Ο ασυγκράτητος πληθωρισμός βούλιαξε τη Wall - Sell off στην Ευρώπη

Ο ασυγκράτητος πληθωρισμός βούλιαξε τη Wall - Sell off στην Ευρώπη

Ο ασυγκράτητος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος παρέμεινε και τον Μάιο σε υψηλό 40 ετών, βύθισε τους βασικούς δείκτες της Wall, με τον Dow να υποχωρεί πάνω από 800 μονάδες και τις απώλειες των S&P 500 και Nasdaq να αγγίζουν το 3%.

Οι επενδυτές ανησυχούν για το τι θα χρειαστεί να πράξει η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να τιθασεύσει το πληθωριστικό ράλι, ενώ το ήδη άσχημο κλίμα επιβάρυνε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ο οποίος κατέγραψε ισχυρή πτώση στο ιστορικό χαμηλό των 50,2 μονάδων για τον Ιούνιο από τις 58,4 τον Μάιο.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε  πτώση 2,7% στις 31,646 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq με πτώση 3,5% στις 11.425 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 με πτώση 2,9% στις 3.930 μονάδες. 

Την ίδια στιγμή βαριές απώλειες κατέγραψαν και οι ευρωαγορές στον απόηχο της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η EKT με τον Dax να κλείνει με πτώση 3%, τον FTSE MIB στο -5,1%, τον Stoxx 600 -2,6% αλλά και τον CAC στο -2,6%.

To brent αποκλιμακώνεται στα 121 δολάρια με πτώση 1,6%. Θετικό γύρισμα στο χρυσό που κερδίζει 1,14% στα 1.874 δολάρια η ουγγιά. To φυσικό αέριο στα 83,6 ευρώ.

Όπως αναφέρουν αναλυτές η πτώση στις ευρωαγορές οφείλεται στο γεγονός πως η ΕΚΤ δεν τήρησε ξεκάθαρη στάση στο ζήτημα αύξησης των επιτοκίων και παράλληλα οι επενδυτές προβληματίζονται για τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος ίσως οδηγήσει σε μεγαλύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων.  

Στα ύψη το ελληνικό δεκαετές

Το δεκαετές ελληνικό spread από το 0,50% του καλοκαιριού του 2021 πλέον αγγίζει στο 4,3%. Αντίστοιχα όλα τα εταιρικά ομόλογα έχουν εκτοξευτεί σε αποδόσεις με αποτέλεσμα να βλέπουμε πίεση στις τιμές τους, τόσο στο ελληνικό ταμπλό όσο και στο OTC.  Οι εταιρίες που μπόρεσαν και δανείστηκαν με χαμηλό επιτόκιο το προηγούμενο διάστημα έχουν γεμάτα ταμεία με χαμηλό κόστος και μπορούν να επενδύσουν σε ένα περιβάλλον που δε θα μπορούσαν να αντέξουν εύκολα το κόστος σήμερα.

Παράλληλα και η ίδια η χώρα έχει καταφέρει να μαζέψει από τις αγορές ένα σημαντικό κομμάτι σε ρευστότητα, έχοντας την πολυτέλεια να περιμένει για να βρει και πάλι χαμηλότερα επιτόκια στο μέλλον. Η ερώτηση είναι πόση διάρκεια θα έχουμε υψηλό πληθωρισμό και σε τι μέγεθος θα αυξηθούν τα επιτόκια μεσοπρόθεσμα.

Το μη ξεκάθαρο σχέδιο της ΕΚΤ για τις επαναγορές ομολόγων δημιουργεί έντονη ανησυχία στους επενδυτές. «Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το εάν οι επανεπενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν, στην περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν», λέει ο Rohan Khanna της UBS. «Υπήρχαν κάποιες ελπίδες πριν από τη συνεδρίαση ότι δούλευαν πάνω σε κάποιο νέο μηχανισμό, αλλά η Λαγκάρντ δε μας είπε τίποτα καινούργιο. Το μεγάλο ερώτημα των πελατών είναι ποιος θα αγοράσει ιταλικά ομόλογα όταν η ΕΚΤ κάνει πίσω» συμπληρώνει ο ίδιος.

Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αυστηροποίηση της νομισματικής της πολιτικής και αύξηση των επιτοκίων στην ζώνη του ευρώ έχει προκαλέσει μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων στις πιο αδύναμες αγορές ομολόγων της Ευρώπης.

Ανησυχία προκαλεί και το «χάσμα» στις αποδόσεις μεταξύ των 10ετών ιταλικών ομολόγων και των γερμανικών ομολόγων που διευρύνεται για τρίτη ημέρα στις 226 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο από τον Μάιο του 2020. Μία κίνηση που το φέρνει πιο κοντά στο όριο των 250 μονάδων βάσης, σημείο που οι υπεύθυνοι της ΕΚΤ έχουν επισημάνει ως «ζώνη κινδύνου».

