Ο μεγάλος ανταγωνισμός των τεχνολογικών κολοσσών
Shutterstock
Shutterstock
Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο μεγάλος ανταγωνισμός των τεχνολογικών κολοσσών

Η Amazon έγινε ο τελευταίος γίγαντας της τεχνολογίας που προέρχεται από την Αμερική και ποντάρει μερικά δισεκατομμύρια, 4 για την ακρίβεια, στο πιο δημοφιλές επίτευγμα της τεχνολογίας σήμερα, την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο κολοσσός του Τζεφ Μπέζος αποκτά μερίδιο στην Anthropic, μία startup δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης για να φτιάξει στην ουσία ένα αντίπαλο δέος του ChatGPT και όχι μόνο. Η μανία με την Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εκ των πραγμάτων να κάνει με το χρήμα, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε στην εποχή που σημειώνονται τα πρώτα μεγάλα βήματα στο πεδίο της AI, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι επίσης πολύ λογικό τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στους μεγάλους παίκτες της τεχνολογίας. 

Η Microsoft επένδυσε τον περασμένο Ιανουάριο σχεδόν 13 δισ. δολάρια στην OpenAI και το αποτέλεσμα τη δικαίωσε και με το παραπάνω. Το δημιούργημα της OpenAI, το γνωστό πλέον σε όλους ChatGPT, τάραξε τα νερά και προκάλεσε ντόρο σε ολόκληρο τον πλανήτη με τις ικανότητές του, επιτρέποντας και μία προβολή για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον στον ψηφιακό κόσμο. Ένα μήνα μετά, τον Φεβρουάριο του 2023, ήταν η σειρά της Alphabet, μητρικής της Google να λανσάρει το Bard, παίρνοντας και αυτή θέση στον αγώνα της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης. 

Το ενδιαφέρον είναι φυσικά και επενδυτικό, κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό από τις επιδόσεις των τεχνολογικών μετοχών. Την ώρα που ο S&P 500 έχει καταγράψει κέρδη κοντά στο 13% μέσα στο 2023, η άνοδος των μετοχών των 5 μεγαλύτερων εταιρειών του, Apple, Microsoft, Google, Amazon, Nvidia, που τυγχάνει να είναι τεχνολογικές, ξεπερνάει το 50%. Γι’ αυτό όλοι οι γίγαντες της τεχνολογίας θέλουν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στην Τεχνητή Νοημοσύνη και να πάρουν προβάδισμα στην κούρσα για την παγκόσμια κυριαρχία στον πιο σημαντικό τομέα της ψηφιακής επανάστασης.

Μπροστάρης της ανόδου είναι η Nvidia, η οποία έχει γίνει δέκτης του hype που αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη γιατί κατασκευάζει τα τσιπάκια που είναι οι εγκέφαλοι των νέων τεχνολογιών. Και μόνο το γεγονός ότι οι πιο συντηρητικές προβλέψεις αναφέρουν ότι η αγορά της τεχνητής νοημοσύνης θα αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 27% έως το 2030 φτάνει για να συντηρηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στα ύψη. 

Η μετοχή της Nvidia κερδίζει 188% φέτος, βάζοντας την τεχνολογική από την Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, στο κλαμπ των εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία άνω των 1 τρισ. δολαρίων. Ακολουθεί η μετοχή της Amazon, η οποία σημειώνει άνοδο 56% μέσα στο 2023 και η Google με κέρδη 49%. Την πεντάδα ολοκληρώνουν οι Apple και Microsoft με άνοδο 35% και 32% αντίστοιχα. 

Η Capital Economics προσπάθησε με μία σειρά συνεντεύξεων σε πελάτες της επενδυτές, να χαρτογραφήσει το ενδιαφέρον για την AI. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, παρατηρείται μία πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ αισιοδοξίας και επιφυλακτικότητας αναφορικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη σε οικονομίες και αγορές. 

Σε ποσοστό περίπου 80%, οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μεταμορφώσει σε εντυπωσιακό βαθμό την παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα, η αισιοδοξία είναι ευρεία και αφορά επενδυτές από την Ασία, την περιφέρεια EMEA και την Αμερική. Όμως την ίδια ώρα, η αισιοδοξία συνοδεύεται και από ένα βαθμό αβεβαιότητας. Καταγράφονται μεγάλες διαφορές στις απόψεις για το ποια μορφή θα έχει ακριβώς η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Λίγο πάνω από τα δύο τρίτα των επενδυτών πιστεύουν ότι η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη. Αλλά το ένα πέμπτο εκτιμά ότι οι μεγάλες ανατροπές θα αφορούν κυρίως στις ΗΠΑ.