Μέσα σε σχεδόν ένα μήνα, όσο διήρκεσαν οι πρωτοφανείς δασμοί ΗΠΑ-Κίνας, το δολάριο και η Wall Street κινδύνεψαν να χάσουν σε κύρος και επενδυτικές εισροές, όσα έχτιζαν για χρόνια. Τα δημοσιεύματα για πιθανή εκθρόνιση του δολαρίου είχαν πάρει το μορφή χιονοστιβάδας, ενώ το κορυφαίο χρηματιστήριο του κόσμου έφτασε στο αποκορύφωμα της κρίσης να χάνει περίπου 7 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, που είναι το μεγαλύτερο ποσοτικά sell-off όλων των εποχών.
Η αναταραχή είχε ως αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα σε εναλλακτικές επιλογές. Ορισμένες από αυτές, όπως ο χρυσός δείχνουν ότι υποχωρούν. Το απόλυτο επενδυτικό καταφύγιο έχει χάσει περίπου 9% από το ιστορικό υψηλό του Απριλίου, διότι πολύ απλά η αβεβαιότητα έχει περιοριστεί. Υπάρχουν, ωστόσο και άλλες λύσεις, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα… απαρνηθούν οι επενδυτές τώρα που η ένταση στο παγκόσμιο εμπόριο εμφανίζει τάσεις αποκλιμάκωσης.
Η διαφοροποίηση από το δολάριο αποτέλεσε ίσως την κορυφαία στρατηγική, με τους επενδυτές να προτιμούν τον χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα, κρατικά ομόλογα ισχυρών οικονομιών όπως της Γερμανίας, ισχυρά νομίσματα όπως το ελβετικό φράγκο, το ιαπωνικό γεν και το ευρώ, καθώς και μετοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Για την πορεία του δολαρίου πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του εμπορικού πολέμου και εν συνεχεία από τις μειώσεις επιτοκίων από την Fed.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάλυση του διάσημου καθηγητή του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρόγκοφ, σύμφωνα με την οποία το δολάρια θα συνεχίσει να βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου, διότι δεν υπάρχει κάτι να το αντικαταστήσει συνολικά. Όμως το αμερικανικό νόμισμα ενδέχεται να χάσει σε κύρος, υπό την έννοια ότι δεν θα είναι πλέον τόσο μοναδικό όσο ήταν τις περασμένες δεκαετίες.
Μία άλλη δημοφιλής επιλογή ήταν η διαφοροποίηση από την Wall, κάτι πολύ λογικό από τη στιγμή που αυξάνονταν σχεδόν κάθε εβδομάδα οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ. Τι θα συμβεί, λοιπόν, τώρα που το κλίμα δείχνει να βελτιώνεται;
Η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον για τις αμερικανικές μετοχές, οι επενδυτικοί δείχνουν επιστρέφουν σιγά σιγά σε προβλέψεις για υψηλότερες τιμές. Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, τοποθετεί τον S&P 500 στις 6.100 μονάδες στο τέλος του 2025, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5.900 μονάδες (στις 5.890 μονάδες έκλεισε χθες). Ουσιαστικά δηλαδή, οι θετικές εκτιμήσεις δίνουν σχετικά μικρά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα (3,5% στην περίπτωση της Goldman Sachs), προεξοφλώντας καλύτερες ημέρες, αλλά όχι ένα νέο μεγάλο ράλι.
Υπάρχει, βέβαια και ο αντίλογος από αναλυτές που συνεχίζουν να βλέπουν ακόμη σύννεφα στον ορίζοντα. Η UBS υποβαθμίζει τη σύσταση για τις αμερικανικές μετοχές σε «ουδέτερη», τονίζοντας ωστόσο ότι βλέπει περιθώρια ανόδου. Απλώς η σχέση ρίσκου-απόδοσης δεν είναι πλέον τόσο ελκυστική. Άλλοι αναλυτές στρέφουν το βλέμμα στην Ευρώπη και άλλοι στην Ασία και κυρίως σε χρηματιστήρια όπως της Φρανκφούρτης και του Χονγκ Κονγκ.
Η Goldman, μάλιστα, δίνει έμφαση στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ως μέσο διαφοροποίησης από τον τεχνολογικό κλάδο, καθώς όπως εκτιμά αποτελούν καλό παράδειγμα υποτιμημένης αξίας. Στην Ευρώπη, παρά τα δεδομένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει τονωθεί σημαντικά, μετά την απόφαση για αύξηση των αμυντικών δαπανών, αλλά και την ιστορική στροφή της Γερμανίας, η οποία μετά από πάρα πολλά χρόνια ετοιμάζει να χαλαρώσει τα… δημοσιονομικά λουριά.
Δεν είναι τυχαίο που ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο στα χρονικά, ενώ δεν έχει ακόμη διευθετηθεί το θέμα των δασμών με τις ΗΠΑ. Οι αγορές προεξοφλούν ότι μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας και ΗΠΑ-Κίνας, η Ευρώπη θα είναι η επόμενη και με φόντο τη δημοσιονομική χαλάρωση οι επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες. Εύλογα, λοιπόν, οι γερμανικές μετοχές δέχονται εισροές.
Η Barclays, από την πλευρά της, εκτιμά ότι η ταχύτερη των προσδοκιών αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων απομακρύνει τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης, προειδοποιώντας ωστόσο ότι με τις μετοχές να έχουν ξεπεράσει το επίπεδο που βρίσκονταν πριν τις ανακοινώσεις για τους δασμούς, φαίνεται ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος των θετικών εξελίξεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Barclays δίνει τιμή-στόχο για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 τις 540 μονάδες, όταν χθες ο δείκτης έκλεισε στις 543 μονάδες. Οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας δεν αποκλείουν την άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών στο επόμενο 12μηνο (σε αντίθεση με την τιμή-στόχο), αλλά πιστεύουν ότι τα όποια κέρδη θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο η ανάπτυξη θα ξεπεράσει τις προβλέψεις για να δώσει ώθηση σε εταιρικά κέρδη και αποτιμήσεις. Ο οίκος ταυτόχρονα σημειώνει ότι υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με την προοπτική σύναψης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης.
Εν κατακλείδι, οι αναλύσεις των ειδικών δείχνουν μία στροφή προς χαρτοφυλάκια που δεν θα έχουν τόσο μεγάλη συγκέντρωση στη Wall Street και ταυτόχρονα θα χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη διαφοροποίηση σε όλα τα επίπεδα, καθώς το κλίμα δεν ευνοεί τις μεγάλες αποδόσεις των περασμένων δύο ετών.