Τι ανακοίνωσε η ΕΚΤ

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως αναμένονταν την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων την 1η Ιουλίου και έδωσε ξεκάθαρο σήμα ότι θα αρχίσουν επιτοκιακές αυξήσεις από τον Ιούλιο για να καταπολεμηθεί ο επίμονος πληθωρισμός. Με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει στο υψηλό ρεκόρ του 8,1% στην ευρωζώνη η ΕΚΤ αποσύρει γρήγορα πολιτικές στήριξης που είχε χρησιμοποιήσει για μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ «οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική ήταν ομόφωνες». Παράλληλα, αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και εκτιμά πλέον ότι ο πληθωρισμός φέτος θα κυμανθεί στο 6,8% από 5,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Η ίδια ανέφερε πως η ανάπτυξη φέτος θα κυμανθεί στο 2,8% από 3,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Ενώ προσέθεσε πως το κόστος χρηματοδότησης έχει ήδη αυξηθεί και πράγματι μια ματιά στις αποδόσεις ομολόγων της ευρωζώνης έδειξε ότι κινήθηκαν ανοδικά μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Το δεκαετές γερμανικό ομόλογο είδε την απόδοσή του να φτάνει το 1,41% που είναι υψηλό οκταετίας, ενώ το ελληνικό ομόλογο σκαρφάλωσε στο 4,07%.

«Η αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 25 μονάδες βάσεις, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Περιμένουμε την αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο να έχει άμεση επίπτωση στον πληθωρισμό; Η απάντηση είναι όχι» επεσήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ίδια προσέθεσε πως «εάν η ζήτηση αποδυναμωθεί μεσοπρόθεσμα, αυτό θα συμβάλει στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. Ο πληθωρισμός θα παραμένει σε υψηλά και μη επιθυμητά επίπεδα για κάποιο διάστημα ακόμα. Μετά τον Σεπτέμβριο με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις μας αναμένουμε ότι θα υπάρξει βαθμιαία, αλλά συνεχής αύξηση των επιτοκίων, κάτι που θεωρούμε κατάλληλη πολιτική».

Γιατί πέφτει η Wall Street

Οι επενδυτές στη Wall Street προβληματίζονται έντονα από τον επίμονο πληθωρισμό ο οποίος αυξήθηκε κατά 8,6% τον Μάιο στις ΗΠΑ, σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό από το 1981, ο οποίος ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι τον τοποθετούσαν στο 8,3%.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε περαιτέρω τον Μάιο, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 8,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, μια ευρεία καταγραφή των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών, αυξήθηκε ακόμη περισσότερο από ό,τι εκτιμούσε ο Dow Jones 8,3%. Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 6%, ελαφρώς υψηλότερος από την εκτίμηση του 5,9%. Σε μηνιαία βάση, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 1%, ενώ ο πυρήνας αυξήθηκε κατά 0,6%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις 0,7% και 0,5%.

Η Fed έχει ήδη αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια της, κατά συνολικά 75 μονάδες βάσης, δρομολογώντας τη σύσφιξη της πολιτικής της μετά τις ιδιαίτερα διευκολυντικές πολιτικές που υιοθέτησε για να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να ξεπεράσει τον σκόπελο της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο ισχυρός πληθωρισμός δεν αποκλείεται να αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων της προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές, με κίνδυνο να εκτροχιάσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, εκτιμούν αναλυτές.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η Fed να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της επόμενης εβδομάδας , αλλά και τον Ιούλιο για να επιβραδύνει στη συνέχεια τις αυξήσεις.

Πώς κινείται το πετρέλαιο

Το brent σημειώνει πτώση 1,79% στα 120,87 δολάρια και το WTI 2,22% στα 118,75 δολάρια.  Από τη μία υπάρχει η αυξημένη ζήτηση για καύσιμα από τις ΗΠΑ καθώς διανύουν μια περίοδο έντονης κινητικότητας λόγω καλοκαιρινών εξορμήσεων σε όλη τη χώρα ενώ από την άλλη υπάρχουν φόβοι ότι τα νέα lockdown στην Κίνα θα περιορίσουν την παραγωγική διαδικασία και τις μετακινήσεις και κατά συνέπεια τη ζήτηση.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον πλανήτη έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 12% σε ετήσια βάση παρά το γεγονός ότι λόγω των lockdown η ζήτηση υποχώρησε.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Μεικτές τάσεις κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα να βρίσκονται στο επίκεντρο ενώ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αντίστοιχα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να καλπάζει και τις κεντρικές τράπεζες να προσπαθούν με αλλαγές στη νομισματική τους πολιτική να τον συγκρατήσουν, υπάρχει έντονη η ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών για ενδεχόμενη περίοδο ύφεσης, γεγονός που συντελεί σε ένα κλίμα παρατεταμένης αβεβαιότητας στις χρηματαγορές.

«Καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική τάση, είναι απίθανο να χαλαρώσει περαιτέρω η νομισματική πολιτική» σχολιάζουν οι αναλυτές ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμα και μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Σε αυτό το κλίμα, στην ηπειρωτική κίνα ο Shanghai Composite κέρδισε 0,6% και ο Shenzhen ενισχύθηκε κατά 1,014% καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό μπορεί να έδειξαν αύξηση κατά 2,1% τον Μάιο, ωστόσο δεν αποτέλεσαν έκπληξη με τους αναλυτές να τα προβλέπουν με ακρίβεια.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 0,17%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 1,46% και ο Kospi έχασε 1,21%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,8%.

Θετικό γύρισμα στο χρυσό

Θετικό γύρισμα καταγράφει ο χρυσός με κέρδη 1,14% στα 1.874 δολάρια η ουγγιά, σε μια εβδομάδα που το πολύτιμο μέταλλο να πιέζεται από το ράλι στην αγορά αμερικανικών ομολόγων με τις αποδόσεις τους να είναι πιο ελκυστικές για τους επενδυτές που τις προτιμούν για τις τοποθετήσεις κεφαλαίων τους. 

Στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα το ασήμι χάνει 1,68%, το παλλάδιο 1,26% και η πλατίνα 1,47%.