Του Απόστολου Σκουμπούρη
Δεν είχε συνέχεια η έντονα ανοδική συνεδρίαση της Παρασκευής στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρ'' ότι δεν αλλοιώθηκαν τα τεχνικά κεκτημένα, ενώ ο Γενικός Δείκτης κρατήθηκε κοντά στη ζώνη των 740 μονάδων.
Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης της Δευτέρας ήταν οι μειωμένες συναλλαγές, απόρροια της μίνι... ανακωχής μεταξύ των short και των long, κάτι που κατέστησε την αγορά ακόμη πιο ρηχή. Ακόμη και στο χώρο του Large Cap υπήρξαν μετοχές με εξαιρετικά περιορισμένες συναλλαγές, καθώς στη Σαράντης διακινήθηκαν λιγότερα από 2 χιλ. τεμάχια, στον ΟΛΠ λιγότερα από 4 χιλ. τεμάχια ενώ η Fourlis διακίνησε λιγότερα από 10 χιλ. μετοχές!
Πάντως, το τελικό κλείσιμο βρήκε μοιρασμένη την εικόνα μεταξύ ανοδικών και πτωτικών μετοχών στον FTSE 25, ενώ ακρότητες και μεγάλα «αδειάσματα» δεν έλαβαν χώρα. Παράλληλα, σημαντική ήταν η μείωση στους όγκους και των τραπεζών.
Καθίσταται σαφές ότι έως το τέλος του χρόνου και στις 12 συνεδριάσεις που έχουν απομείνει, δύσκολα θα αλλάξει δραματικά η εικόνα της αγοράς, δεδομένου ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν περιορίσει τις σοβαρές κινήσεις τους, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται τακτικές «εύκολης» βελτίωσης και καλλωπισμού χαρτοφυλακίων.
H συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε και από αρκετά προβλήματα που υπήρξαν τόσο στο ξεκίνημα όσο και κατόπιν στην εύρυθμη μετάδοση των στατιστικών δεδομένων από το ηλεκτρονικό σύστημα του Χ.Α. Αρκετοί providers είχαν τεχνικές δυσχέρειες στην καλή «ανάγνωση» και μετάδοση της αγοράς, τόσο σε επίπεδο μετοχών, όσο και δεικτών...
Ο λόγος είναι ότι η ΕΧΑΕ προσαρμόζει τα συστήματά της πάνω στις νέες διατάξεις που επιβάλει η εφαρμογή της Markets in Financial Instruments Directive II (MiFID) από την αρχή του 2018, κάτι που έφερε μικρές τεχνικές αρρυθμίες.
Χθες Κυριακή 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε εικονική συνεδρίαση ώστε να προσαρμοστούν τα συστήματα στα νέα δεδομένα να φανεί η ετοιμότητα των τεχνικών συστημάτων αλλά και η ετοιμότητα των χρηματιστηριακών εταιρειών.
Τα στατιστικά της συνεδρίασης
Ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω πολλαπλών αλλαγών στα πρόσημα το πρώτο τρίωρο, τελικώς έκλεισε στις 738,47 μονάδες με μικρή πτώση 0,30%, έχοντας κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 735,88 μονάδων και του υψηλού των 742,46 μονάδων. Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη καθώς κατήλθε στα 32,81 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος διαμορφώθηκε μόλις στα 35,4 εκατ. τεμάχια.
Εύλογα γίνεται αντιληπτό ότι ήταν μια συνεδρίαση με εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις, χωρίς εκπλήξεις, χωρίς αιφνιδιασμούς αλλά και χωρίς ισχυρό ενδιαφέρον.
Εξ αρχής ξεχώρισαν οι πιέσεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ που λόγω αποκοπής μερίσματος (0,70 ευρώ) έφτασε να υποχωρεί έως και 6%, όμως στο τέλος μετριάστηκε η ζημιά με πτώση 3,76%. Αποκοπή μερίσματος είχαμε και στη Motor Oil (0,30 ευρώ) η οποία επίσης πιέστηκε αρχικά, όμως στο τέλος έκλεισε στο +0,10%.
Κατά τα λοιπά, πτωτικά έκλεισαν τίτλοι όπως Alpha Bank -2,33%, Lamda Development -2,05%, Πειραιώς -1,65%, ΑΔΜΗΕ -1,14%, Ελλάκτωρ -1,16%, ΔΕΗ -0,54%, ΕΧΑΕ -0,66%, Aegean Airlines -0,77% κ.ο.κ.
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μετοχές όπως Viohalco +2,44%, Μυτιληναίος +1,60%, Εθνική +1,44%, ΟΤΕ +1,42%, ΕΛΠΕ +0,98%, Jumbo +0,75% κ.λπ.
Στον Mid Cap πιέστηκαν οι MIG -3,22%, Υγεία -3,99%, Πλαίσιο -2,17% και Intralot -1,54%, ενώ ενισχύθηκαν οι Cenergy Holdings +4,53%, Πλαστικά Θράκης +2,80%, Ικτίνος +1,77%, Κορρές +1,54% και Νηρέας +1,22%.
Στην ευρύτερη αγορά, σχετική κινητικότητα και κέρδη παρουσίασαν τίτλοι όπως ΑΕΓΕΚ, Sato, Frigoglass, F.G. Europe, Ελτράκ, Σελόντα, Έλαστρον και Μινωικές Γραμμές. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Dionic, Βιοτέρ, CPI, Centric, Intercontinental, ΙΑΣΩ και Δομική Κρήτης.