Του Απόστολου Σκουμπούρη
Παραμένει η ενδιαφέρουσα εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο επιβεβαιώνει την αλλαγή του σκηνικού που επιχειρείται στις τελευταίες συνεδριάσεις, με κεντρικό καταλύτη την περαιτέρω μείωση του ρίσκου χώρας, όπως αυτή καθρεφτίζεται στην αγορά ομολόγων.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είχε μείνει σε λήθαργο και απαξίωση το τελευταίο τρίμηνο, παρακολουθώντας από μακριά το μόνιμο bull market των διεθνών αγορών, εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια και στην αδυναμία έλκυσης νέων κεφαλαίων.
Αυτό, τείνει να αλλάξει λίγο το τελευταίο διάστημα, κάτι που αντανακλάται στην ημερήσια αξία συναλλαγών, η οποία στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις κινείται σχεδόν σε διπλάσια νούμερα από τους μέσους όρους που είχε το απαξιωμένο δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.
Είναι σαφές ότι υπάρχει επαναδραστηριοποίηση ισχυρών χαρτοφυλακίων που για καιρό είχαν ανακόψει τις κινήσεις τους, ενώ το θετικό είναι πως πέρα από τις τράπεζες, καταγράφονται ενδιαφέρουσες εναλλαγές ενδιαφέροντος τόσο στα άλλα blue chips, όσο και στο χώρο του Mid Cap.
Φυσικά, η μεγάλη εικόνα και η μεγάλη αλήθεια του ελληνικού χρηματιστηρίου δείχνει ότι – ουσιαστικά – η αγορά δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα σε σχέση με το πολυετές bull market της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας, ενώ ο Γ.Δ. εξακολουθεί να απέχει μόλις 365 μονάδες από το ναδίρ 27 ετών και τις 420 μονάδες που βρέθηκε το Φλεβάρη του 2016!
Με λίγα λόγια, δυστυχώς το Χ.Α. έχει χάσει το παγκόσμιο πάρτι, παραμένοντας εγκλωβισμένο στην δημοσιονομική ταλαιπωρία της χώρας τα τελευταία χρόνια. Και ασφαλώς, ο κίνδυνος που ελλοχεύει για το 2018, είναι αν τυχόν και «γυρίσει» το παγκόσμιο momentum των αγορών προς διόρθωση και ξεφόρτωμα, ποιες θα είναι οι αντοχές του Χ.Α.
Όλα αυτά βεβαίως, μένουν να φανούν στο μέλλον και θα απαντηθούν μέσα από την καθημερινότητα των αγορών. Προ το παρόν πάντως, το παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα βιώνει ένα ανεπανάληπτο bull market με τεράστιες ρευστότητες, ποσοτικές χαλαρώσεις, μόχλευση και «επιδότηση» γενικότερα από το παγκόσμιο σύστημα.
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ο Γενικός Δείκτης κινείται ανοδικά για 6η διαδοχική συνεδρίαση, έχοντας ανέλθει στις 789 μονάδες με κέρδη 0,66%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 27 εκατ. ευρώ, επίδοση καλή για τέτοιες ημέρες.
Η εικόνα στο χώρο του Large Cap είναι μεικτή, όπως μεικτή είναι και η συμπεριφορά των τραπεζών, όπου σήμερα ξεχωρίζει η Eurobank με άνοδο 2,34%. Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχωρίζουν με άνοδο άνω του 2% οι Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda Development, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν τίτλοι όπως ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Grivalia Properties, Folli Follie και Τέρνα Ενεργειακή.
Αντιθέτως, σε αρνητικό πρόσημο είναι μετοχές όπως ΔΕΗ, Τιτάν, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Viohalco και Jumbo.
Στο χώρο του Mid Cap αναζωπυρώθηκε σήμερα το ράλι της MIG που κερδίζει 7,76% ξεχωρίζοντας ξανά, ενώ ανοδικά κινούνται οι Intracom, Intralot, ΚΛΜλ, Fourlis, MLS και Πλαστικά Θράκης. Πτώση σημειώνουν οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Ικτίνος, Cenergy Holdings, Κορρές και AS Company.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα καταγράφεται σε τίτλους όπως Frigoglass, Κέκροψ, Επίλεκτος και Ελγέκα, ενώ πιέζονται μετοχές όπως ΙΑΣΩ, Μουζάκης, Έλαστρον, Αιολική ΑΕΕΧ, Μύλοι Λούλοι και Attica Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς υπάρχει ισορροπία με 44 ανοδικές και 41 πτωτικές μετοχές.