MSCI: Ένας δείκτης... όλα τα λεφτά για το ελληνικό Χρηματιστήριο

MSCI: Ένας δείκτης... όλα τα λεφτά για το ελληνικό Χρηματιστήριο

Η αναδιάρθρωση του MSCI είναι κάτι σαν γιορτή για την ελληνική αγορά. Ενα event που αφορά μακροπρόθεσμους επενδυτές και βραχυπρόθεσμους παίκτες. Δεν είναι τόσο το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στους δείκτες, που σίγουρα έχει και αυτό τη σημασία του, όσο η ένταση των συναλλαγών που παρατηρείται στις συνεδριάσεις πέριξ της ημερομηνίας εφαρμογής των νέων σταθμίσεων στις μετοχές που συμμετέχουν στους δείκτες.

Αν και η διαδικασία αφορά περισσότερο τεχνικής φύσεως ζητήματα και όχι καθοριστικά γεγονότα για το μέλλον της εταιρείας βασισμένα σε θεμελιώδη, δημιουργήθηκε μια παράδοση διακυμάνσεων καθώς η ελληνική αγορά δεν φημίζεται για το βάθος της ώστε να απορροφά ομαλά την πλεονάζουσα προσφορά ή ζήτηση που προκαλούν οι εντολές των παθητικών κεφαλαίων που ακολουθούν τους δείκτες.

Η παράδοση ξεκίνησε από την ημερομηνία ορόσημο της 31ης Μαΐου του 2001: Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε για πρώτη φορά σε ώριμη από ανεπτυγμένη αγορά και 23 μετοχές συμμετέχουν στη σύνθεση των δεικτών της Morgan Stanley με τη στάθμιση της χώρας να διαμορφώνεται στο 1%. Από τότε βέβαια έχουν αλλάξει πολλά.

Οι αρχικοί 23 συμμετέχοντες στους δείκτες έχουν πλέον περιοριστεί σε 5 (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank), η Ελλάδα είναι πλέον μια αναδυόμενη αγορά και η σταθμισμένη βαρύτητα έχει μειωθεί περίπου στο 0,20% του βασικού δείκτη. Εκτός από τη μείωση των εγχώριων κεφαλαιοποιήσεων και τη διαγραφή εταιριών που πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στους δείκτες ο λόγος αυτής της συρρίκνωσης έχει να κάνει με την είσοδο νέων χωρών στη σύνθεση του δείκτη και με την αύξηση της αντιπροσωπευτικότητας διαφορετικών οικονομικών κλάδων στη διαμόρφωση του δείκτη.

Παράλληλα ο υπολογισμός του δείκτη επιβάλει την ύπαρξη ελεύθερης διασποράς πάνω από 50% η οποία θα πρέπει να αποτιμάται όχι λιγότερο από 1 δις ευρώ. Με τόσες εισηγμένες εταιρίες, αγορές και κλάδους ανά τον κόσμο είναι δύσκολο -αλλά όχι αδύνατο- να διατυπωθεί κατηγορηματικά μια ετυμηγορία για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στην σύνθεση του δείκτη. Συνήθως οι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία διατυπώνουν τις απόψεις τους με βάση τις πιθανότητες αφού ο μόνος θεσμικά αρμόδιος να αποφασίζει για τη σύνθεση και τις επιμέρους σταθμίσεις των δεικτών είναι ο MSCI.

Οι αναδιαρθρώσεις λαμβάνουν χώρα τέσσερις φορές το χρόνο. Δύο φόρες η αναδιάρθρωση γίνεται σε τριμηνιαία βάση και τις άλλες δύο σε εξαμηνιαία. Στις εξαμηνιαίες αναδιαρθρώσεις είθισται να γίνονται προσθήκες και διαγραφές οι οποίες προκαλούν και το μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά. Ο τζίρος αυτός είναι ικανός να ξεπεράσει το τζίρο ακόμα και 15 «κανονικών» συνεδριάσεων: Στη χειμερινή εξαμηνιαία αναδιάρθρωση του 2013 η αγορά έκανε σε μία μόνο συνεδρίαση 973 εκατ. ευρώ! Για τις χρηματιστηριακές μπορούν να βγουν ακόμα και τα έξοδα του μήνα ενώ για τους brokers δεν νοείται η απουσία από το γραφείο μια τέτοια ημέρα.

Δεν λείπουν βέβαια και οι εξάρσεις: Οι εταιρείες που μπαίνουν για πρώτη φορά στο δείκτη παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στην εαρινή εξαμηνιαία αναθεώρηση του 2009: Η μετοχή κλείδωσε στο +30% μένοντας με εκατομμύρια ανεκτέλεστα στους αγοραστές.

Δυνατές συγκινήσεις είχαν σημειωθεί στην «αναπάντεχη» προσθήκη της Motor oil σε τριμηνιαία αναθεώρηση το καλοκαίρι του 2018 αλλά και στις έκτακτες προσθήκες των Eurobank και Alpha Bank. Σε μια ρηχή αγορά όπως το ΧΑ η απότομη αύξηση της προσφοράς ή της ζήτησης δημιουργεί ωραίες διακυμάνσεις και μια καλή μαντεψιά μπορεί να βγάλει ένα καλό μεροκάματο την ημέρα της αναδιάρθρωσης των δεικτών.

Στο δια ταύτα: Η επόμενη αναδιάρθρωση θα λάβει χώρα στις 30 Νοεμβρίου. Με μεγάλη πιθανότητα θα δούμε την προσθήκη δύο εταιρειών που πληρούν τα κριτήρια του free float και της κεφαλαιοποίησης αυτές των Εθνική Τράπεζα και ΔΕΗ.

Μάλιστα η ΔΕΗ φαίνεται να πιάνει το κριτήριο και χωρίς τη διενέργεια της ΑΜΚ, γεγονός που πιθανότατα θα της δώσει ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα από πλευράς στάθμισης αν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες νωρίτερα από την ημερομηνία αναφοράς.

Όσο για τις διαγραφές, αυτές προς το παρόν μπορούν να περιμένουν επόμενες αναδιαρθρώσεις.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.