Με μικτά πρόσημα διαπραγματεύονται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την απόφαση του αμερικάνου προέδρου σχετικά με τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά.
Ο Τραμπ θα ανακοινώσει σήμερα εάν θα αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η οικονομία του Ιράν εξαρτάται κατά 60% από τα έσοδα από το πετρέλαιο.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι η οικονομία της χώρας δεν θα επηρεαστεί εάν ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015. «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Εάν η Αμερική αποσυρθεί από τη συμφωνία, δεν θα επηρεαστεί η οικονομία μας», δήλωσε ο Βαλιολάχ Σεΐφ στην κρατική τηλεόραση.
Μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου σε νέα υψηλά επίπεδα τη Δευτέρα, η αγορά ενέργειας επέστρεψε στην κανονικότητά της και το WTI υποχώρησε κάτω από τα $70 το βαρέλι, ενώ το Brent κυμάνθηκε γύρω στα 75,40 δολάρια.
Οι τιμές βρέθηκαν υπό πίεση, καθώς η αγορά αναμένει με νευρικότητα την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται στο 0,1%, με τους περισσότερους τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε θετικό έδαφος.
Τις χειρότερες επιδόσεις σημειώνουν οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας, με απώλειες περίπου 0,3%
Στα επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,63% στις 12.864 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,34% στις 5.513 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE κερδίζει 0,18% στις 7.580 μονάδες.
Στους δείκτες της περιφέρειας, ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,14% στις 10.127 μονάδες, όπως και ο ιταλικός FTSE MIB που σημειώνει μεγάλες απώλειες 1,68% στις 24.122 μονάδες.
Στα μακροοικονομικά νέα, αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Μάρτιο, σε μια ένδειξη πως τα εργοστάσια της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, ολοκλήρωσαν το α'' τρίμηνο θετικά έπειτα από δύο απογοητευτικούς μήνες.