Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα είναι χαμηλότερος από το επίπεδο που είχε αρχικά προβλεφθεί για το 2025 και το 2026, ανέφερε την Παρασκευή η Έρευνα Επαγγελματικών Προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια στην Ευρωζώνη μετά από ένα έτος διαδοχικών μειώσεων, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του γενικού πληθωρισμού στα επίπεδα του 2% - στόχο που έχει θέσει η τράπεζα για τη σταθερότητα της οικονομίας.
Στην Έρευνα της Παρασκευής, οι αναλυτές αναμένουν πως ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2% για το 2025 (έναντι 2,2% στην αντίστοιχη έρευνα προ τριμήνου), στο 1,8% για το 2026 (από 2% προηγουμένως) και στο 2% από το 2027 και μετά (χωρίς μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.
Για τον δομικό πληθωρισμό -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- προβλέπεται πως θα διαμορφωθεί στο 2,3% για το 2025 (χωρίς μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα), στο 2% για το 2026 (από 2,1% προηγουμένως) και το 2027 (από 2,1% προηγουμένως).
Η οικονομική ανάπτυξη είναι επίσης πιθανό να είναι λίγο ταχύτερη από τις προβλέψεις, επιταχύνοντας στο 1,1% φέτος, πάνω από το 0,9% που είχε προβλεφθεί νωρίτερα, σύμφωνα με την έρευνα.
«Η ανάπτυξη αναμένεται να υποστεί σημαντικό πλήγμα φέτος λόγω των εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν κάπως ισχυρότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί, γεγονός που υποδηλώνει οικονομική ανθεκτικότητα» σημειώσε η ΕΚΤ.
Οι προσδοκίες για την ανεργία παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες και το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται σε 6,3%, με πτώση στο 6,2% μακροπρόθεσμα.
Τι λένε οι επιχειρήσεις;
Εξάλλου, η ΕΚΤ δημοσίευσε ξεχωριστή έρευνα που «έτρεξε» μεταξύ 72 μεγάλων επιχειρήσεων της Ευρωζώνης από τις 23 Ιουνίου έως και τις 2 Ιουλίου, αναφορικά με τις προσδοκίες που έχουν οι εταιρείες για την οικονομία.
Στα ευρήματα σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν επιβράδυνση της οικονομίας και αυξημένο ανταγωνισμό από την Κίνα, καθώς οι δασμοί των ΗΠΑ υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και αναγκάζουν τους ανταγωνιστές να αναζητήσουν νέες αγορές.
Οι εταιρείες με τις οποίες ήρθε σε επαφή η ΕΚΤ θεωρούν τους δασμούς των ΗΠΑ αρνητικό παράγοντα για την ανάπτυξη και ανέφεραν ότι ο ανταγωνισμός από τα κινεζικά προϊόντα διαδραματίζει «αυξανόμενο ρόλο».
«Η πτωτική πίεση τόσο στη δραστηριότητα όσο και στις τιμές αντανακλούσε τη μειωμένη ζήτηση, η οποία οφειλόταν εν μέρει στην εκτροπή του εμπορίου από την Ασία (και την Κίνα ειδικότερα), καθώς οι εξαγωγείς της περιοχής αναζήτησαν εναλλακτικές λύσεις για την αγορά των ΗΠΑ», ανέφερε η ΕΚΤ.
Μέχρι στιγμής, αυτό είχε επηρεάσει κυρίως τα ενδιάμεσα αγαθά και είχε «ελάχιστη έως μηδενική επίδραση στις τελικές τιμές καταναλωτή», αλλά αναμενόταν να διευρυνθεί τους επόμενους μήνες και τρίμηνα.
«Αντίθετα, οι επαφές στον τομέα του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές ανέφεραν ελάχιστη, αν όχι καθόλου, επίδραση στη δραστηριότητα ή τις τιμές τους μέχρι σήμερα και δεν προέβλεπαν σημαντική επίδραση στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε η ΕΚΤ.
Η αύξηση των μισθών αναμενόταν να επιβραδυνθεί από το 4,5% που καταγράφηκε πέρυσι, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι στην προηγούμενη έρευνα. Οι επιχειρήσεις προβλέπουν πλέον αύξηση των μισθών κατά 3,3% φέτος και κατά 2,8% το 2026.