Μήπως έχει προεξοφλήσει τα πάντα η Wall Street;
Shutterstock
Shutterstock

Μήπως έχει προεξοφλήσει τα πάντα η Wall Street;

Οι επενδυτές στη Wall Street πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Συνεχίζουν να είναι αγοραστές στις μετοχές, ακολουθώντας με συνέπεια τα σημάδια των τεχνικών δεικτών και της διαγραμματικής ανάλυσης. Και ήδη ο δείκτης Fear&Greed Index του CNN Business, έχοντας ξεπεράσει το 75 (στην κλίμακα από 0 έως 100), βρίσκεται πλέον στην περιοχή της ακραίας απληστίας.

 

Μόνον ο Δείκτης VIX που προβλέπει ανησυχία και μεταβλητότητα στις αγορές, παραμένει επιφυλακτικός. Το συμβόλαιο του S&P500 VIX(Jan24), βρίσκεται πάνω από το 14,50 αρκετά απομακρυσμένος από τα επίπεδα ηρεμίας, που προσδιορίζονται από τιμές, ίσες ή χαμηλότερες του 12. 

H Wall Street κινείται στους ρυθμούς που έθεσε ο νέος πίνακας των εκτιμήσεων για την αμερικανική οικονομία για το 2024, που βασίζονται πάνω στους χρησμούς της Fed. Έτσι οι αποτιμήσεις των μετοχών και των δεικτών της Wall Street προεξοφλούν πτώση των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας μέσα στο 2024 κατά 0,75%, αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά +1,4%, πληθωρισμό στο 2,8% και τον δείκτη ανεργίας στο 4,1%. Βρίσκεται ψηλά ο πήχης; Ίσως. Ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος διάψευσης των υψηλών προσδοκιών σε περίπτωση που είτε δεν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, είτε καθυστερήσουν χρονικά. Δηλαδή, ελλοχεύει ο κίνδυνος της «υπερπροεξόφλησης» θετικών ειδήσεων.

Πίσω από τους χαμηλούς δείκτες ανεργίας, έχουν περάσει απαρατήρητα κάποια δεδομένα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Για παράδειγμα οι δείκτες νέων προσλήψεων υποχωρούν συνεχώς από το υψηλότερο σημείο που βρίσκονταν τον Οκτώβριο του 2021. Οι δείκτες νέων προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα από τους αντίστοιχους του 2019, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, που είχε ανατρέψει πλήρως τον χάρτη της απασχόλησης. Ο ιδιωτικός τομέας μειώνει διαρκώς τις  θέσεις απασχόλησης με εξαίρεση το χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης, της διασκέδασης και της φιλοξενίας. 

Ο επικεφαλής αναλυτής της αμερικανικής οικονομίας της Deutsche Bank, υποστηρίζει ότι σήμερα είναι αρκετά πιο δύσκολο να βρει κάποιος δουλειά από ό,τι πριν από 12 μήνες, εστιάζοντας στη δυσκολία κυρίως στον χώρο των εργαζόμενων στις υπηρεσίες και στα γραφεία. Μάλιστα στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες η ανεργία από το 1,6% του 2022, σήμερα βρίσκεται στο 2,1%.

Σε απόλυτα μεγέθη οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στις ΗΠΑ ανέρχονται στους 6,3 εκατ. Η ανεργία των ανήλικων νέων βρίσκεται στο 11,4%, των ενηλίκων ανδρών στο 3,7% και των ενηλίκων γυναικών στο 3,1%. Οι δε μακροχρόνια άνεργοι για περισσότερους από 6 μήνες ανέρχονται στους 1,2 εκατ.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Fed εξακολουθεί να θέτει σαν στόχο την αποκλιμάκωση του μέχρι το 2%, παρά τις προτάσεις για αύξηση του ανεκτού ορίου στο 3%, ώστε να μην τραυματιστεί η αμερικανική οικονομία και να μην φλερτάρει με την ύφεση. To Core Inflation Rate παραμένει στο 4%, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να υποχωρεί στο 2,9% από 3,3%, των ενοικίων να παραμένει πάνω από το 6,5% και των υπηρεσιών πάνω από το 5%. Γι’ αυτόν το λόγο και οι ειδικοί αναφέρονται σε ένα δύσκολο «τελευταίο μίλι» (last mile), που είναι σχετικά μικρό σε μήκος, αλλά εξαιρετικά δύσκολο στη βάδιση του.

Στο τοπίο των επιτοκίων μετά την αρχική ανακοίνωση του προέδρου της Fed, τις επόμενες ημέρες ακούστηκαν και απόψεις που προσπάθησαν να μετριάσουν τον αρχικό υπερβολικό ενθουσιασμό. Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, ανέφερε ότι πρέπει πρώτα να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι, για να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων. Η πρόεδρος της Fed του Κλήβελαντ, είπε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές πραγματοποίησαν ένα άλμα μέχρι το τέλος του δρόμου, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες γνωρίζουν ότι οι επενδυτές και οι αγορές προεξοφλούν τις ειδήσεις και δεν περιμένουν τις πράξεις. Προεξοφλούν τις εκτιμήσεις και δεν περιμένουν τα γεγονότα. Οπότε το μήνυμα που περνούν στις αγορές είναι ότι δεν θα προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων που προσδοκούν οι αγορές, «unless and until» τα οικονομικά δεδομένα του πληθωρισμού και της απασχόλησης δεν δώσουν το δικό τους «οk». 

Διαβάστε Περισσότερα