Με απώλειες 2,62% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με απώλειες 2,62% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Απώλειες 2,62% κατέγραψε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 573,92 μονάδες σε μια συνεδρίαση όπου χαρακτηρίστηκε από αυξημένο τζίρο.

Στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης γενικός δείκτης και μετοχές δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις με το τελευταίο ημίωρο αυτής και κατά την δημοπρασία να εμφανίζονται αγοραστές γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα κάποιες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειες που κατέγραφαν στο μεγαλύτερο μέρος της. Προβληματισμός επικρατεί με τις μετοχές της ΕΤΕ και ΠΕΙΡ όπου ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες καθώς δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες που κατέγραφαν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Το θετικό της σημερινής συνεδρίασης είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε προς το τέλος αυτής καθώς και ο αυξημένος τζίρος δημιουργώντας ελπίδες και προσδοκίες για τις προσεχείς συνεδριάσεις όπου θεωρητικά αναμένεται μια αντίδραση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η βραχυπρόθεσμη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου εκτός από τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο έχει προστεθεί και το γενικότερο κλίμα στις αγορές όπου εάν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων τότε ίσως δούμε σε χαμηλότερα επίπεδα γενικό δείκτη και μετοχές αφού οι ξένοι θεσμικοί θα προτιμήσουν να από-επενδύσουν από περιφερειακές αγορές (όπως η ελληνική αγορά) χωρίς να ενδιαφέρονται για τις ζημίες που θα καταγράψουν.

Πλέον από τεχνικής πλευράς ο γενικός δείκτης θα δοκιμάσει την στήριξη των 560 μονάδων και πιθανή διάσπαση αυτών θα οδηγήσει προς τα επίπεδα των 526 μονάδων κι εάν υπάρξει συνέχεια της πτώσης στα διεθνή χρηματιστήρια τότε ίσως ο γενικός δείκτης να βρεθεί κάτω και από τις 500 μονάδες. Να σημειώσουμε πως ο γενικός δείκτης βρίσκεται κοντά στην υπέρ-πουλημένη ζώνη με τον RSI (Relative Strength Index) να βρίσκεται στο 36,54 και πιθανή είσοδο του κάτω από το 30 ίσως διεγείρει το αγοραστικό ενδιαφέρων κάποιων επενδυτών.

Η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε στα €0,288 με απώλειες 3,68%, της ΑΛΦΑ στα €2,15 με απώλειες 3,15%, της ΠΕΙΡ στα €0,247 με απώλειες 7,14% και της ΕΥΡΩΒ στα €0,95 με απώλειες 1,96%.

Η μετοχή της ΦΦΓΚΡΠ βρέθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης επάνω στην υπέρ-πουλημένη ζώνη χωρίς όμως να την περάσει. Η μετοχή έκλεισε στα €13,80 με απώλειες 1,43% περιορίζοντας τις σημερινές της απώλειες.

Η μετοχή της ΜΠΕΛΑ είναι από τις λίγες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που παραμένει μέχρι στιγμής με ανοδικό σήμα με την στήριξη να βρίσκεται στα €8,5836 (στο εβδομαδιαίο γράφημα). Η μετοχή έκλεισε στα €9,60 με απώλειες 0,10%.

Η μετοχή της ΜΟΗ έκλεισε με απώλειες 2,96% στα €9,17 με την στήριξη να βρίσκεται στα €8,7289 (στο εβδομαδιαίο γράφημα).

Με πτωτικό σήμα παραμένει και η μετοχή της ΕΧΑΕ με την στήριξη να τοποθετείται στα €4,5142. Η μετοχή έκλεισε στα €4,88 με απώλειες 0,61%.

Προς τα χαμηλά των €3,35 (χαμηλά στις 3/8) πλησιάζει η μετοχή των ΕΛΠΕ. Η μετοχή έκλεισε στα €3,67 με απώλειες 2,91%.

Ακυρώθηκε το ανοδικό σήμα στην μετοχή του ΤΙΤΚ με το επίπεδο αντίστασης να βρίσκεται στα €17,93. Η μετοχή έκλεισε στα €17 με απώλειες 2,30%.

Ο τζίρος ολοκληρώθηκε στα €118,51 εκατομμύρια με το ύψος των πακέτων στα €9,92 εκατομμύρια.

Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν πράξη 26 κινήθηκαν ανοδικά, 66 πτωτικά και 162 παρέμειναν αμετάβλητες.