Μουδιασμένο το Χ.Α., προβληματισμός, αδυναμία αντίδρασης

Μουδιασμένο το Χ.Α., προβληματισμός, αδυναμία αντίδρασης

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την έβδομη πτωτική συνεδρίαση στις οκτώ τελευταίες συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζοντας να προβληματίζει με τη συμπεριφορά του και κυρίως με την πλήρη αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης, έστω και τεχνικής φύσης.

Κύριο χαρακτηριστικό των ημερών, που έγινε πιο έντονο στη σημερινή συνεδρίαση ήταν η σύγχυση και το ασταθές κλίμα, κάτι που έφερε πολλαπλές εναλλαγές προσήμων στο Γενικό Δείκτη, εν μέσω αυξημένου trading και εναλλαγών ακόμη και σε κορυφαία χαρτιά του FTSE 25.

Έχει ενδιαφέρον η άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλη Χαρατσή ο οποίος τονίζει ότι «αρχικά το διεθνές περιβάλλον και η διόρθωση που έλαβε χώρα και από την άλλη η επιδείνωση στην αγορά των ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρέασαν και την ελληνική αγορά κατ'' αναλογία.

Παράλληλα, υπάρχουν και τα απόνερα του 7ετούς ομολόγου καθώς “σηκώθηκε” ρευστότητα από την αγορά δεδομένου ότι αρκετοί πούλησαν μετοχές για να μπουν στο ομόλογο, κάτι που με τη σειρά του παίζει ένα ρόλο».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρατσή «διεθνώς οι αγορές προ πολλού χρωστούσαν διόρθωση, είναι κάτι υγιές αυτό που γίνεται, ενώ αυτό που δεν ήταν υγιές ήταν η μόνιμα ανοδική κίνηση παγκόσμια».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Versal AEPEY Κωνσταντίνος Φέγγος εκφράζει τον προβληματισμό του για την εικόνα της αγοράς καθώς «η επίδοση του Ιανουαρίου έδειχνε ότι πάμε για ένα καλό πρώτο τρίμηνο, ενώ πλέον φαίνεται πως τα υψηλά τριμήνου τα έχουμε δει, οπότε το επόμενο διάστημα έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση η αγορά θα κινηθεί μεταξύ των 800 και 850 μονάδων».

Όπως και να ''χει στην αγορά έχει επιστρέψει η επιφυλακτικότητα και η εσωστρέφεια, που εμφορείται από τα τεκταινόμενα στον εγχώριο πολιτικό στίβο, αλλά και στο εν γένει κλίμα αβεβαιότητας, μετά την αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα, το κλίμα έντασης με την Τουρκία και γενικότερα την αναταραχή στο δημόσιο βίο.

Η έξαρση της σκανδαλολογίας πλήττει την αγορά διαμορφώνοντας ένα ακραία νοσηρό και τοξικό κλίμα, που σε καμιά περίπτωση δεν ευνοεί την οικονομία και το ευρύτερο επενδυτικό περιβάλλον. Καμιά αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα μέσα σε συνθήκες τυχοδιωκτισμού, «τυφλών» απειλών και κατηγοριών που διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αναξιοπιστίας, ανασφάλειας και αστάθειας.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ημερήσια αξία συναλλαγών έχει πέσει κατακόρυφα, καθώς από τα 82 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας, χθες μόλις που έφτασε στα 50,22 εκατ. ευρώ, όντας ο μικρότερος των τελευταίων είκοσι συνεδριάσεων, ενώ σήμερα ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,49 εκατ. ευρώ.

Η ανησυχία αρκετών διαχειριστών και funds που εδρεύουν στο Λονδίνο για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο δημόσιο βίο της χώρας είναι εντονότατη και αυτό – κατ' αρχήν – μαρτυράται από την παύση νέων πρωτοβουλιών στο Χ.Α.

Κρατήθηκαν έστω και οριακά οι 820 μονάδες

Πάντως, αν θέλουμε να βρούμε κάποιο θετικό στοιχείο από τη σημερινή συνεδρίαση είναι ότι τουλάχιστον κρατήθηκαν έστω και οριακά οι 820 μονάδες, με το Γενικό Δείκτη να αντιδρά όταν πλησίασε εκ νέου προς τη ζώνη των 815-810 μονάδων.

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. Έκλεισε στις 821,85 μονάδες με οριακή πτώση 0,20%, σε μια συνεδρίαση με πολλαπλές εναλλαγές προσήμων, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 811,54 μονάδες (-1,45%) και υψηλό στις 829,91 μονάδες (+0,68%) στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης.

Στις τράπεζες υπήρξε μεικτή εικόνα, καθώς η Εθνική διαφοροποιήθηκε με άνοδο 2,38%, αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank, ενώ πτώση 3,36% είχε η Πειραιώς και 0,30% η Eurobank. Στο χώρο των blue chips ανοδικά έκλεισαν οι Grivalia Properties +2,80%, Aegean Airlines +2,59%, Coca Cola HBC +1,96% (αντέδρασε μετά από έντονο πτωτικό σερί που την είχε φέρει σε χαμηλό 6,5 μηνών), ΕΥΔΑΠ +1,10% κ.λπ.

Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Μυτιληναίος -2,79%, Viohalco -2,33%, ΟΛΠ -1,84%, Σαράντης -1,35%, Folli Follie -0,91% κ.α.

Στον Mid Cap ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Πλαίσιο, Fourlis και MLS, ενώ πιέστηκαν οι Cenergy Holdings -4,32%, Intracom -3,13%, Attica Bank -2,62%, MIG -1,36%, Ικτίνος -1,60%, ΕΥΑΘ -1,22%, ΚΛΜ -1,24% κ.ο.κ.

Στην ευρύτερη αγορά πιέστηκαν τίτλοι όπως Ιντερτέκ -27,69%, Αλουμύλ -9,25%, Κλωσ. Ναυπάκτου -8,19%, Newsphone -7,04%, Trastor -6,78%, ΙΑΣΩ -5,88%, Quest Συμμετοχών -5,05%, Centric -4,26%, ΕλβαλΧαλκόρ -4,17%, Γ.Ε. Δημητρίου -3,57%, Σελόντα -3,51% και Μουζάκης -3,38%.

Στο σύνολο της αγοράς 37 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 68 που υποχώρησαν.