Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές

Tου Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διευρύνοντας τις απώλειες τους από την αρχή του έτους καθώς επικρατεί ένα γενικευμένο sell off στα διεθνή χρηματιστήρια.

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται πως τα χρηματιστήρια είναι συγκοινωνούντα δοχεία καθώς και σήμερα οι μεγάλες απώλειες που οδήγησαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης το χρηματιστήριο της Κίνας επηρεάζουν και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του κόσμου.

Οι πιθανότητες για το January effect (άνοδος των χρηματιστηρίων κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου) ουσιαστικά θα είναι αυξημένες εάν από την επόμενη εβδομάδα επικρατήσει στα χρηματιστήρια μια σχετική ηρεμία, καθώς το τελευταίο διάστημα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις. Οι επενδυτές θα αποτιμήσουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται πλέον και καθώς απομένουν περίπου έξι συνεδριάσεις έως τα μέσα του Ιανουαρίου ίσως να δούμε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο ένα μίνι ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ουσιαστικά θα περίμενε κανείς πως τα κεφάλαια τα οποία από-επενδύουν από τις ασιατικές αγορές θα τοποθετούνται στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Υπάρχει προς το παρών μία προτίμηση των κεφαλαίων κυρίως προς πιο συντηρητικές επενδύσεις όπως τα δεκαετή κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης κι αυτά των ΗΠΑ. Οι προβλέψεις των περισσοτέρων επενδυτικών οίκων που ήθελαν τις ευρωπαϊκές μετοχές να υπέρ-αποδίδουν το 2016 μάλλον θα κριθεί σε μεγαλύτερο βαθμό το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς αυτήν την περίοδο οι επενδυτές εμφανίζονται risk averse (αποφυγή κινδύνου).

Εξάλλου η ΕΚΤ θα πρέπει σε σύντομα χρονικό διάστημα να αποκαλύψει περισσότερα από το «οπλοστάσιο» της (εάν πραγματικά υπάρχει) όσο αφορά τις επόμενες κινήσεις της σε σχέση με την αντιμετώπιση της αναιμικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη και της κρίσης χρέους.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση της μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι της ενέργειας, της εξόρυξης πρώτων και της αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς και οι μετοχές των εταιρειών που έχουν σημαντικό ποσοστό των πωλήσεων τους στην αγορά της Κίνας καθώς τόσο η πιθανότητα επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας όσο και η διολίσθηση του γουάν κάνουν ακριβότερα τα εισαγόμενα προϊόντα για τους Κινέζους καταναλωτές με συνέπεια την μείωση των πωλήσεων για τις εταιρείες που εξάγουν στην Κίνα.

Οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία έγιναν περισσότερο ευδιάκριτες εχθές και σήμερα το πρωί, καθώς μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της FED σχετικά με την απόφαση της στις 16 Δεκεμβρίου και τις αμφιβολίες των μελών της σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων, το κοινό νόμισμα βρέθηκε να ενισχύεται πάνω από τα 1.08 σε σχέση με το δολάριο παραμένοντας όμως σε ημερήσια βάση με σήμα πώλησης. Κατά την σημερινή συνεδρίαση η ισοτιμία του κοινού νομίσματος ενισχύεται κατά 0,63% στα 1,0848 μετατρέποντας το σήμα σε ημερήσια βάση σε πώληση.

Οι ανησυχίες των επενδυτών επιβεβαιώνονται και από την άνοδο της τιμής του χρυσού όπως στις πρώτες πρωινές ώρες άγγιξε και τα $1,100/ουγγιά με την τιμή να ενισχύεται κατά 0,62% στα $1,098/ουγγιά. Ώθηση έδωσαν και οι δηλώσεις του γνωστού μεγάλο-επενδυτή George Soros ο οποίος δήλωσε εχθές ότι τα χρηματιστήρια εισέρχονται πλέον σε κρίση.

Το πετρέλαιο παρουσιάζει μικρή ανάκαμψη σήμερα 0,69% στα $34,48/βαρέλι παραμένοντας όμως σε ημερήσια βάση το σήμα πώλησης.

Απόδειξη των συγκοινωνούντων δοχείων των διεθνών χρηματιστηρίων αποτελεί και το παρακάτω γράφημα το οποίο απεικονίζει την συσχέτιση μεταξύ S&P 500 και Eurostoxx 600 η οποία ανέρχεται στο 0,62και είναι η υψηλότερη από τις 25 Αυγούστου, καθώς βρίσκεται πάνω και από τον Κινητό Μέσο Όρο εννιά μηνών που είναι 0,56.


