί το λάθος της ότι ενεργεί πάρα πολύ γρήγορα και "μαζεύει" πάρα πολύ», σύμφωνα με το χτεσινό του tweet στο οποίο παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα του είναι η Fed και όχι η Κίνα.
Προκαλώντας λοιπόν τον «θαυμασμό» του Αμερικανού Προέδρου, η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μείωσε χτες κατά 50 μονάδες βάσης στο επιτόκιο της, στο ιστορικό χαμηλό του 1%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας προχώρησε στην τέταρτη διαδοχική μείωση, οδηγώντας το επιτόκιο της, σε χαμηλό εννέα ετών, στο 5,40%.
Αλλά και η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης μείωσε το επιτόκιο της στο 1,5% αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές, οι οποίοι περίμεναν να κρατήσει αμετάβλητη την πολιτική της.
Το γεγονός ότι τρεις Κεντρικές Τράπεζες χτες προχώρησαν σε μείωση επιτοκίων έναντι να θωρακιστούν από τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου, είναι ενδεικτικό της μεγάλης ανησυχίας που υπάρχει στο «σύστημα», το οποίο και θεωρεί ότι ο λογαριασμός θα είναι μεγάλος και καθολικός.
Ήδη άρχισαν άλλωστε και οι πρώτες μετρήσεις του κόστους στο παγκόσμιο ΑΕΠ, αν και τα νούμερα που ήρθαν στην επιφάνεια –πέριξ του 0,7%- μπορεί να αποδειχθούν αισιόδοξα αν η βαλίτσα της σινοαμερικανικής διαμάχης πάει όντως πολύ μακριά.
Αυτή την ανησυχία άλλωστε αντικατοπτρίζει και η εκτίναξη του κλασικού επενδυτικού καταφυγίου του χρυσού ακόμα και πάνω από τα 1500 δολάρια/ουγγιά, αλλά και το συνεχές σφυροκόπημα του πετρελαίου που μετράει απώλειες άνω του 10% από τις αρχές Αυγούστου.
Απώλειες που δεν μπόρεσαν να προκαλέσουν ούτε οι προοπτικές ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.
Αλλά και στα υπόλοιπα εμπορεύματα η διάθεση δεν είναι καλύτερη, καθώς «αποχαιρετούν την κατανάλωση που χάνουν». Από αυτή την οπτική γωνία προφανώς, χτες ανακοινώθηκε η απόφαση της Glencore να βάλει λουκέτο για δύο χρόνια σ' ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού και κοβαλτίου στο Κονγκό.
Τα κέρδη της Glencore άλλωστε έχουν ήδη υποχωρήσει κατά ένα τρίτο, ενώ στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι το κλείσιμο του ορυχείου θα μειώσει κατά 20% την παγκόσμια παραγωγή κοβαλτίου, βασικό συστατικό των μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Συνεχίζοντας με τους κερδισμένους από το διεθνές κλίμα της ανασφάλειας, το γιεν και το ελβετικό φράγκο συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, ενώ άλλο ένα επενδυτικό καταφύγιο, τα κρατικά ομόλογα, κατέγραψαν εντυπωσιακό ράλι ανόδου, με αποκορύφωμα το χτεσινό γεγονός ότι όλα ανεξαιρέτως τα γερμανικά ομόλογα είχαν αρνητικό επιτόκιο.
Ενδεικτικά λοιπόν ν'αναφέρουμε ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου κατρακύλησε σε ιστορικό χαμηλό στο -0,59%, ενώ ταυτόχρονα η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 1,70%, διολισθαίνοντας μέχρι το χαμηλό του 1,63%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2016.
Σε ιστορικά χαμηλά βρέθηκαν και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, στο 0,17% και 0,13% αντίστοιχα.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα βέβαια, να σημειώσει η στήλη και δύο θετικές εξελίξεις.
Η πρώτη είναι ότι ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα του είναι η Fed και όχι η Κίνα. Είναι σαφέστατα μια δήλωση με νόημα και πολλαπλούς αποδέκτες.
Η δεύτερη είναι ότι η Κίνα παρόλο που απέρριψε τις κατηγορίες ότι χειραγωγεί το νόμισμα της, από την Τρίτη κινείται στην κατεύθυνση να ανακόψει την πτώση του έναντι του δολαρίου.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έθεσε την ισοτιμία αναφοράς του γουάν έναντι του δολαρίου σε υψηλότερο σημείο σε σχέση με εκείνο που ανέμεναν οι αναλυτές, με αποτέλεσμα το νόμισμα να ενισχυθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά 0,2%.
Η Κεντρική κινεζική τράπεζα όμως σχεδιάζει και κάτι άλλο: Να πουλήσει κρατικά ομόλογα αξίας 30 δισ. γουάν- 4,28 δισ. δολάρια- στις 14 Αυγούστου, προκειμένου να αντισταθμίσει περαιτέρω την βουτιά του νομίσματος.
Αν μη τι άλλο είναι μια κίνηση καλής θέλησης από πλευράς Πεκίνου.
Αν βοήθαγε λίγο και η Fed….
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
AP Photo/Richard Drew