Νηνεμία και ανακωχή στο Χ.Α. - Κέρδη 8,19% για FF Group

Νηνεμία και ανακωχή στο Χ.Α. - Κέρδη 8,19% για FF Group

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση ειδικών συνθηκών ήταν (και) η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μετά τις ακρότητες και τις τεράστιες διακυμάνσεις που έλαβαν χώρα στη χθεσινή συνεδρίαση, η αγορά – με πληγωμένη ψυχολογία – προσπάθησε να βρει εκ νέου τις ισορροπίες της.

Ήταν μια συνεδρίαση νηνεμίας, μείωσης πρωτοβουλιών και γενικώς παύσης εχθροπραξιών, με στόχο η αγορά να βρει εκ νέου τα «γράδα» της, μετά τις στρεβλώσεις που καταγράφηκαν χθες, αλλοιώνοντας σημαντικά το προφίλ όλης της αγοράς, αλλά και επιμέρους μετοχών. Η εικόνα των όγκων και των τζίρων μαρτυρά ότι χαμήλωσαν οι τόνοι σήμερα, ενώ μουδιασμένο ήταν γενικά όλο το σύστημα.

Ως ένα βαθμό η αγορά ανέκτησε μέρος των ισορροπιών της, δεδομένου ότι ο Γενικός Δείκτης κρατήθηκε πλησίον της κομβικής ζώνης των 820 μονάδων ενώ κρατήθηκαν με ασφάλεια τα επίπεδα των 800 – 810 μονάδων, όμως η ανασφάλεια και η καχυποψία ήταν κυρίαρχα στοιχεία, καθώς η αγορά έκλεισε στα χαμηλά ημέρας!

Αρχικώς υπήρξε διάθεση το Χ.Α. να «χτίσει» πάνω στο ισχυρό momentum του χθεσινού γυρίσματος, όπου ο Γ.Δ. «επέστρεψε» σε άνοδο 0,89% από πτώση 2,95%, κάτι κάθε άλλο παρά συνηθισμένο, όμως – όπως φάνηκε – δεν υπήρχαν δυνάμεις και ψυχολογία για κάτι καλύτερο άμεσα.

Ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως το υψηλό ημέρας και τις 827,79 μονάδες όταν κατέγραφε κέρδη περί το 1,21%, όμως σταδιακά έχασε σχεδόν το σύνολο των κερδών τους, κλείνοντας τελικά στις 818,67 μονάδες με οριακή άνοδο 0,09%, στο χαμηλό ημέρας!

Η αξία συναλλαγών εύλογα ήταν μειωμένη έναντι της χθεσινής – ειδικών συνθηκών – συνεδρίαση και επέστρεψε στα κανονικά – για την τρέχουσα συγκυρία – επίπεδα, διαμορφούμενος στα 60,07 εκατ. ευρώ (έναντι 101 εκατ. ευρώ χθες) με τα 9,06 εκατ. ευρώ, ήτοι το 15,20% του συνόλου να είναι πακέτα.

Μειωμένος ήταν και ο όγκος της συνεδρίασης που κατήλθε στα 45,3 εκατ. τεμάχια, ενώ χθες ήταν στα 78 εκατ. τεμάχια, με τα 36,1 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες, έναντι 58,8 εκατ. τεμάχια που διακινήθηκαν χθες.

Πάντως, η μετοχή της Folli Follie κινήθηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα ανοδικά κλείνοντας στα 9,25 ευρώ με άνοδο 8,19%, ενώ διακινήθηκε όγκος 1,37 εκατ. τεμαχίων. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου διαμορφώνεται στα 619,2 κατ. ευρώ, έχοντας κερδίζει περίπου 100 εκατ. ευρώ από το χθεσινό χαμηλό, όμως υπολείπεται περίπου 420 εκατ. ευρώ από τα πρόσφατα επίπεδά της, πριν «σκάσει» η επίμαχη έκθεση του QCM.

Στα θετικά της ημέρας επίσης τα θετικά πρόσημα και για τις τρεις μετοχές του ομίλου Intracom, που θυμίζουμε ότι χθες δέχτηκαν επίθεση φημολογιών, κλείδωσαν στο -30%, όμως ανέκτησαν τις δυνάμεις τους στο φινάλε κλείνοντας με μικρότερες απώλειες. Σήμερα λοιπόν η Intralot ενισχύθηκε κατά 4,09% με 1,1 εκατ. τεμάχια, η Intracom Κατασκευές +1,67% και η Intracom Holdings +1,64%.