Πηγή γραφήματος: Bloomberg

Στα κυριότερα εταιρικά νέα της ημέρας έχουμε:


Η Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα ανά-χρηματοδοτήσει την αγορά αυτοκινήτου ή θα δώσει πίστωση σε 110,000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της στις ΗΠΑ. Η μετοχή σημείωσε πτώση 3,57%.


Η μετοχή της Dialog Semiconductor Plc υποχώρησε κατά 4,25% ύστερα από πληροφορίες που διέρρευσαν ότι η Microchip Technology Inc επανεξετάζει το ενδιαφέρων της Atmel Corp η οποία τον Σεπτέμβριο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρων να εξαγοράσει την Dialog Semiconductor Plc.


Η μετοχή της Pandora A/S ενισχύθηκε κατά 4,47% ύστερα από την ανακοίνωση της εταιρείας για αύξηση των πωλήσεων της κατά 40%.

 

Στα κυριότερα μακροοικονομικά νέα της ημέρας έχουμε:


Στην Γερμανία ο δείκτης βιομηχανικών παραγγελιών σε μηνιαία βάση για τον μήνα Νοέμβριο ανήλθε στο 1,5% από 1,7% τον προηγούμενο μήνα με τις μέσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω για 0,1%.

Επίσης στην Γερμανία οι λιανικές πωλήσεις για τον μήνα Νοέμβριο ανήλθαν σε μηνιαία βάση 0,2% από -0,1%, ενώ σε ετήσια βάσει ανήλθαν στο 2,3% από 2,5%.


Στην Μεγάλη Βρετανία ο δείκτης κατοικιών Halifax για τον μήνα Δεκέμβριο σε ετήσια βάση ανήλθε στο 9,5% από 9%, ενώ σε μηνιαία βάση ανήλθε στο 1,7% από -0,2% τον προηγούμενο μήνα.


Επίσης στην ευρωζώνη για τον μήνα Δεκέμβριο ο δείκτης ανεργίας σημείωσε πτώση  στο 10,5% από 10,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι λιανικές πωλήσεις για τον μήνα Νοέμβριο σημείωσαν πτώση στο 0,3% από -0,1% τον προηγούμενο μήνα.


Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100  έκλεισε στις 5,953 μονάδες με απώλειες 1,98%. Η στήριξη για τον FTSE 100 βρίσκεται πλέον στις 5,677.62 μονάδες με το ισχυρό πτωτικό σήμα (καθοδική διάσπαση του ΚΜΟ 200 ημερών από τον ΚΜΟ 50 ημερών) από τις 31/7 να επιβεβαιώνεται.


Από τις μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και πτώση είναι:


Acacia Mining Plc                          £189,01       +4,25%

ACA:LSE


JD Sports Fashion Plc                    £1.054         +2.13%

JD:LSE


OneSavings Bank Plc                     £321.10       +3.55%

OSB:LSE


Home Retail Group Plc                  £136.50       +3.10%

HOME:LSE  


Poundland Group Plc                      £167.80       -12.6%

PLND:LSE


Anglo American Plc                       £241.10        -10.8%

AAL:LSE


Vedanta Resources Plc                   £236.20        -9.20%

VED:LSE

Στην Γερμανία ο δείκτης DAX 30 έκλεισε στις 9,986.50 μονάδες με απώλειες 2,23%. Η στήριξη για τον DAX 30 βρίσκεται πλέον στις 9,501.16 μονάδες με το ισχυρό πτωτικό σήμα (καθοδική διάσπαση του ΚΜΟ 200 ημερών από τον ΚΜΟ 50 ημερών) από τις 4/9 να επιβεβαιώνεται. Να υπενθυμίσουμε πως ο DAX 30 χρειαζόταν μερικές μόνο ανοδικές συνεδριάσεις ώστε να δώσει αγοραστικό σήμα.


Από τις μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και πτώση είναι:


BMW AG                                €85.39       -3.82%

BMWX:GER


Daimler AG                             €69.04       -3.79%

DAIX.N:GER


Volkswagen AG                      €114.65     -3.57%

VOW3:GER

Στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4,406 μονάδες με απώλειες 1,66%. Η στήριξη για τον CAC 40 βρίσκεται πλέον στις 3,985.34 μονάδες με το ισχυρό πτωτικό σήμα (καθοδική διάσπαση του ΚΜΟ 200 ημερών από τον ΚΜΟ 50 ημερών) από τις 22/9 να επιβεβαιώνεται.

Από τις μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και πτώση είναι:


Louis Vuiton SE                         €136.75   +0.04%

MC:PAR


ArcelorMittal SA                        €3.50        -5.44%

MT:AEX


Companie de Saint Gobain SA   €36.45       -4.32%

SGO:PAR


Publicis Groupe SA                     €54.99       -3.76%

PUB:PAR