Νέο «στέγνωμα» τζίρου, προσπάθεια διακράτησης των 745 μονάδων στο Χ.Α.

Νέο «στέγνωμα» τζίρου, προσπάθεια διακράτησης των 745 μονάδων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Προσπάθεια να βγάλει άμυνες και στηρίξεις στην περιοχή μεταξύ των 740-750 μονάδων κάνει στη συνεδρίαση της Παρασκευής το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο προέρχεται από τριήμερο πτώσης, κυρίως στις τράπεζες.

Πάντως, η εβδομάδα κλείνει πτωτικά, παρ' ότι υπήρχε η προσμονή για κάτι καλύτερο, μετά την ανοδική «παρακαταθήκη» της προηγούμενης.

Όμως, λόγω περιορισμένου τζίρου και μη εισροής νέων κεφαλαίων, η αγορά δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την υπέρβαση των 770 μονάδων που ήταν το ενδοσυνεδριακό υψηλό της Δευτέρας και θα άλλαζε – βραχυχρόνια – την τεχνική εικόνα, οπότε το 4ήμερο που ακολούθησε ο Γ.Δ. «κρέμασε» χαμηλότερα.

Στην αγορά δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά σε ότι αφορά την ειδησεογραφία, όπως δεν είχε αλλάξει κάτι δραματικά την περασμένη εβδομάδα, που ήταν η πρώτη ανοδική μετά από έξι διαδοχικά πτωτικές.

Αυτό που είναι υπαρκτό και δίνει… γραμμή στις ημερήσιες πρωτοβουλίες των βραχυχρόνιων, είναι ο μόνιμος προβληματισμός και το έντονο παρασκήνιο που διαρκώς συντηρείται στο χώρο των τραπεζών, με τους traders να εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν τις διάφορες διαρροές.

Τα σοβαρά και ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν ανακόψει σημαντικά τις κινήσεις τους στις πρώτες 15 έως τώρα συνεδριάσεις του Οκτώβρη, κάτι που φαίνεται από το μέσο ημερήσιο τζίρο που έχει πέσει στα 40-42 εκατ. ευρώ, ενώ το Σεπτέμβριο οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 71 εκατ. ευρώ!

Έτσι, η αγορά αρκείται σε ρηχές και χωρίς «στίγμα» συνεδριάσεις, με κύριο χαρακτηριστικό των ημερών τους εξαιρετικά μειωμένους όγκους ακόμη και στο χώρο του Large Cap που βλέπουμε μετοχές να κάνουν 5 ή 10 χιλ. τεμάχια σε εφτά ώρες συνεδρίασης!

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η όποια… μάχη γίνεται για να μη ξεφύγει ο Γενικός Δείκτης πέρα από τα επιτρεπτά (για την τεχνική ανάλυση) δεδομένα, δηλαδή να μην πέσει κάτω από τις 740 μονάδες, που θα άλλαζαν – βραχυχρόνια – την εικόνα.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, στις 741 μονάδες περνά ο απλός Κινητός Μέσος Όρος (ΚΜΟ) των 200 ημερών ενώ στις 747 μονάδες βρίσκεται ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών.

Χθες, κρατήθηκαν τα επίπεδα αυτά, ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης είχε χαμηλό ημέρας στις 742,28 μονάδες όταν κατέγραφε απώλειες 2,01%, ενώ παρόμοιο σκηνικό υπήρξε και σήμερα.

Ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως το χαμηλό των 742,75 μονάδων που είναι έως τώρα ο «πάτος» της σημερινής συνεδρίασης και κάνει μια προσπάθεια να σταθεροποιηθεί ελαφρώς υψηλότερα.

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 749 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,45%, ενώ μετά την αρχικά πτωτική κίνηση, οι περισσότερες μετοχές του FTSE 25 γύρισαν ήπια ανοδικά, ενώ βελτιώθηκε η εικόνα των τραπεζών.  

Ο τζίρος είναι πολύ μειωμένος σήμερα καθώς φτάνει μόλις στα 12 εκατ. ευρώ, οπότε δύσκολα θα ξεπεράσει το… ταβάνι των ημερών που είναι τα 40 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς έφτασε να υποχωρεί άνω του 4% όμως πλέον έχει μαζέψει σημειώνοντας πτώση 0,40%, ενώ ανοδικά έχουν γυρίσει οι υπόλοιπες του κλάδου, με την Attica Bank στο +3,70% και τη Eurobank +1,43%.

Στον Large Cap η εικόνα τείνει βελτιούμενη, μετά την κυριαρχία της πτώσης το πρώτο δίωρο, ενώ σε αρνητική τροχιά παραμένουν μόνο οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia Properties και Fourlis.

Στον αντίποδα, κέρδη άνω ου 1% έχουν οι ΔΕΗ, Τιτάν, Jumbo και ΕΧΑΕ, ενώ μικρότερη άνοδο σημειώνουν οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Aegean Airlienes, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Folli Follie και Σαράντης.

Στο Mid Cap που χθες δέχτηκε ισχυρότατες πιέσεις, γίνεται προσπάθεια ανασύνταξης από τίτλους όπως MIG, Cenergy Holdings, Intracom, Ικτίνος, Intralot, Πλαίσιο και Υγεία.

Στην ευρύτερη αγορά η εικόνα είναι βελτιωμένη, καθώς 48 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 28 που καταγράφουν απώλειες.