Στο χώρο του Large Cap το κλίμα ήταν μοιρασμένο, με 12 ανοδικές, 11 πτωτικές και δύο αμετάβλητες μετοχές. Θετικά ξεχώρισε η ΔΕΗ με άνοδο 3,49%, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν οι ΟΤΕ, Τιτάν, Πειραιώς και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, πιέστηκαν τίτλοι όπως ΕΛΠΕ -1,99%, Μυτιληναίος -1,90%, Coca Cola HBC -1,82%, ΑΔΜΗΕ -1,57%, Eurobank -1,36% και Aegean Airlines -1,16%.

Στον Mid Cap, παρότι ενδοσυνεδριακά η εικόνα ήταν λίαν θετική, εντούτοις στο κλείσιμο μετριάστηκα σημαντικά ο όποιος ενθουσιασμός. Πλην των μετοχών του ομίλου Intracom ανοδικά έκλεισαν οι Νηρέας, Υγεία, Attica Bank και Πλαίσιο, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι MIG, Cenergy Holdings, J&P Άβαξ και Ελλάκτωρ. Πάντως, μετά από τριήμερο πτωτικής ισοπέδωσης, το δικαίωμα στην ΑΜΚ της Attica Bank έκλεισε με άνοδο 13,64% στα 0,0050 ευρώ.

Στην ευρύτερη αγορά και στις μικρότερες αποτιμήσεις, κινητικότητα και κέρδη παρατηρήθηκαν σε μετοχές όπως Δομική Κρήτης, Γ. Ε. Δημητρίου, Βαρβαρέσος, Mermeren Kombinat (νέα ιστορικά υψηλά), Περσεύς, Εβροφάρμα, Κλωσ. Ναυπάκτου, Γενική Εμπορίου, Σελόντα, Pasal, Έλαστρον και Δρομέας.

Σχεδόν μοιρασμένη ήταν η εικόνα στο σύνολο της αγοράς, καθώς 62 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 52 που υποχώρησαν.

Τοξική στρέβλωση όσα έγιναν χθες στην αγορά

Πάντως, όσα έγιναν χθες στην αγορά ήταν μια απολύτως ακραία στρέβλωση, καθώς επιβλήθηκε μέσω της τοξικής φημολογίας και της αόριστης σεναριολογίας, που λόγω της ευάλωτης ψυχολογίας των επενδυτών, μπόρεσε και προκάλεσε ισχυρότατο, σχεδόν πρωτοφανές ρήγμα στην αγορά.

Ήταν μια συνεδρίαση που θα μείνει στην ιστορία για τη «βιαιότητα» της αρχικής πτώσης σε πλείστες μετοχές, εν μέσω γενικευμένου πανικού και αγελαίων συμπεριφορών, αλλά και για την αλλαγή του σκηνικού, όταν ο μεγάλος πανικός απομακρύνθηκε και επικράτησε – ξανά – το έλασσον της επενδυτικής λογικής.

Ήταν μια συνεδρίαση που δοκίμασε τις αντοχές όλων, χρηματιστών, επενδυτών, εποπτικών αρχών, επιχειρηματιών και όλων όσων εμπλέκονται με τη ελληνική αγορά.

Η αγορά έγινε «άντρο» φημών και διακινητών σεναρίων, ενώ μετά από την καταστροφή που έγινε με την περίπτωση της Folli Follie, αρκετοί έκαναν εύκολους και υπεραπλουστευμένους συνειρμούς, διαλύοντας κάθε έννοια τεχνοκρατικής προσέγγισης.

Βεβαίως, το χθεσινό γύρισμα αλλά και η περαιτέρω σταθεροποίηση αρκετών τίτλων σήμερα, αποδεικνύει περίτρανα – για ακόμη μια φορά – ότι οι ρευστοποιήσεις υπό το κράτος πανικού, ποτέ δεν αποδεικνύονται ωφέλιμες για τους επενδυτές.

Δεκάδες μετοχές χθες έφτασαν να υποχωρούν 5%, 10%, 15% ή και 20%, καθώς οι επενδυτές μέσα από αγελαίες συμπεριφορές πουλούσαν άκριτα, όμως στο φινάλε οι ίδιες μετοχές είχαν γυρίσει θετικά! Τα σενάρια καταστροφής, θέλουν διπλό και τριπλό… φιλτράρισμα, πριν τους δοθεί η «εξουσία» να γίνουν επενδυτικοί… σύμβουλοι!